Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do zrobienia szafę w rogu pokoju z kącikiem kuchennym. Szafa nie będzie we wnęce i pasuje standardowy wymiar. Ściany i podłoga są krzywe, co teoretycznie wskazuje na wyższość szaf montowanych na wymiar, ale praktyka pokazuje, że lepiej wypadają gotowe.

Do wyboru:

IKEA PAX, która w wersji kolorystycznej Ulnes powinna idealnie pasować do planowanej w tym samym pomieszczeniu kuchni Ikea Fagerland. Obie są w patynowanej sośnie. Wadą jest wysokość szafy 236 lub 271 cm, a pokój ma 260 cm.

Zalety:

- najważniejsza pasujący do mebli kuchennych wzór sosny patynowanej!!!

- lite drewno,

- porządne wykonanie,

- porządny montaż, bo sam będę montował :-)

- niska cena

- dostępność od ręki

- możliwość taniego dokupienia półek i akcesoriów przez kilka lat po zainstalowaniu

- 10 lat gwarancji w firmie, która nie zniknie za rok

Wady:

- w tym rozmiarze nie mogę mieć drzwi przesuwanych z dużym lustrem,

- niewykorzystane 24 cm pod sufitem

- 60 cm głębokości to trochę mało, chociaż przy drzwiach na zawiasach nie powinno przeszkadzać

Alternatywą jest szafa INDECO na wymiar. Drzwi przesuwane, jedne z lustra, a drugie drewno/okleina.

Zalety:

- wykorzystanie przestrzeni do sufitu

- przesuwane drzwi z lustrem

- dowolność w rozmieszczeniu półek i szuflad

- głębokość do ustalenia,

Wady:

- nie zauważyłem w ofercie patynowanej sosny

- bardzo kiepska jakość montażu jaką zauważyłem w szafie u mojej mamy (wciśnięte na siłę pomiędzy sufit a podłogę i wygięta płaszczyzna boczna, drzwi u góry mają 1 cm niedomknięcia, a na dole dochodzą)

- wyższa cena

- 3-4 tygodniowy okres oczekiwania

- firma montująca dziś jest, a jutro niewiadomo czy producent uwzględni reklamację wynikającą ze złego montażu

Obydwa rozwiązania pozwalają na nieograniczoną twórczość w zorganizowaniu wnętrza.

Co wybrać? Mało opinii jest na necie o szafach PAX.

https://forum.murator.pl/topic/111654-szafa-indeco-czy-ikea-pax/

Mi bardzo podoba się rozwiązanie PAX IKEI w środku. Nie wiem dlaczego uważasz, że 60 cm to mało, to jest standard. niestety też mi nie pasuje wysokość szafy do wiatrołapu dlatego planuję kupić wyposażenie szafy w IKEA, a drzwi zamówić na wymiar. wyjdzie to tanie niż całość na zamówieniej. Zastanawiałam się również nad tym aby kupić całość w IKEI, bo bardzo podoba mi się to czarne hartowane szkło w dębowych ramkach, a na gorze postawić jakieś fajne pudełka, ale że ta szafa ma być we wnęce (a właściwie to od ściany do ściany) to nie byłam do tego pomysłu przekonana, ale już u dzieci mam zamiar zamówić całość w Ikei, tam szafy będą wolnostojące.
https://forum.murator.pl/topic/111654-szafa-indeco-czy-ikea-pax/#findComment-2804708

Mnie też podoba się system IKEI.Planuję zakupić u nich wnętrze szaf,a mam nadzieję że wymiary całości też będą pasować i będę mogła kupić drzwi także.Są b ładne .Poza tym jestem na "swieżo "po opowieściach mojej przyjaciółki co do ekip szafowo-kuchennych.Tragedia!Mimo ogromnych pieniędzy płaconych za usługę -chamstwo i partactwo.Umowa była taka że poleci mi firmy z których będzie zadowolona-do tej pory poza malarzem nie znalazła się taka.Nikt nie wymaga cudów-tylko adekwatnej do ceny- usługi.Z tym niestety kiepsko.Dlatego mam zamiar część rzeczy do swojego domu kupićw Ikei-miło i sympatycznie a przy tym i tak chyba taniej niż u pseudo fachowców.W razie problemów -są długie okresy gwarancji i korzystny system reklamacji.Czekam też na opinie urzytkowników.
https://forum.murator.pl/topic/111654-szafa-indeco-czy-ikea-pax/#findComment-2804821

Mam garderobę urządzoną za pomocą IKEI, 1/2 szafy w sypialni i 1/3 w przedpokoju. Te 1/2 i 1/3 to właśnie wersja Ulnes...

IKEA PAX w wersji kolorystycznej Ulnes

- dostępność od ręki

No i niestety czekamy już od ponad 2 miesięcy aż ze Szwecji raczą dotrzeć fronty tej wersji... Co kilka tygodni jedziemy się pytać i okazuje się, że za następne parę tygodni powinny być, i tak już trzy razy. W okolicach Warszawy niet dostępności od ręki :-?

Ale generalnie jestem zadowolona z tych szaf które mam i wierzę, że w końcu je skompletuję :D

https://forum.murator.pl/topic/111654-szafa-indeco-czy-ikea-pax/#findComment-2808243