emqwadrat 12.11.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witajcie, Jesteśmy na etapie więźby dachowej więc o ogrodzie czas pomyśleć... a działka pusta....oooooooj puuuuuusta..... Na wiosnę 2009 na równi z wykończaniem domu chcemy GO zrobić Nasza koncepcja jest taka co by zorganizować od razu: 1. jedno drzewo ok 10-12m wysokie- najlepiej brzoza 2. trzy-cztery drzewa trochę mniejsze tak ok 6-7 m wysokie- inne liściaste 3. ok 10 drzewek mniejszych- inne liściaste Tak nam się chce od razu małego lasu, że wolimy wydać kasę na to niż inny luksus... Czy ktoś z Was robił od razu gotowy ogród? Jakie macie doświadczenia...czy tak duże drzewa się przyjmują? Czy możecie kogoś polecić w okolicach W-wy? Jakie to są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 13.11.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 [1 Czy ktoś z Was robił od razu gotowy ogród? nie chcę wytykać pewnej logicznej niespójności, ale .... gotowy ogród zastaje się w danym miejscu. Brzozy szybko rosną ale takie 12 m..... przesadzić.....brzoza ma płytki i rozległy system korzeniowy chyba, że jakiemuś ogrodnikowi zostało tak duże drzewo w donnicy Duże drzewa do przesadzania to są ok. 3m. Takie widziałam u ogrodnika (koszt też odpowiedni) Któryś z tuzów... - nie pamiętam chyba włoskich - przesadzał ogromne platany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 13.11.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Oj czepialska jesteś.... Pisząc: "gotowy", miałem na myśli taki, co bym nie musiał czekać 10-15 lat aż siądę pod cieniem drzewa.. Trzy metrowe drzewa do posadzenia to standart.... koło mnie w "ogrodniku są i 4-5 metrowe... ale takie drzewo nie da mi wymażonego odpoczynku latem 2009 Drzewo mozna przesadzić nawet 15 metrowe.... kwestia kasy. Widziałem drzewa tak duże po przesadzaniach i jest z nimi wszystko ok, ale robią to naprawdę firmy profesjonalne w miastach za gruuuube pieniądze. My aż tak wielkiego nie chcemy ale też nie 3 metrowe.... Czy brzoza się nie nadaje....?????? Nie wiem. Dlatego piszę o swoich planach licząc na poradę. W końcu jest to forum gdzie można znaleźć pomoc..... tak przynajmniej mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.11.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 drzewo wysokie na 10m jest wysokości 4 piętrowego budynku.Myśle że 5 m to duże drzewo, a jeszcze młode.Kolejna sprawa, to że bardzo ciężko jest utrzymać przy życiu przesadzone dorosłe drzewo. Też w swoim ogrodzie posadze większe drzewa, ale na pewno nie 10 m! Czasami warto przyjrzec się koronie drzewa można mieć pięknie rozłożyste 3 m i badyla o wysokości 7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 13.11.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 [ Czy brzoza się nie nadaje....?????? Brzoza jest urokliwym drzewem - tylko pamiętaj o tych korzeniach: jak jest mniejsza to jest tylko w donnicy, bo z tzw. "gołym" korzeniem większego drzewa nie wykopiesz ..... tak łatwo i jak mówi Mynia Pynia- stare drzewa mogą mieć kłopot z adaptacją. No i na początku - te ogrodnicze 3m są to rzeczywiście po prostu badyle - z czasem się rozkrzewią - no właśnie - z czasem powodzenia i pytaj oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 13.11.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 na przykład na tej stronie ale to uk http://www.barchamonline.co.uk/default/shop/our-trees/autumn-colour/Sweet-Gum.html takie różne duże od 3 do 10m prowadzą i sprzedają http://www.barchamonline.co.uk/default/shop/our-trees.html no i mają patent na te pojemniki, cena jak widać chyba niewygórowana, i świetną mają stronkę http://www.barcham.co.uk/about_us/barcham_dvdmoże warto poszperać w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.11.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 z polskich stron i firm działających u nas sprawdź boot & hortorus sp. z o. o. http://www.boot-hortorus.pl prowadzą sprzedaż większych egzemplarzy drzew (z tym, że cena też większa ) na ich stronie jest interesująca instrukcja sadzenia drzew: http://www.boot-hortorus.pl/instrukcja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 13.11.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 drzewo wysokie na 10m jest wysokości 4 piętrowego budynku. Myśle że 5 m to duże drzewo, a jeszcze młode. Kolejna sprawa, to że bardzo ciężko jest utrzymać przy życiu przesadzone dorosłe drzewo. Też w swoim ogrodzie posadze większe drzewa, ale na pewno nie 10 m! Czasami warto przyjrzec się koronie drzewa można mieć pięknie rozłożyste 3 m i badyla o wysokości 7 m. 10metrów to dwu piętrowy budynek "typowy": Podwyższenie perteru 1m + parter ze stropem 2,6+0,3 + dwa piętra 2,6+0,3 + strop 0,3 = 10m Teraz ja się czepiam... PRZEPRASZAM Ale masz kurna rację z jednym...10 metrów to faktycznie wysoko.... mój dom będzie miał 6,7m........... chyba przesadziłem i chyba rzeczywiście najważniejsze jak napisałaś żeby nie kupić "badyla" tylko drzewko z rozłożystą koroną. Mymyk_KSK....dzięki za namiar..... nie trafiłem na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIarek 15.11.