dragasia 12.11.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Mam dzialke,ktora ma wymiary 25x200. Czy z 25 m da sie zrobic droge i dzialke? Ile metrow potrzeba na droge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.11.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Mam dzialke,ktora ma wymiary 25x200. Czy z 25 m da sie zrobic droge i dzialke? Ile metrow potrzeba na droge? 5 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 12.11.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A czy dzialka majaca wymiary 20x100 nadaje sie na budowe? Czy raczej jest to trudna dzialka? Tzn. waska i trzeab sie niezle nagimnastykowac, zeby wybrac na taka projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 12.11.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A czy dzialka majaca wymiary 20x100 nadaje sie na budowe? Czy raczej jest to trudna dzialka? Tzn. waska i trzeab sie niezle nagimnastykowac, zeby wybrac na taka projekt? nadaje sie nawet dzialka 16 metrowa, u ciebie byloby 12 metrow na zabudowe (o ile wyliczenia drogi sa poprawne - zawsze trzeba sprawdzic plan zagospodarowania przestrzeni). nagimnastykowac sie trzeba tak czy owak, wrzuc w google 'projekty na waska dzialke' lub zamow projekt indywidualny (rozsadniejsze rozwiazanie i w dluzszej perspektywie ekonomiczniejsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 12.11.2008 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Ja patrze na to tez pod katem sprzedazy. Bo wtedy moglabym jedna dzialke zostawic sobie a druga sprzedac. Ze mna nie ma problemu, bo dla mnie takie wymiary sa do zaakceptowania tylko czy jest sens to dzielic, jesli potem nie bedzie na taka dzialke nabywcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 12.11.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Pewnie dużo zależy od okolicy, gęstości zabudowy itd.Ja mam działkę ok 18m na 27 m i troszke nieforemna.Dla mnie to żaden problem, projekt na indywidualne zamówienie - domek 6,5 m na 11 m ale urządzony tak jak chcieliśmy.Jak okolica jest gięsto zabudowana i działki podobnej wielkości to ze sprzedażą nie powinno być problemu, jeżeli twoja działka to będzie ewenement to może byc problem, chociaż popyt na działki jest duży i myśle że teraz nei ma z tym problemu/Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 12.11.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 U mnie droga musiałą mieć 10m szerokości ponieważ jej długość przekracza 100m. POonizej 100metrów wystarczy droga 5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 12.11.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 U mnie droga musiałą mieć 10m szerokości ponieważ jej długość przekracza 100m. POonizej 100metrów wystarczy droga 5m Ale Ci wp..li - urzędasy to przecież prawie 4 pasy W mojej okolicy drogi od 4 do 6m i po kilka kilometrów długości - ciężko czasem wyminąć się z innym samochodem (trzeba ludziom wjeżdżać na podjazdy) - i nikomu to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.11.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 nie myl drogi z jezdniąpas drogowy szerokości 10m jak najbardziej może zawierać jezdnię szer. np. 5-6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 12.11.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Mi chodzilo o taka droge dojazdowa do 2 albo 3 dzialek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 12.11.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Mi chodzilo o taka droge dojazdowa do 2 albo 3 dzialek Tak raczej z 5-6m + linie zabudowy. Sprawdź w gminie i w planie zagospodarowania przestrzennego. Może zamiast wydzielania drogi rozwiązaniem jest służebność przejazdu wpisana w KW tych działek. Wtedy można by płotami wytyczyć przejazd bez wydzielania "działki z drogą". Tak sobie teoretyzuję bo doświadczeń niestety nie mam. Najlepiej geodeta + gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.11.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ja mam działkę ok 18m na 27 m i troszke nieforemna. Ja mam 17x430. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 13.11.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 My mamy 23x200Projekty domków - mamy typowy, bez problemu. Jednak ważniejsze moim zdaniem jest usytuowanie względem stron świata. Nasza węższą krawędzią skierowana jest w osi pólnoc-południe.Co do drogi to oczywiście to dobry pomysł. My mieliśmy szczęście i wydzieliliśmy z sąsiadem po 2,5m. Razem 5m i to raczej wystarczy na dojazd do ewentualnych posesji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 13.11.2008 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 ubek no wlasnie sasiad!!! to jest mysl, czemu ja mam swoja zwezac o 5 m jak mozna z sasiadem na spolke. Jak sie tak da zrobic to tez bede miala dzialke w osi polnoc poludnie i tez raczej wasko-dluga. Czyli ok 20-22,5 dl i prawie 100 szerokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 13.11.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Tylko nie zapomnij najpierw iść do Gminy bo u mnie w Świerklanach uchwalili taki plan zagospodarowania przestrzennego iz driga musi wynosić 6 METRÓW!Węższej nie chcą brać. Więc w sumie to potem będzie szkoda jak będzie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 20.11.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 wystarczy 4,5 m mam identyczną działkę i ją podzieliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 20.11.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 a tak w ogóle to szerokość drogi regulują jakieś przepisy a nie widzimisie urzędniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 21.11.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a tak w ogóle to szerokość drogi regulują jakieś przepisy a nie widzimisie urzędniczek Tak przepisy techniczne. Oprócz tego gmina ustala na podstawie tych przepisów w planie zagospodarowania przestrzennego szerokość ostateczną drogi, uwarunkowaną między innymi tym co tam już istnieje. U mnie np dla drogi gminnej ustalili 9m, przy projekcie ogrodzenia ustalili, że odległość od osi drogi ma być 4,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 21.11.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Bez wizyty w gminie sie nie obejdzie. Wszystko zalezy od tego czy droga ma miec charakter publiczny, czy ma być to tylko droga wewnętrzna. O tym własnie rozstrzyga mpzp lub studium i decyzja o w.z. w przypadku jego braku. Stosownei do charakteru drogi określana jest jej szerokość , a potem przygotowywany jest projekt podziału, a na końcu następuje sam podział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 21.11.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 W gminie Oprócz przepisów dotyczących ewentualnej wymaganej szerokości drogi trezba koniecznie sprawdzic, czy gmina w planie zagospodarowania nie wpisała jakis obwarowań dotyczących samej dziłki pod zabudowę. Zdarza się, że wpisująminimalną szerokość frontu działki i jak jest mniejsza niz usatlili to mogą nie wydać pozwolenia na budowę......Także koniecznie szczegółowo zapoznaj się z miejscowym planem zanim zaczniesz coś dzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts