Tomkii 16.11.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Moze ktos z Was tez buduje dom z wlasnych oszczednosci. Moze podzielicie sie jakimis wskazowkami, radami, opiszecie jak wam sie to udalo, jak dlugo trwa wasza budowa. Budowaliśmy bez kredytu ale: - pożyczka 190tys od rodziny, - sprzedaż działki (95tys.), na starcie ok. 60tys, budowa trwała 2,5 roku, wydane 395tys - wykończone jedno piętro, reszta bez kafelków i wykończenia podłogi. Dom 273m2 powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 16.11.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 My z żoną wystartowaliśmy bez kredytu na dzień dzisiejszy zaczynamy kryć dach dachówką (początek budowy lipiec 2008). Powiem wam że gdybym jeszcze raz miał podjąć decyzje to zrobiłbym dokładnie tak samo.Kiedy się wprowadzimy do domu? nie wiem - planujemy około 2010 roku.Ale spłacanie przez 25 lat kredytu w wysokości około 1200zł miesięcznie na pewno nie jest dla nas, nie wiadomo co będzie za 5 lat a co dopiero 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 16.11.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A mnie się wydaje, że skłonność do brania kredytów też wynika z fazy życia w jakiej się jest i z poczucia ryzka. Ostatnio doradca inwestycyjny przekonywał mnie, że jak się nie ma zgromadzengo kapitału to trzeba iść w ubezpieczenia, czyli struktura: - kredyt na max w walucie, bo dłuogoterminowo - żadnych wcześniejszych spłat, gotówkę trzymamy i inwestyjemy też w długim terminie - tak długo jak trzymana gotówką jest zbyt niska, żeby czuć komfort wchodzimy jeszcze w ubezpieczenie od utraty pracy itp. - jak już jest dużo gotówki to rezygnujemy z ubezpieczenia i na w razie czego mamy kapitał Do mnie ta idea przemawia. Szczególnie, że zakładam, że za 5 lat będziemy raczej zarabiać 2 razy więcej, a nie dwa razy mniej. Wolę tą wersję, niż czekać na dom i się nie przeprowadzać. Ale jak się ma gdzie mieszkać i można sporo odłożyć i w sensownym czasie dom postawić to też rozumiem komfort nie mania kredytu i możliwości wyjścia z pracy bez zobowiązań jak szef wkurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goya23 16.11.2008 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 My z żoną wystartowaliśmy bez kredytu na dzień dzisiejszy zaczynamy kryć dach dachówką (początek budowy lipiec 2008). Powiem wam że gdybym jeszcze raz miał podjąć decyzje to zrobiłbym dokładnie tak samo. Kiedy się wprowadzimy do domu? nie wiem - planujemy około 2010 roku. Ale spłacanie przez 25 lat kredytu w wysokości około 1200zł miesięcznie na pewno nie jest dla nas, nie wiadomo co będzie za 5 lat a co dopiero 20. Jesli mozesz to napisz ile mniej wiecej czasu zajelo ci to oszczedzanie na domek Ja zakladam ze zajmie mi to jakies 5 lat w sumie, a jak nie to chociaz przez ten czas uskladam tyle zeby juz mozna bylo sie wprowadzic chocby na parter domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goya23 16.11.2008 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 My z żoną wystartowaliśmy bez kredytu na dzień dzisiejszy zaczynamy kryć dach dachówką (początek budowy lipiec 2008). Powiem wam że gdybym jeszcze raz miał podjąć decyzje to zrobiłbym dokładnie tak samo. Kiedy się wprowadzimy do domu? nie wiem - planujemy około 2010 roku. Ale spłacanie przez 25 lat kredytu w wysokości około 1200zł miesięcznie na pewno nie jest dla nas, nie wiadomo co będzie za 5 lat a co dopiero 20. Jesli mozesz to napisz ile mniej wiecej czasu zajelo ci to oszczedzanie na domek Ja zakladam ze zajmie mi to jakies 5 lat w sumie, a jak nie to chociaz przez ten czas uskladam tyle zeby juz mozna bylo sie wprowadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 17.11.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Ciężko powiedzieć - naprawdę ciężko. Na pewno w takim przypadku trochę wyrzeczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 20.11.