Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie Ytong 36,5

Isotope

Recommended Posts

WItam.

Jak wykańczaliście ściany z bloczków (niekoniecznie Ytong) z gazobetonu na cienkiej zaprawie?? U mnie jest w miarę równo, gdzieniegdzie jest pare "glutów" z kleju ale to można zlikwidować i zastanawiam się czy dawanie tynku czy to gipsowego czy wapienno- cementowego ma sens. Niektórzy mówią, że wystarczy gładź lub że można bezpośrednio n taką ścianę walnąć glazurę...

Co WY na to??

Isotope napisał

Jak wykańczaliście ściany z bloczków (niekoniecznie Ytong) z gazobetonu na cienkiej zaprawie?? U mnie jest w miarę równo, gdzieniegdzie jest pare "glutów" z kleju ale to można zlikwidować i zastanawiam się czy dawanie tynku czy to gipsowego czy wapienno- cementowego ma sens. Niektórzy mówią, że wystarczy gładź lub że można bezpośrednio n taką ścianę walnąć glazurę...

Co WY na to??

No jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić że tak Ci solidnie wymurowali że można od razu gładź dawać, ale może i są w tym kraju tacy zdolni majstrzy,

ja proponuję zabrać do ręki dobrą łatę taką z 2.5 m oraz poziomicę oczywiście też dobrą i pomierzyć te ściany a jak dokładnie pomierzysz to sobie sam odpowiesz czy trzeba tynkować czy nie.

W/g mnie, trzeba tynkować mówię to nie widząc pomiarów, tylko na podstawie znajomości życia.

Myślę , że problemem nie jest równość ściany tylko jej twardość. Mam ściany zbudowane z pustaków solbetu 36,5 i początkowo też miałem takie myśli - gładź bezpośrednio na pustaki. Solbet 36,5 cm jest strasznie miękki - ręką można wbić gwóźdż w ścianne . Po położeniu tylko gładzi , to twardość scian równa się wytrzymałości kartonu. Według mnie , tylko tynki cementowo wapienne , a potem gładzie.