Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADELA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

btx wybraliście już drzwi zewnętrzne??

wybraliśmy: bierzemy od muszyńskich http://www.muszynscy.pl, bo od nich braliśmy też okna, a do tego dali najlepszą cenę spośród kilkunastu firm.

Dzięki temu kolor będziemy mieli identyczny z oknami. Sam wzór drzwi praktycznie taki jak w projekcie, z tym że w górnym łuku nie będzie szyby - wszyscy chcieli min 2000zł za nią, a my stwierdziliśmy że nie warto.

chyba oprócz mnie nikt już tu nie zagląda :cry:

zaglądam, zaglądam jak czas pozwala.

Przez kilka dni oglądałam takie widoki

URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images37.fotosik.pl/66/e170ee9c6cf63938med.jpg[/url][/img]

było cudnie

A w domu jeszcze jeden pokój został do zagospodarownia (gabinet), ciągle stoją w nim pudła i pudełka.

No a wiosną wielkie wyzwanie: ogród

Pozdrowienia

Ja też zglądam, ale mam miesięcznego bobaska i niestety nie mam zbyt wiele czasu na powklejanie zdjęć, ale obserwuje tematy cały czas :lol:

Jak tylko znajde chwilke to obiecuje że zdjęcia ujrzycie

Pozdrawiam

Joanijak ja Ci zazdroszcze- napewno było super, w ubiegłym roku też takie widoki oglądałam, no teraz to nie zabardzo moge z miesięcznym dzidziusiem to raczej pozostaje mi siedzenie w domu i sledzenie tematów na forum i oczywiście wykańczanie domku, a juz nam zakładaja glazurę.

Goraco pozdrawiam :lol:

Amaretta Gratulacje :D

szybko idziecie do przodu skoro już glazura się robi, zdradzisz jakie płytki wybrałaś do łazienki na dole i do kuchni??

Joani widoczki super :)

mam pytanie czy mogłabyś pokazać swoją kuchnię??

cały czas się zastanawiam czy wystarczy tych szafek na dole a poza tym to jakoś brak mi koncepcji na kuchnię

do czasu zamawiania kuchni jeszcze daleko bo u nas dopiero schną tynki na górze a na dole zrobione są tylko w części pomieszczeń, nie wszędzie też są wylewki

za to podłączona jest już rozdzielnia tak więc elektryka zakończona

Amaretta gratulacje!

Nasza mała Marta ma już prawie roczek. Jakoś tak szybko minęło :roll:

A w domu mamy położone tynki, wylane posadzki, instalacje praktycznie wszystkie gotowe.

Ze szpachlowaniem i płytkami musimy poczekać aż ściany i posadzki przeschną. Tak samo ocieplenie z zewnątrz - nie chciałbym kłaść izolacji na mokre ściany...

Joani

Mam dziewczynkę 8 lat i chłopczyka 1,5 miesiąca na górze jest jeden pokój zrobiony z dwóch( zdjęcia powklejam ) i sypialnia a na dole obok kuchni będzie dla maluszka pokoik zrobiony.

Gdybyśmy zrobili dwa pokoje na górze to były by bardzo małe ( tak mnie się wydaje- nie wiem co inni powiedzą jak mają dwa pokoje), dlatego zdecydowaliśmy zrobić jeden i nie żałuje jest piękny przestronny, a zważywszy na fakt że nasza córka dorasta to duży pokój z pewnością się jej przyda

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Amaretta widziałam w środę te płytki na żywo - fajny jest ten pomarańczowy kolor :D

jak będziesz miała chwilę to wklej obiecane zdjęcie pokoju na górze :-)

my z mężem z kolei wielbiciele niebieskich łazienek wybraliśmy euforię cersanitu blue i bianco plus dekory, zamówiliśmy w internecie bo najtaniej, ale z odbiorem osobistym

w przyszłym tygodniu prawdopodobnie hydraulicy podłączą nam piec - kupiliśmy piec Ecovarmu na pellety

a jeżeli nic się nie zmieni to pod koniec marca przywozimy panów, którzy będą nam robili wykończeniówkę

cezare

SYMPATYK FORUM (min. 10)

PostWysłany: Sro Wrz 15, 2004 9:05 am Temat postu: jakie niedociągnięcia, jakie problemy? Odpowiedz z cytatem Zmień/Usuń ten post

jakie niedociągnięcia, jakie problemy? Czy w projekcie jest coś nie tak?

Kto mi pokaże te niedociągnięcia?

W następnym tygodniu mam zamiar zacząć budowę Adeli!

Powrót do góry

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Po 5 latach od pierwszego wpisu na forum mogę powiedzieć, że dom jest gotowy!

Przed nowym rokiem 2009 udało się mi złożyć wszystkie dokumenty starostwa i obecnie jestem pełnoprawnym mieszkańcem domu. Nie łatwo było. Adela stoi i cieszy oko.

Pozdrawiam forumowiczów Adeli

• 2 weeks później...

Interesuje mnie, ile płacicie za ogrzewanie gazem swoich Adeli. Mieszkamy od września '08 i praktycznie od tego czasu ogrzewanie ciągle działa ... Jeszcze nie mamy kominka.

Do dzisiaj łącznie zapłaciliśmy ok 3000 zł, wliczając w to ciepłą wodę i gotowanie.

Warunki "pomiaru":

- 4 osoby (2+2), które długo się kąpią (zużycie wody ok 20m3 miesięcznie ...)

- temperatura 21 dzień, 20 w nocy, sterowana regulatorem pokojowym w salonie

- piec Viessmann Vitopend 100 + zasobnik 160L

- grzejniki Kermi + podłogówki w łazience i suszarni (pom 7)

- brak zaworów termostatycznych (otwarte na max)

- ocieplenie domu wełna mineralna 12/15cm + Porotherm 30cm

- poddasze ocieplone 23cm (18+5)

Nie wiem, czy to dużo czy mało, uwzględniając okres zimowy. Chętnie porównam z Tymi, co już mieszkają.

Witam

Jestem szczęśliwą posiadaczką "Adelki" i gratuluje wszystkim wyboru projektu, dziś mija miesiąc od momentu kiedy się wprowadziliśmy, zdążylismy się już zadomowić. Projekt jest naprawdę godny polecenia choć dokonaliśmy w nim kilku drobnych zmian.

Życzę wszystkim budującym powodzenia !!

Witaj Stanowski

Ja kiedyś kupiłem taki kosztorys wraz z projektem. Ale zmieniliśmy trochę technologię (np. fundamenty bez ścianny dociskowej, Porotherm 30, inna dachówka, ocieplenie ...) i cały kosztorys do kosza.

Z doświadczenia wiem, że jedyną skuteczną metodą jest współpraca ze składem budowlanym i możliwość zwrotu nadwyżek materiału.

W miarę dokładnie potrzebne materiały może Ci oszacować Twój kierownik budowy (lub zrób to sam i porównaj z nim), na podstawie uzgodnionej technologii.

Jesli mimo wszystko chciałbyś taki oryginalny kosztorys, to napisz na mój adres prywatny.