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Patrzac na dziesiatki harmonogramow splaty kredytow hipotecznych i ostatnie perturbacje na rynkach finansowych wpadlem na pewnien pomysl. Niektorym z was moze sie wydawac ze zwariowalem ale dokladnie to przemyslalem.Niestety aby moj plan zrealizowac potrzebne sa dochody miesieczne...zeby w miare plynnie szla budowac, na poziomie co najmniej 4- 5 tys miesiecznie.W moim przypadku dochodza od czasu do czasu jeszcze jakies powiedzmy zastrzyki gotowki, ktore ulatwiaja i usprawniaja zycie budowniczego wymarzonego gniazdka. Do rzeczy: Proponuje skorzystac z kredytu gotowkowego- oczywiscie z oprocentowaniem na rozsadnym poziomie, do tego moze dojsc jeszcze limit kredytowy na RORze.Ostatnio pojawiaja sie na rynku interesujace propozycje takich kredytow z oprocentowanie na poziomie nawet 8.5%...w moim przypadku jest to 9.99% dla limitu i kredyt na poziomie ok.10%. Oczywiscie takich kredytow udziela sie na okres paru lat- wtedy mozna uzyskac preferencyjne warunki.Przy budowie domu najwieksze wydatki sa na poczatku ( stan surowy) , potem mozna przeciez wykanczac stopniowa z takich wlasnie kredycikow ( na poziomie 20-30 tys).Jezeli ktos nie ma oczywiscie nie ma noza na gardle i nie musi sie wprowadzac do nowo budowanego lokum a wybudowal stan surowy , myslle moze sie pokusic o cos takiego.Nam narazie udaje sie...widzimy juz swiatelko w tunelu w postaci domku bez kredytu hipotecznego....POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 25.11.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Tylko jedno pytanie - czy w takiej sytuacji nie jest lepszy kredyt hipoteczny, który jednak jest tańszy i po prostu wcześniejsze spłaty, nawet miesięczne - jeżeli macie taką potrzebę? Wydaje się, że i latania mniej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 ... Proponuje skorzystac z kredytu gotowkowego- oczywiscie z oprocentowaniem na rozsadnym poziomie, do tego moze dojsc jeszcze limit kredytowy na RORze.Ostatnio pojawiaja sie na rynku interesujace propozycje takich kredytow z oprocentowanie na poziomie nawet 8.5%...w moim przypadku jest to 9.99% dla limitu i kredyt na poziomie ok.10%. ....... Stary.... o czym Ty piszesz? Budować dom z kredytu ROR? Ile otrzymasz tego kredytu? 10? 20? 50? tysięcy? Jakie są koszty spłaty? Czytałeś dokładnie oferte swojego banku? Prawdopodobnie nie. Dlatego też podam kilka przykładów ze stron internetowych banków. Volkswagen Bank direct - kredyt Do 50 000 zł Oprocentowanie od 9,95% a małym druczkiem pisze dalej (ja specjalnie powiekszyłem) - Rzeczywista roczna stopa oprocentowania wynosi 16,1% (dla kredytu za 8000zł na 12 miesięcy, wyliczenie na dzień 12.02.2008) MultiBank nominalne oprocentowanie kredytu wyniesie tylko 11,99% lub 11,49% jeżeli posiadasz MultiKonto Aquarius a małym druczkiem - RRSO na dzień 1.08.2008 wynosi 19,93% dla kredytu (przykład): kwota wnioskowana 10 000 PLN, prowizja kredytowana 2% tj. 200 PLN, okres spłaty 24 m-ce, raty równe, dzień płatności raty: 15, oprocentowanie 16,25% Banku Millennium kwota pożyczki już od 1000 zł i nawet do 150 000 zł dla Klientów, którzy posiadają konto w Banku Millennium powyżej 6 miesięcy, dla pozostałych - do 80 000 zł bez poręczycieli i zabezpieczeń niska rata - już od 22zł* niskie oprocentowanie – już od 7,90%* niska prowizja – już od 2% okres kredytowania od 6 miesięcy nawet do 5 lat a na końcu informacja - Rzeczywista roczna stopa procentowa dla kredytu 8000 zł netto, udzielonego na 12 miesięcy z ubezpieczeniem wynosi 17,64%. a w innym miejscu - 9,9%* - atrakcyjne oprocentowanie kredytu przez pierwsze trzy miesiące. 9,9%** - atrakcyjne oprocentowanie przez cały okres spłaty, gdy spłacasz zadłużenie z karty kredytowej wydanej przez inny bank. i obowiązkowa informacja drobnym druczkiem - Rzeczywista Roczna Stopa Procentowa dla zadłużenia wynikającego z transakcji bezgotówkowych wynosi 16,76%. Założenia: spłata kwoty 8000 PLN przez okres 12 miesięcy w równych ratach. Dokladnie przeczytaj ofertę Twojego banku . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 26.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Oczywiscie trzeba przyznac Ci racje - nalezy czytac wszystko dokladnie , nawet te rzeczy najmniejszym druczkiem.Ja korzystam z uslug Kredyt Banku. Oprocentowanie limitu na RORze mam na poziomie 9,99 procent.Oprocentowanie kredytu gotowkowego na poziomie 10.5 - i to rzeczywiste, bo jestem stalym klientem, a poza tym wyczytalem dodatkowo dla osob posiadajacych kredyt studencki nie ma w ogole prowizji.Jezeli ktos choc troche potrafi obslugiwac jakis arkusz kalkulacyjny to prostym sposobem moze sobie policzyc jakie odsetki narosna od kredytu hipotecznego na np . 100 tys zl na powiedzmy 15 lat po 2 latach a jakie od kredytu gotowkowego z oprocentowaniem o ktorym wspominam powyzej po tych samych 2 latach.Mnie te liczby przekonaly.Jezeli ktos nie wierzy to niech mi tylko dane podesle a mu przedstawie dowody na to. Oczywiscie jak juz wspomnialem aby bawic sie w branie kredytow gotowkowych na budowe (pomaganiu sobie przy budowie)...w wys. 20 - 30 tys. trzeba miec oprocz pieniazkow na ich splate takze kase na stopniowe wykanczanie domu ;(mysle ze jak ktos odklada 4 - 5 tys miesiecznie to powinien zobaczyc wkrotce efekty);A nie sa to male kwoty...ale wychodze z zalozenia ze rozejda sie po kosciach jakos... Mam nadzieje...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 w Stanach też ludzie myśleli, że rozejdzie się po kościach..... jakoś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.11.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Oczywiscie trzeba przyznac Ci racje - nalezy czytac wszystko dokladnie , nawet te rzeczy najmniejszym druczkiem.Ja korzystam z uslug Kredyt Banku. Oprocentowanie limitu na RORze mam na poziomie 9,99 procent.Oprocentowanie kredytu gotowkowego na poziomie 10.5 - i to rzeczywiste, bo jestem stalym klientem..... to jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, poczytaj sobie Tabelę oprocentowania w Kredyt Banku..... pod pozycją: oprocentowanie 10,5%, można zobaczyć wiersz z literką R, która oznacza : rzeczywistą roczną stopę oprocentowania, która wynosi 15,89...... http://www.kredytbank.pl/BinaryServlet/oprocentowanie_kredytow_gotowkowych01112008.pdf/?unid=1DDF36E75AE779D7C12574F3004E79FE&icon=false może zajmij się czymś innym, bo zrobisz sobie krzywdę takimi "analizami"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 26.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Juz wczesniej napisalem ze w moim przypadku nie place prowizji - a to przez nia oprocentowanie skacze z 10.5 do 15 cos. %. Odsylam do lektury wczesniejszych postow i definicji rzeczywistej rocznej stopy oprocentowania!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.11.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Juz wczesniej napisalem ze w moim przypadku nie place prowizji - a to przez nia oprocentowanie skacze z 10.5 do 15 cos. %. Odsylam do lektury wczesniejszych postow i definicji rzeczywistej rocznej stopy oprocentowania!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam to pewnie w banku z tą definicją mają problemy lub nie wiedzą ,co piszą w swojej ofercie.... może im doradzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Martiner28 a toś mi zabił ćwieka ..... piszesz - Oprocentowanie kredytu gotowkowego na poziomie 10.5 - i to rzeczywiste, bo jestem stalym klientem, Na stronie internetowej KB znalazłem zapis: Rzeczywiste roczne oprocentowanie kredytu wynosi 15,65 % dla Stałych Klientów Kredyt Banku. Obliczone zgodnie z Ustawą o kredycie konsumenckim dla kredytu o stałym oprocentowaniu nominalnym 10,50 % w kwocie 8.000 zł udzielonego na okres 24 miesięcy i spłacanego w równych ratach. źródło - http://www.kredytbank.pl/klienci_indywidualni/kredyty_pozyczki/kredyt_gotowkowy/kredyt_gotowkowy Piszesz: Oprocentowanie limitu na RORze mam na poziomie 9,99 procent. Hmm.... korzystny przelicznik. Ale małym druczkiem pisze: Za wykorzystany limit proponujemy bardzo atrakcyjne stawki. W pierwszym roku lub pierwszym okresie obowiązywania umowy - tylko 9,99 %. W kolejnych latach, oprocentowanie zależy od średnich miesięcznych wpływów na Ekstrakonto. Im więcej wpłacasz na rachunek, tym niższe oprocentowanie: wpływy do 999,99 zł - 16,5% wpływy od 1.000 zł do 2.999,99 zł - 15,5% wpływy powyżej 3.000 zł - 14,5%. Od kiedy posiadasz tam konto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.11.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 i czar prysnął..... a miało być tak pięknie..... Oczywiscie trzeba przyznac Ci racje - nalezy czytac wszystko dokladnie , nawet te rzeczy najmniejszym druczkiem. "te rzeczy" to trzeba czytać przede wszystkim, a nie "nawet"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiner28 27.11.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 http://www.kredytbank.pl/BinaryServlet/toip12112008.pdf/?unid=6A158AA014678F30C12574FF002BCAD9&icon=false - pod tym adresem mozna znalezc na stronie 22. podpunkt e) informacje na temat prowizji dla osob posiadajacych w Kredyt Banku kredyt studencki. Wynosi on oczywiscie jak nie jest to blad na stronie : 0% !!! A wiec oprocentowanie dla kredytu na max 24 miesiace wynosi 10.5 %.Nic dodac nic ujac.Informacje czy na 100% mam racje podam jak juz mi taki kredyt udziela. Z limitem kredytowym to oczywiscie prawda.Promocja z oprocentowaniem 9.99% trwa przez jeden rok.Ale w moim przypadku to mi wystarcza bo po roku juz nie bede potrzebowal go wiecej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.11.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 ale 10,5 % to nie jest rzeczywiste oprocentowanie..... rzeczywiste wynosi ponad 15% o czym mówi tabela oprocentowania KB w wierszu z literką R - jak rzeczywiste..... http://www.kredytbank.pl/BinaryServlet/oprocentowanie_kredytow_gotowkowych01112008.pdf/?unid=1DDF36E75AE779D7C12574F3004E79FE&icon=false Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.11.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 http://www.kredytbank.pl/BinaryServlet/toip12112008.pdf/?unid=6A158AA014678F30C12574FF002BCAD9&icon=false - pod tym adresem mozna znalezc na stronie 22. podpunkt e) informacje na temat prowizji dla osob posiadajacych w Kredyt Banku kredyt studencki. Wynosi on oczywiscie jak nie jest to blad na stronie : 0% !!! A wiec oprocentowanie dla kredytu na max 24 miesiace wynosi 10.5 %.Nic dodac nic ujac.Informacje czy na 100% mam racje podam jak juz mi taki kredyt udziela. Z limitem kredytowym to oczywiscie prawda.Promocja z oprocentowaniem 9.99% trwa przez jeden rok.Ale w moim przypadku to mi wystarcza bo po roku juz nie bede potrzebowal go wiecej Pozdrawiam I ile Ci tego dadzą przy dochodach rzędu 4-5 tys./m-ąc? 50-60 tys? I co dalej? Zresztą to i tak nadal drożej niż kredyt hipoteczny. O co więc chodzi? że się nazywa hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 06.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Oczywiście pomysł uważam za drogi i słaby, ale jeżeli nie są płacone żadne dodatkowe opłaty i prowizje to dlaczego rzeczywista stopa nie może wynosić 10,5%??? Może Martiner ma tak wyngecjowane dla jego osoby w szczególności. No chyba, że to oprocentowanie 10,5% dziwnie jakoś liczą i już w nim samym jest trick jakiś ukryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts