Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Dziś dołączyłem do forum bo po wielu dyskusjach zdecydowaliśmy się na projekt Sokół.

Jest on może trochę dla nas za duży ale nie znaleźliśmy niczego interesującego z mniejszych projektów gotowych.

Jeżeli to możliwe to będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące budowy domu według tego projektu.

mail: [email protected]

Pozdrawiam

Pawel

• 2 months później...
  • 7 months później...
  • 5 months później...
  • 8 months później...
witam

Buduję ten dom od ubiegłego roku.

Wprowadziłam parę drobnych zmian w projekcie, chętnie się podzielę z zainteresowanymi :)

Jest parę błędów w projekcie ale bez obaw! wykonawcy uporali się z nimi i jakoś poszlo.

Jakie masz pytania?

Może inaczej - na jakim jestem etapie:

-stan surowy zamknięty (no, prawie-okna są, drzwi i brama garażowa wkrótce)

-tynki wewnętrzne i elektryka już są

-tynki zewnętrzne planuję na wrzesień

-od przyszłego tygodnia instalacja c.o., sanitarka i po niej wylewki

Trochę o domku:

Dom jest funkcjonalny, dobrze przemyślany, ma zwartą bryłę, co myślę dobrze wpłynie na koszty ogrzewania i najważniejsze dla mnie-jest piętrowy. Rodzice mają parterowy z poddaszem użytkowym i pokoje na górze są strasznie nieustawne przez spady dachu.

Moje obawy co do olbrzymiej powierzchni rozwiały się trochę, jak porównałam powierzchnię podłóg w Sokole z powierzchnią podłóg w domu parterowym z poddaszem użytkowym (nie pamiętam nazwy tego domu)-ale wcale nie było tak ogromnej różnicy jak się wydaje porównując powierzchnie użytkowe. Spady w dachu zabierają bardzo dużo z powierzchni poddasza w parterówkach. W Sokole tego nie ma, dlatego cyferki są takie ogromne.

Cóż dodać?

Schody wyszły pięknie. Nie mogłam sobie ich wcześniej wyobrazić, bo nie widziałam u nikogo takich. Są zgrabne, "lekkie" i nie zabierają dużo hollu.

I jest jeszcze jest strych! Niby nie jest użytkowy, ale jak ktoś chcałby go zagospodarować to ma pole do popisu. Planuję zrobić ściany zaraz pod oknami w dachu i według moich obliczeń strych będzie miał jakieś 80m2. Nie wiem dokładnie, bo jeszcze nie mam tam podłogi-tylko belki stropowe po których lepiej nie będę chodzić :)

Proszę wszystkich o wyrozumiałość-nie reklamuję tego projektu, nie chwalę się jaki to mam piękny dom, tylko piszę o tym, co mnie nurtowało podczas wyboru projektu, czym się kierowałam i co jak wyszło.

Narozpisywałam się może niepotrzebnie, jeśli szukasz innych informacji, pisz. Chętnie dopowiem co wiem.

Mogę przesłać zdjęcia na e-mail, bo niestety nie da się tutaj ich wkleić.

Pozdrawiam!

Bardzo proszę o zdjęcia i sugestie co do budowy , przejrzałem z żoną setki projektów i tylko ten spełnia nasze wymagania i budzi w nas pozytywne emocje . Mój e mail [email protected]