Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzatory ścienne

Recommended Posts

Witam . Aby dowiedzieć się prawdy zwracam się do was z pytaniem. We Francji Klimatyzatory ścienne są objęte dotacjami ze względu na ekonomie i w niewielkim stopniu działają szkodliwie na otoczenie. Wykorzystując Sprężarki inwerterowe pytam. Czy to działa na takiej samej zasadzie jak pompa ciepła ( powietrze/powietrze ?) Jeśli tak to jak się to w Polsce przekłada na ekonomie ? Koszt zakupu mały a instalacja prosta. Czy ten sposób dogrzewania i chłodzenia domu sprawdził by się w naszym kraju? dzięki za odpowiedz .

Witam . Aby dowiedzieć się prawdy zwracam się do was z pytaniem. We Francji Klimatyzatory ścienne są objęte dotacjami ze względu na ekonomie i w niewielkim stopniu działają szkodliwie na otoczenie. Wykorzystując Sprężarki inwerterowe pytam. Czy to działa na takiej samej zasadzie jak pompa ciepła ( powietrze/powietrze ?) Jeśli tak to jak się to w Polsce przekłada na ekonomie ? Koszt zakupu mały a instalacja prosta. Czy ten sposób dogrzewania i chłodzenia domu sprawdził by się w naszym kraju? dzięki za odpowiedz .
Klimatyzator to zazwyczaj pompa ciepłą powietrze - powietrze. W naszym klimacie jako źródło ciepła może sprawdzić się w okresach przejściowych. Przeważnie poprawnie pracuje przy dodatnich temperaturach zewnętrznych.

taak jest klimatyzatory freonowe działają na tej samej zasadzie to pompy ciepła, lodówki etc

Ekonomia, ekologia i klimatyzacja w jednym zdaniu to sprzecznosci dla mnie.

Klimatyzacja jest elementem zwiększenia komfortu i nie ma nic wspolnego z ekonomia i ekologia ;) Co prawda jak juz zdecydujemy sie na klime to mozna mowic o tym jak najtaniej to zrobic.

Dla grzania/chłodzenia podstawowym problemem jest to, ze przy temperaturach zewnetrznych ponizej 0 zaczynaja sie probelmy, a pewne jest to ze wydajnosc grzewcza tych urządzeń jest najmniejsza w momencie gdy tego potrzebujemy (o ile jeszcze działają) znaczy przy -16 -20oC brakuje ciepełka.

Powoduje to fakt, ze trzeba je przewymiarowywac lub uzywac dodatkowych zrodeł ciepła.

Faktem jest tez to ze rozni producenci produkuja urzadzenia, ktore pracowac moga nawet przy temp nizszych niz -20oC. Jednak oczywiscie cena robi swoje.

pozdrawiam

Piotrek

ps. nie wiem czy to prawda, ale taka jest moja opinia ;D no i pewnie daleko mi do "Wielkiej prawdy i zrozumeinia wrzechświata" ;D

korzystam w pawilonie właściwie przez caly rok - poniżej minus 5 wydajność jest słaba muszę dogrzewać sie farelkiem ale.... ale i tak rachunki za energie spadły mi o polowe

w domu mam drugi i korzystam oczywiście przez prawie cale lato i w okresach przejściowych - realnie do zera

jestem zadowolony