domator123 12.11.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witam, mieszkam na piętrze, jednak mam pewne ponmieszczenie które jest nad klatką schodową otwartą, czyli cały mróz i zimno idzie ze spodu a chce zrobić pomieszczenie użytkowe, docelowo ma tam być sypialnia. Jak i czym ocieplić, doczytałem się o różnych materiałach jak np. URSA - PłYTA - POLISTYREN EKSTRUDOWANY XPS N-III-L 10cm, ale nie wiem czy to wsklepie budowlanym dostane, jaką kupić siatke zbrojeniową ( jakie oczka ) , czy trezba dać folie i gdzie ją dać ? jak ma być, żeby się coś nie skraplało i tp. Ponieważ mam ogrzewanie tradycyjne na stali i grawitacji planuje zainstalować w podłodze rury stalowe jako podłogówkę - jakies rady jak to wykonać ? znaczy wiem jak się łączy itp, ale jak to zgrac z tym ociepleniem. Jeśli to zły pomysł i nie wypali to jak samo ocieplenie zrobić, chodzi o tą folie, czy mają być jakies dylatacje między ścianą ? ( mam tam płytyi gipsowe już przyklejone do muru ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.11.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 to ciekawe odpuść sobie i zrób normalną podłogówkę zgodnie ze sztuką, materiałów na forum masz bardzo dużo[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.11.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Pod rurki daj ekran, który będzie odbijał ciepło, żeby nie grzało stropu i tego, co pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 12.11.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 1 . Będę miał 20 cm steropianu na podłodze, trzeba go kleić jakoś czy wystarczy ułożyć ? 2. Rurki gdzie mam dać, "wcisnać " w steropian ? 3. Po co się kładzie folie na steropian ? 4. dlaczego mam dac inne rurki ? przy innym systemie jakies mieszalniki trzeba i inne rurki mają ograniczenie temperatury, a co jak mi się za mocno napali w piecu ? w całym domu mam grawitacje i stalówki 1/2 cala, czy przypadkiem stalowe ruru nie oddają lepiej ciepła niż taki PEX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 nie mój koń, ie będę się na nim wiózł nie mój wóz, nie będę się na nim wiózł, po co pytasz? przecież już podjąłeś decyzję, na forum szukasz tylko potwierdzenia, tak dla spokoju sumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 12.11.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Temperaturę wody na podłogówkę i tak musisz ograniczyć bo jak ostro napalisz to albo biegiem albo buty na grubej podeszwie, więc czemu nie dać pexa zamiast kombinować w stalowych rurach. Pompa i tak musi być bo wątpie żeby poszło grawitacyjnie jeśli położysz rury poziomo w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 12.11.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 1950 jak nie wiesz to nie odpowiadaj w temacie, decyzja jest ocieplić podłoge i podnieść o ok 20 cm, jakie w tym szukanie potwierdzenia ? , zadałem konkretne pytania i prosze o konkretne odpowiedzi.Jeśli źle kombinuje to naprowadź mnie na dobry kierunek. @ewoo , jakiej grubości te pexy ? to ma być taki dodatek tylko w jednym pokoju, da się to jakos normalnie tanio, ekonomicznie włączyć ? właczyć w szereg z grzejnikiem czy równolegle podłączyć jak każdy grzejnik do układu ? i jeśli można to o odpowiedź bym prosił na kazdy z 4 punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.11.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 to może mnie oświeć biednego szaraczka, jak to chcesz zrobić, może się czegoś nauczę, z resztą nie tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.11.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Podłogówkę robisz na PEXach. Musi mieć ona ograniczoną z góry temperaturę - musi więc być zawór mieszający by nie przekraczało maksa. Rurki zalewasz - okolo 7cm.Nie da się zrobić grzejnikó z innego pokoju na tym samym obiegu co podłoga. No chyba że obniżysz temperaturę zasilania do maksymalnej przewidzianej dla instalacji podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.11.