Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAGĘSZCZARKA - PORZYCZYĆ CZY KUPIĆ OTO JEST PYTANIE :)

Recommended Posts

.................

Dodam, (bo wcześniej nie wspomniałem) mam słabość do dobrych narzędzi i sprzętu różnego typu, dużo (jak narazie wszystko) wykonuje sam we współpracy z rodzinką, więc zakup jakiegokolwiek sprzetu w moim przypadku jest jakoś uzasadniony.

Wiadomo kasy zawsze szkoda, bo wydatków z budową jest bez końca, ale tak myśle że przecież nogami nie udeptam ponad metr piachu więc jakąć opcje musze wybrać :-?

Pozdro !!!

a czemu nie ? :) swoją wagę masz, powierzchnię styku nie za dużą (bo tylko dwie stopy, a mozna na jednej ;) ), czyli reszta to tylko opracować technikę ubijania, wibracji :D posuwu :D i do tego grubości warstwy piachu... :lol:

No faktycznie że mają skoczki, nie znalazłem tej firmy jakoś, i w dodatku blisko mnie (Katowice - oddział)

No! Wlasnie mialem pisac ale widze, zescie znalezli juz :)

http://www.ewpa-majster.com.pl - wypozyczalem od nich m.in. glebogryzarke :) A maja praktycznie wszystko - do kilkutonowych walcow wlacznie.

Jeszcze masz jedna duza wypozyczalnie - w Mikolowie: http://www.cramo.pl

Podpytaj znajomych budowlancow - ja tez myslalem ze u mnie w okolicy (Wodzislaw Sl.) nie ma zadnych wypozyczalni, a okazalo sie ze na takim totalnym zadupiu, ledwo 2-3km od centrum jest malenka wypozyczalnia z ogromnym asortymentem - watpilem, ze beda miel np. pikola - a gosc zaprowadzil mnie na magazyn gdzie mialem sobie wybrac jedna z 15-stu aktualnie "wolnych" :D W innym miejscu znowu gosc ma same zageszczarki - od malych 50kg do ponad tonowych :)

Teraz sie zastanawiam i mam dylemat, kupić zagęszczarke płytową i "młucic" nią piasek prawie że na bierząco podczas zasypywania, czy ubijać grube warstwy skoczkiem???

Skoczek jest bardzo fajny i ubijesz nim naprawde porzadnie. Ale jak ktos juz pisal - to ciezka robota i mozna sie zajechac :-) Porobisz - zobaczysz. Ja juz wiele roznych narzedzi i maszyn uzywalem i dwie najbardziej wyczerpujace to wlasnie skoczek i 20kg mlot do kucia scian z betonu :) Ale spoko - ja 140m2 "przelecialem" w jakies 6-8h - kazde miejsce 5-6 krotnie, a pudzianem nie jestem na pewno :D

Co lepiej???

Dodam że zagęszczarke po kupnie wykorzystam jeszcze do kilku celów (kostka brukowa, podjazdy, kanalizacja itp) i zawsze można ją po budowe sprzedać.

Ja mialem ten sam dylemat i jednak wybralem wypozyczanie. Kanalizacji i innych waskoliniowych wykopow zageszczarka plytowa nie ubijesz - po pierwsze nie wszedzie przeciez chyba masz piasek, a gliny tym nie ubijesz:) Po drugie ciezko bedzie ja wsadzic do 30-40cm szerokiego rowu :D Wiec do tego tylko i wylacznie "skoczek"! Kostka brukowa? W zasadzie to tylko do ubicia piasku z wierzchu, wszystkie ponizsze warstwy musisz zagescic czyms ciezszym.. A piasek na gorze to sobie zagescisz w jeden dzien wypozyczonym sprzetem. Wiec IMHO sie nie oplaci kupowac swojego sprzetu, chyba ze kupisz skoczka, zageszczarke plytowa lekka (te 100kg) do piasku i cos ciezszego (400-500kg) do pozostalych kruszyw ale do tego szykuj paredziesiat tys pln :-)

pozdr.

Ja mialem ten sam dylemat i jednak wybralem wypozyczanie. Kanalizacji i innych waskoliniowych wykopow zageszczarka plytowa nie ubijesz - po pierwsze nie wszedzie przeciez chyba masz piasek, a gliny tym nie ubijesz:) Po drugie ciezko bedzie ja wsadzic do 30-40cm szerokiego rowu :D Wiec do tego tylko i wylacznie "skoczek"! Kostka brukowa? W zasadzie to tylko do ubicia piasku z wierzchu, wszystkie ponizsze warstwy musisz zagescic czyms ciezszym.. A piasek na gorze to sobie zagescisz w jeden dzien wypozyczonym sprzetem. Wiec IMHO sie nie oplaci kupowac swojego sprzetu, chyba ze kupisz skoczka, zageszczarke plytowa lekka (te 100kg) do piasku i cos ciezszego (400-500kg) do pozostalych kruszyw ale do tego szykuj paredziesiat tys pln :-)

pozdr.

Moja działeczka ma to do siebie że piasek mam...... wszędzie :D i to ok 60-70 cm pod powierzchnią terenu.

Co do kostki brukowej to myśle że zagęszczarke płytową (plus gumowa podkładka - dodają gratis) wykorzystam do jej ubicia po ułożeniu, a przed ułożeniem napewno sporo zagęszcze tłuczeń czy piasek. Teraz mam troche betonu lanego na jakieś świństwa z gruzem i pod autem 1,5 tony wytrzymuje spokojnie. Dodam że taka zagęszczarka 64 - 80 kg (najmniejsza) ma ok 1200 - 1500 N siły odśrodkowej tak że dość sporo.

PS. CHyba wewnętrznie sie na nią napaliłem :roll:

Pozdro !!!

Moja działeczka ma to do siebie że piasek mam...... wszędzie :D i to ok 60-70 cm pod powierzchnią terenu.

No, a do tych 70cm nad bedziesz musial i tak wypozyczyc skoczka :)

Co do kostki brukowej to myśle że zagęszczarke płytową (plus gumowa podkładka - dodają gratis) wykorzystam do jej ubicia po ułożeniu, a przed ułożeniem napewno sporo zagęszcze tłuczeń czy piasek.

Pamietaj, ze do ubijania piasku i tlucznia sa inne plyty!! Fachmanem nie jestem ale w obu wypozyczalniach w jakich bylem zawsze pytali do czego ma byc zageszczarka bo rozne, maja inaczej wyprofilowane plyty. Ze zla plyta zamiast "ubijac" i przesuwac sie - beda poprostu skakaly w miejscu.

Teraz mam troche betonu lanego na jakieś świństwa z gruzem i pod autem 1,5 tony wytrzymuje spokojnie. Dodam że taka zagęszczarka 64 - 80 kg (najmniejsza) ma ok 1200 - 1500 N siły odśrodkowej tak że dość sporo.

Byle skoczek ma 10 x wiecej - 15-20kN. Wiec te 1,5kN to naprawde niewiele :) Jezeli juz rzeczywiscie chcesz kupic to ja bym jednak kupil skoczka. Pomysl nad jakas uzywka typu:

http://www.allegro.pl/item472280500_zageszczarka_gruntu_skoczek_bomag_bt_58.html

Tym coprawda nie zagescisz podloza z piasku pod bruk (moze robic dziury) ale za to dobrze zagescisz wszystko ponizej - a to jest duzo wazniejsze i wymaga mocniejszego sprzetu ;-) Przy okazji dobrze ubijesz wszystkie wasko i szeroko liniowe wykopy, a takze jak zjesz duzo snickersow - chocby caly plac, bo widzialem w innym watku, ze musisz podniesc dookola domu troche teren :)

pozdr.

PS. CHyba wewnętrznie sie na nią napaliłem :roll:

Czyli deyzję już podjąłeś a teraz poszukujesz współwinnych ;-)

Co się przejmujesz, najwyżej założysz stronkę na Allegro z mini-wypożyczalnią. Przy tych cenach to dwóch-trzech klientów nawet przypadkowych i masz spłaconą.

A jak się rozmyślisz i nie zajedziesz to zawsze zdążysz sprzedać. Jeśli róznica pomiędzy ceną kupna a sprzedaży będzie niższa niż cena za wypożyczenie to jesteś i tak do przodu ;)

No i stało sie :D :D :D

Kupiłem zagięszczarke płytową.

Oto ona:

http://i37.tinypic.com/2mi3lhu.jpg

Troche danych:

Waga - 90 kg

Silnik - Honda 5,5 KM

Siła odśrodkowa 15kN

Powiem szczerze że jak do warstwowego ubijania piasku (jak w moim przypadku) w zupełności wystarczy. Młuci dość konkretnie, w starym domu talerze podskakiwały w szafce :D

Cena 2250 zł :(

Ale myśle że nawet jakbym wydał połowe mniej za wynajem to i tak ją wykorzystam przy robieniu podwórka (alejek, podjezdów pod garaże itp)

Pozdro !!!

No i stało sie :D :D :D

Kupiłem zagięszczarke płytową.

Maniak ;-) Czyli te pytanie na forum to tylko mialo byc poklepanie po plecach, ze dobrze robisz! :-) Ale gratuluje tak czy siak - dokup sobie jeszcze uzywana stope za ~1,5k pln i zagescisz wszystko przy budowie, a po budowie puscisz w tej samej cenie :-)

pozdr.

nie lepiej poczekac jak przez zime sie samo zagesci :p?

Po jedne się zagęści po dwóch już zrobi chudziak.

Strach myśleć co by było po trzech... ;) B-15 może B-20?? :wink:

Zakupu nie żałuje, oglądałem już na forum fotki zapadniętego chudziaka, jak tłumaczyłem nawet mojego ojcu, na takązagęszczarke to mnie jeszcze stąć, na usuwaniu skutków złego zagęszczenia już po zamieszkaniu już niestety nie

Pozdro !!!

• 9 years później...

Witam, też biłem się myślami czy pożyczać czy kupić. Już 3 razy pożyczałem ubijarkę i zawsze trzeba było wszystko przygotować by nie zmarnować czasu. Robię parking 50 m2 sam, więc robię go etapami, i zdecydowałem na zakup zagęszczarki w Castoramie za 1400 zł. Zakupu nie żałuję, na pewno się przyda w gospodarstwie.

Ubijarka w akcji, jak widać robota tym ustrojstwem dziecinnie prosta: