Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia na pelne deskowanie

Recommended Posts

No to mnie uświadomcie, bo czegoś nie rozumiem. Do tej pory myślałem: deskowanie-papa lub folia (najlepiej mocna i wysokoparoprzepuszczalna, czyli membrana). Jaki jest sens deskowania i foli? Oprócz zasilenia producentów kasą :wink: Deskowanie, choć drogie, samo w sobie ma sens lub jest czasami niezbędne, ale wtedy wystarczy już na nie coś takiego jak papa. Dawanie folii podraża koszty, a nie wiem co miałoby dać.

Hehe - ja sam nie wiem :smile: ale intuicja mi podpowiada, ze to jest dobre rozwiazanie: chodzi przede wszystkim o ta paroprzepuszczalnosc i mozliwosc wyeliminowania szczeliny wentylacyjnej miedzy welna a deskowaniem - zaoszczedza sie w ten sposob przestrzen i material (profil krokwi, czy nadbijanie latami) - przy papie szczelina musi byc, a roznica w cenie miedzy papa a folia, to okolo pare stowek.

Natomiast pelne deskowanie robie dlatego, ze:

1.jest to pewniejsze jesli chodzi o mozliwosc popelnienia bledu.

2.planuje sam polozyc dachowke, a bez deskowania bylo by to duzo trudniejsze.

3.pozwala to nieco zaoszczedzic na grubosci izolacji termicznej - dechy tez izoluja i zamiast 20cm, dam 18cm welny.

4.naczytalem sie juz wystarczajaco duzo opinii w stylu: "gdybym dzisiaj to robil, to dal bym pelne deskowanie"...

pozdro

Witam.

Żebys sie tylko nie zdziwił. Ja tez dałem pełne deskowanie, dlatego, że dach jest znacznie sztywniejszy. Ale wełny nie położę na styk z deskami, chocby miało i nic nad nimi nie być. Nie przepuszczają pary wodnej w wystarczającej ilości.

No i na pewno nie mozna porównac 2 cm. drewna do 2 cm. wełny.

Sebastian.

Zgadzam się z opinią , że albo pełne deskowanie+papa albo folia , wełna, folia . Papa + deskowanie bez folii mają to do siebie , że żle położone powodują ,że dach przecieka.

Poco deskowanie, jak jest folia ? Ona przed wiatrem ochroni. A desek nigdy nie ułożysz tak szczelnie.

Aby było rzeczywiście ciepło , wełnę lepiej kłaść na rygipsie , który "jest sufitem", a nie wzdłuż krokwi. Chociaż w muratorze widziałam kiedyś oba rozwiązania jako rónoważne.

Witam

Mam pytanie dotyczace papy kladzionej na pelnym deskowaniu.Czy moze to byc papa izolacyjna, czy tez papa ktora stosuje sie do pokrywania dachow(z posypka czy jak to sie nazywa).Mam do pokrycia niewielki daszek nad wiatrolapem i wejsciem-pelne deskowanie i blachodachowka.Czekam na informacje.

spiotr

Legion, myślę ,że producenci robią takie folie, bo istnieje mnóstwo dachów budowanych dawniej, kiedy nie stosowano folii wiatroszczelnych, nikt teraz nie będzie tego zrywał, ale ludzie remontują stare dachy.

Tak sądzę , bo sama byłam zainteresowana tematem i nikt w okolicy , kto budował nowy dom nie stosował pełnego deskowania.

pozdrawiam jk.

Tak JK, masz racje, ze malo kto w Polsce stosuje pelne deskowanie, ale wiekszosc ludzi, z ktorymi rozmawialem, a ktorzy juz budowe maja za soba twierdzi, ze budujac teraz dali by pelne deskowanie...

A wracajac do glownego watku - w dalszym ciagu nie wiem jak jest z ta szczelina wentylacyjana w przypadku foli Delta-Vent S.

Deski bite nawet bardzo ciasno i tak sie zeschna i powstana szczeliny, poza tym drewno samo w sobie "oddycha" wiec nie widze powodow, dla ktorych mialoby tam cokolwiek zgnic - no ale moge sie oczywiscie mylic :smile:

heya

No to sam sobie zaprzeczyłeś.

Folia wysokoparoprzepuszczalna jest droższa od papy, ale pozwala wyeliminować pełne deskowanie (i wtedy można ułożyć wełnę "na styk"). Stosowanie folii wysokoparprzepuszczalnej i deskowania jest ekonomicznie nieuzasadnione. Deski są rzeczywiście paroprzepuszczalne, ale nie WYSOKOparoprzepuszczalna a więc konieczne jest zastosowanie szczeliny wentylacyjnej między wełną i deskami.

Pozdr.

Witam. Jestem na etapie szukania ekipy do dachu.

Część dekarzy zaleca stosowanie folii wysokoprzepuszczalnej,

część upiera się przy papie i deskowaniu . Więżbę mam w

postaci wiązarów kratowych zbijanych z desek.

Powiedzcie kiedy jest zalecane deskowanie, a kiedy

wystarczy sama folia pod dachówkę ?

ZIBI

ZIBI deskowanie i papa to atom, ale trzeba się natrudzić przy robocie i dociepleniu, folię robi się szybko i sprawnie i docieplenie układasz na styk, ale co do możliwości popełnienia "pomyłki" to daje to dużo większe pole do popisu.

Pod dachówkę można stosować i jedno i drugie - decyzja zależy od "widzimisię" inwestora.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: empi dnia 2002-04-11 08:12 ]