Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrow na droge?

dragasia

Recommended Posts

A czy dzialka majaca wymiary 20x100 nadaje sie na budowe? Czy raczej jest to trudna dzialka? Tzn. waska i trzeab sie niezle nagimnastykowac, zeby wybrac na taka projekt?

nadaje sie nawet dzialka 16 metrowa, u ciebie byloby 12 metrow na zabudowe (o ile wyliczenia drogi sa poprawne - zawsze trzeba sprawdzic plan zagospodarowania przestrzeni). nagimnastykowac sie trzeba tak czy owak, wrzuc w google 'projekty na waska dzialke' lub zamow projekt indywidualny (rozsadniejsze rozwiazanie i w dluzszej perspektywie ekonomiczniejsze)

Pewnie dużo zależy od okolicy, gęstości zabudowy itd.

Ja mam działkę ok 18m na 27 m i troszke nieforemna.

Dla mnie to żaden problem, projekt na indywidualne zamówienie - domek 6,5 m na 11 m ale urządzony tak jak chcieliśmy.

Jak okolica jest gięsto zabudowana i działki podobnej wielkości to ze sprzedażą nie powinno być problemu, jeżeli twoja działka to będzie ewenement to może byc problem, chociaż popyt na działki jest duży i myśle że teraz nei ma z tym problemu/

Pozdro !!!

U mnie droga musiałą mieć 10m szerokości ponieważ jej długość przekracza 100m. POonizej 100metrów wystarczy droga 5m

Ale Ci wp..li - urzędasy

to przecież prawie 4 pasy

W mojej okolicy drogi od 4 do 6m i po kilka kilometrów długości - ciężko czasem wyminąć się z innym samochodem (trzeba ludziom wjeżdżać na podjazdy) - i nikomu to nie przeszkadza

:evil: :evil:

Mi chodzilo o taka droge dojazdowa do 2 albo 3 dzialek

Tak raczej z 5-6m + linie zabudowy. Sprawdź w gminie i w planie zagospodarowania przestrzennego.

Może zamiast wydzielania drogi rozwiązaniem jest służebność przejazdu wpisana w KW tych działek. Wtedy można by płotami wytyczyć przejazd bez wydzielania "działki z drogą". Tak sobie teoretyzuję bo doświadczeń niestety nie mam. Najlepiej geodeta + gmina.

My mamy 23x200

Projekty domków - mamy typowy, bez problemu. Jednak ważniejsze moim zdaniem jest usytuowanie względem stron świata. Nasza węższą krawędzią skierowana jest w osi pólnoc-południe.

Co do drogi to oczywiście to dobry pomysł. My mieliśmy szczęście i wydzieliliśmy z sąsiadem po 2,5m. Razem 5m i to raczej wystarczy na dojazd do ewentualnych posesji

a tak w ogóle to szerokość drogi regulują jakieś przepisy a nie widzimisie urzędniczek

Tak przepisy techniczne. Oprócz tego gmina ustala na podstawie tych przepisów w planie zagospodarowania przestrzennego szerokość ostateczną drogi, uwarunkowaną między innymi tym co tam już istnieje. U mnie np dla drogi gminnej ustalili 9m, przy projekcie ogrodzenia ustalili, że odległość od osi drogi ma być 4,5m.

Bez wizyty w gminie sie nie obejdzie. Wszystko zalezy od tego czy droga ma miec charakter publiczny, czy ma być to tylko droga wewnętrzna. O tym własnie rozstrzyga mpzp lub studium i decyzja o w.z. w przypadku jego braku. Stosownei do charakteru drogi określana jest jej szerokość , a potem przygotowywany jest projekt podziału, a na końcu następuje sam podział.

W gminie Oprócz przepisów dotyczących ewentualnej wymaganej szerokości drogi trezba koniecznie sprawdzic, czy gmina w planie zagospodarowania nie wpisała jakis obwarowań dotyczących samej dziłki pod zabudowę. Zdarza się, że wpisująminimalną szerokość frontu działki i jak jest mniejsza niz usatlili to mogą nie wydać pozwolenia na budowę......

Także koniecznie szczegółowo zapoznaj się z miejscowym planem zanim zaczniesz coś dzielić