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 3. Po co się kładzie folie na steropian ? quote] Odpowiedź na to pytanie masz w poście powyżej Twojego pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.11.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 1950 witaj . Chciałbym porozmawiac osobiscie o ogrzewaniu parę pytań wycena i tak dalej. mogę prosic kontakt na priv ewentualnie adres do firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 12.11.2008 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 @cieszynianka, po prostu czytałem sporo tematów i mam mętlik w głowie, rozumiem że na steropian daje folie a na folie rurki układam i potem zalewam tak ? bo myślałem że trzeba jakoś te rurki wcisnac w ten steropian To jest troche ogólnie widze kłopot zgrać to z moim systemem, powiem tak, w caym domu jakoś sam ogrzewanie wykonałem, takie tradycyjne na stalowych rurkach, ponieważ mam jedno pomieszczenie niżej o ok 20cm to wymyśliłem że wraz z ociepleniem dam jeszcze te rurki w podłoge, @1950, no ja własnie myślałem że Ty mi powiesz, ale jak chcesz wiedzieć co ja wymyśliłem to Ci powiem, chciałem dać rurki stalowe bo na takich w domu robiłem, myślałem że lepiej oddadzą ciepło niż rurka plastikowa, nastepnie chciałem to połączyć jak zwykły kaloryfer ale wynika z tego że będzie za wysoka temperatura podłogi, węc pomyślałem że dam na powrót w szereg z kaloryferem, który także będzie w tym samym pomieszczeniu. Nie wiem czy to będzie działać czy nie dlatego pytam tutaj mądrych ludzi i licze na pomocną rade np. w postaci : zastosuj to i to, włacz tu i tu, będzie to działac tak i tak - a tymczasem to Ty mnie pytasz, jeśli zajmujesz sie tylko nowymi technologiami w nowych domach u ludzi z kaską to napisz, nie wiem i cześć albo napisz, że to nie będzie działać a nie urządzasz sobie ze mnie kpiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.11.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Rurek się nie wciska w styropian. Są odpowiednie klipsy/zapinki które przypinają rurki do styropianu.Można też kupić specjalne maty styropianowe z już wytłoczonym przebiegiem rurek. Są one twardsze i mają od razu folię pod spodem. Ogólnie jednak dość drogi interes. Jeśli jedno pomieszczenie masz o 20 cm niżej to styropianu możesz dać maksymalnie około 12cm. Do tego dojdzie wylewka 7cm i ten 1 cm na kafelki. Styropian można kupić o podwyższonym U co ci zwiększy izolacyjność. Oczywiście najlepeij kłaść go na mijankę i nie za miękki. W twojej instalacji mieszacz to chyba rzecz nieunikniona. Do tego w zależności od wielkości pomieszczenia z podłogówką dodatkowo rozdzielacz na sekcje. Jeśli chodzi o same układanie to na Purmo lub Wavinie jest film instruktażowy. Jeśli chcesz sam ukłądać (a to dośc proste) to warto obejrzeć. Jeśli chodzi o rurki stalowe/miedziane itd. to w podłogówce i jako kaloryfer jak twoje założenie byłyby problemy:- z temperaturą: raczej byś nie chciał łazić po podłodze rozgrzanej do np. 70 stopni C (w zalezności od temperatury zasilania)- problem byłby z kompensacją: rozszerzalność nośnika mogłaby narobić sporo szkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 12.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 1950 jak nie wiesz to nie odpowiadaj w temacie, decyzja jest ocieplić podłoge i podnieść o ok 20 cm, jakie w tym szukanie potwierdzenia ? , zadałem konkretne pytania i prosze o konkretne odpowiedzi. Jeśli źle kombinuje to naprowadź mnie na dobry kierunek. @ewoo , jakiej grubości te pexy ? to ma być taki dodatek tylko w jednym pokoju, da się to jakos normalnie tanio, ekonomicznie włączyć ? właczyć w szereg z grzejnikiem czy równolegle podłączyć jak każdy grzejnik do układu ? i jeśli można to o odpowiedź bym prosił na kazdy z 4 punktów. http://www.kisan.pl następnie Materiały Techniczne potem Instrukcje potem Instalacja Podgrzewania Podłogowego tam masz prawie wszystko łącznie ze schematami np. podłogówka szeregowo z grzejnikiem.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.11.2008 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 to ciekawe odpuść sobie i zrób normalną podłogówkę zgodnie ze sztuką, materiałów na forum masz bardzo dużo[/url] jak sam widzisz, nie kpię, ale zawsze dziwi mnie jedno, każdy chce gotowy przepis, napisałem Ci że na temat podłogówki materiałów na forum jest bardzo dużo, żeby rozumieć to o czym chcesz rozmawiać, może warto by było dowiedzieć się trochę więćej, jak byś zadało sobie trochę trudu i starał zgłebić temat, to nie zadawał byś pytania sformułowanego w taki sposób, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 13.11.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Dziękuję pięknie za odpowiedzi, kilka prostych zdań i link pomaga, niestety forum chyba zrzesza ludzi chących zrobić coś samemu i oczekujących rady na "tacy" , jak zakończe w mojej starej chałupie ten etap to będzie cud, będę jednak musiał przemyśleć czy w ogóle warto pchać się w te podłogówkę, no chyba że montować dla zasady, tak na przyszłość, położyć rurki i zaślepić. A jeszcze jedno, czy jeśli nie będę kładł tych rurek na podłodze to muszę także na steropian folie dać ? , właśnie jak zaproponował @LAZIK kilka firmowych stron odwiedziłem i znów mam mętlik w głowie bo co firma to inny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.11.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 1950 jak nie wiesz to nie odpowiadaj w temacie, http://www.cosgan.de/images/more/bigs/g056.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 13.11.2008 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Nefer - odpuść sobie z tymie emotkami ok ? są takie specjalne fora na to... Rurek się nie wciska w styropian. Są odpowiednie klipsy/zapinki które przypinają rurki do styropianu. Można też kupić specjalne maty styropianowe z już wytłoczonym przebiegiem rurek. Są one twardsze i mają od razu folię pod spodem. Ogólnie jednak dość drogi interes. Jeśli jedno pomieszczenie masz o 20 cm niżej to styropianu możesz dać maksymalnie około 12cm. Do tego dojdzie wylewka 7cm i ten 1 cm na kafelki. znów dziękuję za te konkretne odpowiedzi kolego ale znów przypomniało mi się coś, czyli że co, nie moge położyć 2x10cm steropianu ? bo o co chodzi, ano o to że te 20cm to mam wyliczone bez podłogi, no i w dodatku chciałem panele, to juz całkiem wtopa no nie ? ale ok ok, dam kafelke, czyli liczmy że pomieszczenie ma niżej 22 cm , to co ? mam dac max 12cm steropian i 8-9 cm wylewki ? kurde to już jestem całkiem pokonany bo w tym roku mam sie wprowadzić do tego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.11.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Nefer - odpuść sobie z tymie emotkami ok ? są takie specjalne fora na to... http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/d020.gif A wiesz, że na takie zachowanie jak Twoje też są specjalne fora ? Serio, serio, więc zachowuj się nasz Nowy Kolego, bo na razie CI nie wychodzi. Szacun dla 1950, że jeszcze w ogóle z Tobą gada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator123 13.11.2008 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 A wiesz, że na takie zachowanie jak Twoje też są specjalne fora ? Serio, serio, więc zachowuj się nasz Nowy Kolego, bo na razie CI nie wychodzi. Szacun dla 1950, że jeszcze w ogóle z Tobą gada. O zachowaniu pogadamy później, ale już nie zawadzam wam w waszym świecie wzajemnie się uwielbiających...jednakowóż po raz kolejny dziękuję za pomocne dla mnie posty i życzę bardziej przychylnego oka dla tych biednych przypadkowo tutaj lądujących...koleżanko SUPER nefer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts