Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie wymiary dzialki?

dragasia

Recommended Posts

Trochę chyba wścibskie takie pytanie.

Bo, wyobraźmy sobie, oczywiście hipotetycznie, nowoczesnego złodzieja.

A więc: rejestruje się on na forum muratora pod jakimś ładnym i niewinnym nickiem (choć w zasadzie nawet nie musi się rejestrować) i... czyta. Od dechy do dechy - grupy budujące, prawo i finanse, wymianę doświadczeń, wysposażenie wnętrz.

Sądzę, że po pół godzinie będzie miał już typy ofiar ze swojej okolicy, ze wszystkimi szczegółami dot. kwoty wziętego kredytu i udziału własnego, planu budynku, etapu budowy, posiadanego samochodu (samochodów), sprzętów w domu, zastosowanej w budynku centrali alarmowej (dokładny model, czujki, a czasem i plan rozmieszczenia czujek) itp itd. No i będzie znał przynajmniej przybliżoną lokalizację (jeśli nie dokładną - patrz grupy budujące), a także nawyki i zwyczaje domowników, godziny pracy, marki napędów bramy w ogrodzeniu i garażowej, rasy psów i kotów, a także zwyczaje sąsiadów.

A jeśli czegoś jeszcze nie wie, to pyta: jak duże działki, ile kasy zostało po budowie, jakie materiały i maszyny zostawiamy na noc na placu, kto pilnuje, jakiej marki plazma w salonie.

No i oczywiście otrzymuje odpowiedzi.

Ludzie, czy Wyście na głowy poupadali?

Ja nie sugeruję, że autorka wątku ma złe zamiary, ale to forum przecież może czytać cały świat - a więc złoczyńca z pobliskiej okolicy też!

34x41 wjazd od szersej strony.

MAm pytanie do dragasia czemu ma sluzyc ten wywiad ? 8) :roll: moze zdradzisz nam swoj zamysl?

ZAmysl jest prosty i myslalam ze dosc zrozumialy :) Chcialam sie dowiedziec czy dzialka o dziwnych wymiarach jest warta wydzielanaia i czy potem bedzie ja mozna sprzedac?

Jakos sie glupio i dziwnie poczulam, bo zlych zamiarow zadnych nie mialam :roll: :-? :(

ZAmysl jest prosty i myslalam ze dosc zrozumialy :) Chcialam sie dowiedziec czy dzialka o dziwnych wymiarach jest warta wydzielanaia i czy potem bedzie ja mozna sprzedac?

Jakos sie glupio i dziwnie poczulam, bo zlych zamiarow zadnych nie mialam :roll: :-? :(

To poprostu opisz te dzialke i zadaj takie ptanie co inni na jej tamat sadza a nie zaczynasz od tylka ;) strony.

Ale czy w zwiazku z moim pytaniem stala sie komus jakas krzywda? Kto che odpowiada kto nie to nie 8)

Masz rację.

Ale to tak jak z wpisywaniem hasła na komputerze - osoby, które rozumieją zagrożenie i widzą, że ktoś się loguje, same odwracają głowę. Taki nawyk (choć znam też osoby, któe z ciekawością zaglądają wtedy przez ramię: "a cóż on tam takiego ciekawego wpisuje?").

I myślę, że o pewne rzeczy po prostu nie powinno się pytać w sposób prowokujący do zbytniej wylewności ;)

Generalnie - niestety - ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że wszystko co tu (i nie tylko tu) napiszą, staje się publicznie "jawne" i to przez wiele lat.

Ale czy w zwiazku z moim pytaniem stala sie komus jakas krzywda? Kto che odpowiada kto nie to nie 8)

Właśnie.... :evil:

15/36...... :oops:

Wjazd od północy 8)

"Sąsiad stoi" z jednej strony 1,5m więc i ja tak mogę więc dom szeroki 9,5m bez okna od tego sąsiada :D

Znajomi mają 12/110 :o ale lokalizacja suuuuuper