Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książeczka mieszkaniowa a podatki...

Xiff

Recommended Posts

Sorki jezeli powtarzam temat, ale nie udało mi sie znalezc tego co mnie interesuje, a przewalam juz archiwum od godziny....

Sprawa wyglada prosto...

Mam ksiazeczke kwota ok 20 000 razem z premia gwarancyjna. chce ja zrealizowac i w tym celu zcedowac na moja mame ktora kupila mieszkanie za grosze od spóldzielni. ona zrealizuje ksiazeczke i przeleje mi kase. i teraz..

1. czy już cesja ksiazeczki podlega podatkowi od darowizny?

2. czy jezeli najpierw ja dam mamie ksiazeczke a potem ona mi odda kase to bede musial dwa razy zaplacic podatek od darowizny? (oczywiscie pod warunkiem punktu pierwszego)

3. jak to zrobic taniej :)? Pieniedzy nie planuje wykorzystac na cele mieszkaniowe... bo remont mam za soba, faktur nie mam, zostal tylko kredyt.

priorytetem jest to zeby US sie mnie nie czepial bo i tak juz mam ich dosc...

Poszukaj po serwisach podatkowych np.: http://www.pit.pl/fiskus_moze_zazadac_20_proc_podatku_darowizna_podatki_w_praktyce_prasa_3336.php

Darowizny od najbliższej rodziny są zwolnione z podatku tylko trzeba je zgłosić.

Nie wiem jak jest traktowana cesja książeczki ale chyba jako darowizna. Najlepiej mimo wszystko sprawdzić w swoim US.

bylem w urzedzie...

dowiedzialem sie ze jako ze moja matka jest w 0 stopniu pokrewienstwa ze mna,to darowizny miedzy nami nie sa opodatkowane. Trzeba tylko spisac umowe, zglosic to w US i zrobic to wszystko przelewem na konto.

Dzieki irreality, twoj link to potwierdza:

"Od 1 stycznia 2007r. pożyczki i darowizny między członkami najbliższej rodziny są zwolnione z opodatkowania, pod warunkiem, że daną czynność zgłosi się do urzędu skarbowego a pieniądze wpłaci na rachunek bankowy. "

pozostaje tylko kwestia celu wykorzystania pieniedzy z ksiazeczki, czy to jest jakos okreslone czy nie...