Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAGĘSZCZARKA - PORZYCZYĆ CZY KUPIĆ OTO JEST PYTANIE :)

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie zagęszczania piasku w fundamentach, do zasypania mam sporo, bo ponad 1 m. zasypałem już z 40 cm, (ręcznie :( ) bo nie mam możliwości technicznej wpuścić koparki, przynajmniej nie wszędzie.

Zastanawiam się nad kupnem zagęszczarki płytowej ze względu że musiałbym wyporzyczyć na kilka dni (licząc po 100 zł za dobie) a tak sobie myśle że kiedyś przyjdzie zrobić kostke brukową, i ubijać teren pod nią itd to koszt zakupu mógłby się zwrucić.

Mam na oku coś takiego:

http://www.allegro.pl/item461795158_zageszczarka_100kg_najtaniej.html

MOje pytanie bardzoej dla osób pracujących takii ustrojstwami, czy waro wydać pieniądze na cośtakiego???

MA ona być na urzytek domowy czyli dla mnie i pewnie sąsiadów :)

Wiem ze to raczej dolna półka jeśli chodzi o takie maszyny ale co o niej sądzicie???

Jakieś doświadczenia???

MOze cosinnego w podobnej cenie???

Pozdro !!!

Witam!

Miałem ten sam dylemat (zagęszczanie terenu po ułożeniu GWC), po przeprowadzonym wywiadzie (z pracownikami, którzy akurat niedaleko naszej budowy remontowali drogę) dowiedziałem się, że te płytowe "zabaweczki" (do 100kg) to się nadają jak ktoś chce sobie ścieżkę do domu pod kostkę utwardzić i nie ma głębokiego "przekopania" do ubicia lub ma dużo wolnego czasu bo sensowne zagęszczenie przy takiej ubijarce to 10cm i co takiej grubości warstwę powinieneś ubijać. Więc jak masz 1m to co najmniej te 5-7 przebiegów powinieneś zrobić.

Jak chcesz porządnie zagęścić teren to zastanów się nad maszyną 350kG ja taką wypożyczyłem (koszt 340zł-doba ale już weekend to 500zł bierzesz w sobotę rano oddajesz w poniedziałek rano).

Maszyna już sama w sobie jest b. ciężka i ma porządnego "kopa" także to co byś robił 100-ką przez 2 dni tu zrobisz w niecały dzień bo zagęszczenie ma ponad 50cm a jak odpowiednie podłoże to potrafi do 1,5m zagęszczać.

P.S.

Mój sąsiad ma taką 98kG i cały dzień się męczył aby ubić podjazd od bramu do garażu -jakieś ~30m2.

P.S. II

Z własnego doświadczenia wiem (już kończę budowę), że są narzędzia których nie warto kupować lepiej wypożyczyć np. taka zagęszczarka wykorzystasz ją 2x -jak sam pisałeś. Ale np. wiertarkę/szlifierkę kupuj porządną to wytrzyma całą budowę i jeszcze długo posłuży.

pozdrawiam

Piotr W.

Witam!

Miałem ten sam dylemat (zagęszczanie terenu po ułożeniu GWC), po przeprowadzonym wywiadzie (z pracownikami, którzy akurat niedaleko naszej budowy remontowali drogę) dowiedziałem się, że te płytowe "zabaweczki" (do 100kg) to się nadają jak ktoś chce sobie ścieżkę do domu pod kostkę utwardzić i nie ma głębokiego "przekopania" do ubicia lub ma dużo wolnego czasu bo sensowne zagęszczenie przy takiej ubijarce to 10cm i co takiej grubości warstwę powinieneś ubijać. Więc jak masz 1m to co najmniej te 5-7 przebiegów powinieneś zrobić.

Jak chcesz porządnie zagęścić teren to zastanów się nad maszyną 350kG ja taką wypożyczyłem (koszt 340zł-doba ale już weekend to 500zł bierzesz w sobotę rano oddajesz w poniedziałek rano).

Maszyna już sama w sobie jest b. ciężka i ma porządnego "kopa" także to co byś robił 100-ką przez 2 dni tu zrobisz w niecały dzień bo zagęszczenie ma ponad 50cm a jak odpowiednie podłoże to potrafi do 1,5m zagęszczać.

P.S.

Mój sąsiad ma taką 98kG i cały dzień się męczył aby ubić podjazd od bramu do garażu -jakieś ~30m2.

pozdrawiam

Piotr W.

U mnie w okolicy do wyporzyczenia tylko zagęszczarka 100 kg, musiałbym szukać gdzieś dalej, albo w firmie która sie wyporzyczeniem nie zajmuje a oni niechętni na taką robote (za mało opłacalne - dla mnie ie dla nich).

A w zasadzie taką 100 kg jakbym kupił mógłbym zagęszczać nawet co 2 cm, bo nigdzie by mi sie nie spieszyło, a tak jak pisze mam możliwość zasypania tylko ręcznie, więc wyporzyczenie na 2 dni mnie nie urządza, bo musiałbym mieć armie ludzi.

Pozdro !!!

Nie warto kupować. Do zagęszczania na większą głębokość lepszy będzie tzw. skoczek. Możesz sypać piasek warstwami np. po 30-40 cm a dopiero potem ta warstwę zagęszczać. Będzie dużo taniej.

Tylko skąd go wziąć, jakbym miał możliwość to bym chętnie tak zrobił, ale nie znalazłem w okolicy żadnej wypożyczalni.

Panowie drogowcy (robią niedaleko droge) nie są zainteresowani żeby "dorobić" po godzinach pracy.

Pozdro !!!

bo jakoś tak wydaje sie że to raczej niemożliwe żeby wypożyczalni nie było w takim mieście czy okolicy

to sobie w google wpisałem i:

http://mapy.google.pl/maps?f=l&hl=pl&geocode=&q=elektronarz%C4%99dzia&near=Jaworzno&ie=UTF8&z=14

na liście sa dalekie abstrakcje ale 15-20km w dzisiejszych czasach to nie odległość, kilka, kilkanaście minut raptem...

Byłem w tej wypożyczalni w Jaworznie w poniedziałek. Gosc ma 3 zagęszczarki wszystkie ........ elektryczne.

Dwie jednofazowe (nie mam 3 faz) ważą może po 30 kg i mają silnik jak z pralki.

Ta trójfazowa mogła by jeszcze coś zdziałać ale nie mam jak podpiąć.

Najbliżej znalazłem w Dąbrowie Górniczej ale 100 zł za dobe, w sumie cena normalna ale musiałbym ją mieć przynajmniej przez tydzień, bo sie nie wyrobie z ręcznym zasypywaniem.

Dlatego rozważam kupno takiej zagęszczarki bo oprucz fundamentów kiedyś będe robić kostke podjazd pod garaże itd. więc może kupno takiej w kwocie 1700 - 2000 zł mogło by sie opłacić.

A za tą cene można nabyć zagęszczarke z silnikiem HONDY 5,5 KM.

Pozdro !!!

jeśli już wywalać kase to ja bym radził na skoczka, on naprawdę zagęszcza, takie lekkie płytówki to tylko powierzchniowo, i nie wiem czy zagęszczanie co 10cm coś pomoże...

Z tym że skoczek to koszt ok 4000 zł wzwyż :(.

A zagęszczanie nawet malutkimi warstwami jak wspomniałem było by mi na ręke bo i tak ręcznie potrwa to przy tej długości dnia z 10 dni.

Pozdro !!!

No faktycznie że mają skoczki, nie znalazłem tej firmy jakoś, i w dodatku blisko mnie (Katowice - oddział)

Teraz sie zastanawiam i mam dylemat, kupić zagęszczarke płytową i "młucic" nią piasek prawie że na bierząco podczas zasypywania, czy ubijać grube warstwy skoczkiem???

Co lepiej???

Dodam że zagęszczarke po kupnie wykorzystam jeszcze do kilku celów (kostka brukowa, podjazdy, kanalizacja itp) i zawsze można ją po budowe sprzedać.

Co lepiej ??? (ale dylemat :-? )

Pozdro !!!

No faktycznie że mają skoczki, nie znalazłem tej firmy jakoś, i w dodatku blisko mnie (Katowice - oddział)

Teraz sie zastanawiam i mam dylemat, kupić zagęszczarke płytową i "młucic" nią piasek prawie że na bierząco podczas zasypywania, czy ubijać grube warstwy skoczkiem???

Co lepiej???

Dodam że zagęszczarke po kupnie wykorzystam jeszcze do kilku celów (kostka brukowa, podjazdy, kanalizacja itp) i zawsze można ją po budowe sprzedać.

Pozdro !!!

Skoczkiem to się zajedziesz.

Co lepiej???

Pozdro !!!

Czemu??

Skoczek przecież ubija większe warstwy i podobno lepiej.

Wiec?

Wydaje sie ze zakup jest nieekonomiczny jeśli tylko dla siebie ...inną kwestią wydaje sie ze jeśli posiadasz jakiś zapas gotówki to warto było by mieć coś takiego nawet jeśli od razu nie "spowoduje trzęsienia w kopalni"zawsze można pożyczyć komuś za jakąs kasę bądź usługę :wink:

Myślę ze zakup narzędzi z biegiem czasu okazuje sie słuszną decyzją.

Pozdrawiam i życzę słusznej decyzji

:D

Co lepiej???

Pozdro !!!

Czemu??

Skoczek przecież ubija większe warstwy i podobno lepiej.

Wiec?

Skoczek jest dobry np. do wąskich wykopów, stref przy ścianach itp. na dużych powierzchniach to męczarnia.

Wydaje sie ze zakup jest nieekonomiczny jeśli tylko dla siebie ...inną kwestią wydaje sie ze jeśli posiadasz jakiś zapas gotówki to warto było by mieć coś takiego nawet jeśli od razu nie "spowoduje trzęsienia w kopalni"zawsze można pożyczyć komuś za jakąs kasę bądź usługę :wink:

Myślę ze zakup narzędzi z biegiem czasu okazuje sie słuszną decyzją.

Pozdrawiam i życzę słusznej decyzji

:D

Dodam, (bo wcześniej nie wspomniałem) mam słabość do dobrych narzędzi i sprzętu różnego typu, dużo (jak narazie wszystko) wykonuje sam we współpracy z rodzinką, więc zakup jakiegokolwiek sprzetu w moim przypadku jest jakoś uzasadniony.

Wiadomo kasy zawsze szkoda, bo wydatków z budową jest bez końca, ale tak myśle że przecież nogami nie udeptam ponad metr piachu więc jakąć opcje musze wybrać :-?

Pozdro !!!