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 W Pleszewie jest szkółka specjalizująca się w dużych drzewach. Co prawda kawał drogi, ale oferują też transport i pomoc w sadzeniu drzew. Przy tej ilości, którą zakładasz, gra może być warta świeczki. Wybór całkiem, całkiem... Zajrzyj na stronę http://www.duzedrzewa.com.pl Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 15.11.2008 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 W Pleszewie jest szkółka specjalizująca się w dużych drzewach. Co prawda kawał drogi, ale oferują też transport i pomoc w sadzeniu drzew. Przy tej ilości, którą zakładasz, gra może być warta świeczki. Wybór całkiem, całkiem... Zajrzyj na stronę http://www.duzedrzewa.com.pl Pozdrawiam i życzę powodzenia. Faktycznie Ich zanalazłem, ale jakoś ta odległość ... rzeczywiście mnie przeraziła Choć masz rację.... kto pyta nie błądzi... trzeba po prostu zadzwonić... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 16.11.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 znalazłem tego typu usługę na allegrohttp://www.allegro.pl/item460511264_duze_drzewa_przesadzanie_duzych_drzew_sadzenie.htmlw Pleszewie jest też coś innegohttp://www.zoller.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 16.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 maszyna do przesadzania dużych drzew jako ciekawostkahttp://www.ogrobud.ig.pl/maszyny.htm w okolicach Mszczonowa jest firmahttp://szczegoly.pkt.pl/drew_smol_szkolka_drzew_przesadzanie_duzych_drzew_9cea941c0793ddc6e50461709a51d503.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 01.12.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Byłam w sobotę w ogrodniczym Green Garden - widziałam jodła kaukaską ( lub sosnę ) 4,5 tys. wysokość ok 5 m, wygląda dorodnie, plus 30% wartości za zasadzenie plus transport 200 - 300 zł bo musi być HDS... u mnie też pusto okropnie, a njgorsze że przyłażą męty : w zeszłym roku miałam 5 już ok. 2 m choinek, to wzieli i ucieli w połowie , wczoraj się dopatrzyłam, że siatka jest przecięta i jeszcze mi z tej jednej uciętej sosny poobcinali kilka gałązek pewnie na groby sprzedawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.12.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Ja polecam Drewsmol z Mszczonowa. Wcześniej ktoś już ich Ci podawał ich adres. Jak jestes z okolic Warszawy to warto tam podjechać. Trochę mam w tym doświadczeń i wg. mnie mają dobrą jakość i relatywnie niskie ceny. Oni są producentami i specjalizuja się w dużych drzewach .Jakis czas temu przysłali mi swoja ofertę - drzewa 6-7 metrów z zależności od gatunku mozna było kupiś od ok. tysiąca do dwóćh tysięcy. U nich mozna tez zamówic usługę przywiezienia i posadzenia. I warto to zrobić biorąc pod uwagę rozmiary i ciężar tekiej sadzoneczki. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.12.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Aha- jeszcze nie dopisałam że przy takiej usłudze i zakupie należy pytać i oczekiwać rękojmi na jakiś rozsądny czas-np. 2-3 sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonka27 01.12.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Pytałam o gwarancję - niby że jest, ale dzięki serdeczne za namiary. Teraz się zasatnawiam, co z tego że za ciężką kasę kupię a przyjdzie taki jeden z drugim i ukradnie, a jak nie ukradnie to poobcina gałęzie. Magnolia co mam robić żeby mi nie wycieli pozostałych 3 ślicznych jeszcze malutkich choineczek ale takie własnie na "wzost" akurat żeby tylko wyciąć na Święta, czym je popryskaż żeby nie zaszkodzić a zniechęcić złodziei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Iwonka, niestety nic mi nie przychodzi do głowy zym popryskać na złodziei. Chyba spytałabym na Twoim miejscu w sklepie ogrodniczym. Pewnie coś takiego mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_B 02.12.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 ja posadzilam kilka dzrzewek przy ulicy, juz za plotem, i jak troche podrosly to co swieta cos znikalo, wpadlam wiec na pomysl aby pomalowac je w kilku widocznych miejscach farba, taka jak do malowania scian (jakis dekoral czy cos takiego, oczywiscie rozpuszczalne w wodzie)farba igliwiu nie zaszkodzila, teraz po 3 latach juz prawie nic z niej nie zostalo, a drzewka podrosly na tyle, ze nie sa juz atrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figga 09.06.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 witam a propos dużych drzew to ciekawa jest szkółka Van den Berk. z tego co wiem mają swoje przedstawicielstwo w Polsce od niedawna. badaj to: http://www.vdberk.com temat ciekawy ogolnie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atacama 12.06.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Mam zamiar posadzić kilka dużych drzew (parę tuj szmaragdowych, do 3-3,5m oraz iglaków). Bardzo duży wybór jest centrum ogrodniczym, które znajduje się między Konstancinem a Górą Kalwarią (przy samej drodze, nie sposób nie zauważyć). Mają tam też b. dużo drzew liściastych. Oczywiście im drzewo wyższe i starsze tym droższe. Transport to około 200-300 PLN HDS w granicach Warszawy.Mogą to też posadzić, ale koszt jest b. wysoki 35% ceny drzewka (czyli za drzewko za 5000 PLN = 1750 PLN za posadzenie!) Nie bardzo wiem jak sadzi się takie kilkumetrowe drzewko, przede wszystkim ze względu na ciężar i "gabaryty". Czy ktoś z forum może sadził duże drzewa i ma jakiś sprawdzony patent jak to powinno się robić? PS. Kilka fotek z dzisiejszej wizyty w ww. centrum ogrodniczym zamieszczę wkrótce w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts