Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże drzewa do posadzenia....?

Recommended Posts

Witajcie,

Jesteśmy na etapie więźby dachowej więc o ogrodzie czas pomyśleć... a działka pusta....oooooooj puuuuuusta..... :cry:

Na wiosnę 2009 na równi z wykończaniem domu chcemy GO zrobić 8)

Nasza koncepcja jest taka co by zorganizować od razu:

1. jedno drzewo ok 10-12m wysokie- najlepiej brzoza

2. trzy-cztery drzewa trochę mniejsze tak ok 6-7 m wysokie- inne liściaste

3. ok 10 drzewek mniejszych- inne liściaste

Tak nam się chce od razu małego lasu, że wolimy wydać kasę na to niż inny luksus...

Czy ktoś z Was robił od razu gotowy ogród?

Jakie macie doświadczenia...czy tak duże drzewa się przyjmują?

Czy możecie kogoś polecić w okolicach W-wy?

Jakie to są koszty?

:D

[1

Czy ktoś z Was robił od razu gotowy ogród?

nie chcę wytykać pewnej logicznej niespójności, ale .... gotowy ogród zastaje się w danym miejscu.

Brzozy szybko rosną ale takie 12 m..... :o przesadzić.....brzoza ma płytki i rozległy system korzeniowy 8) chyba, że jakiemuś ogrodnikowi zostało tak duże drzewo w donnicy 8)

Duże drzewa do przesadzania to są ok. 3m. Takie widziałam u ogrodnika (koszt też odpowiedni)

Któryś z tuzów... - nie pamiętam chyba włoskich - przesadzał ogromne platany

Oj czepialska jesteś.... :wink:

Pisząc: "gotowy", miałem na myśli taki, co bym nie musiał czekać 10-15 lat aż siądę pod cieniem drzewa.. :p

Trzy metrowe drzewa do posadzenia to standart.... koło mnie w "ogrodniku są i 4-5 metrowe... ale takie drzewo nie da mi wymażonego odpoczynku latem 2009 :cry:

Drzewo mozna przesadzić nawet 15 metrowe.... kwestia kasy. Widziałem drzewa tak duże po przesadzaniach i jest z nimi wszystko ok, ale robią to naprawdę firmy profesjonalne w miastach za gruuuube pieniądze.

My aż tak wielkiego nie chcemy ale też nie 3 metrowe....

Czy brzoza się nie nadaje....?????? Nie wiem. Dlatego piszę o swoich planach licząc na poradę. W końcu jest to forum gdzie można znaleźć pomoc..... tak przynajmniej mi się wydaje :o

drzewo wysokie na 10m jest wysokości 4 piętrowego budynku.

Myśle że 5 m to duże drzewo, a jeszcze młode.

Kolejna sprawa, to że bardzo ciężko jest utrzymać przy życiu przesadzone dorosłe drzewo.

Też w swoim ogrodzie posadze większe drzewa, ale na pewno nie 10 m!

Czasami warto przyjrzec się koronie drzewa można mieć pięknie rozłożyste 3 m i badyla o wysokości 7 m.

[

Czy brzoza się nie nadaje....??????

Brzoza jest urokliwym drzewem - tylko pamiętaj o tych korzeniach: jak jest mniejsza to jest tylko w donnicy, bo z tzw. "gołym" korzeniem większego drzewa nie wykopiesz ..... tak łatwo :wink: i jak mówi Mynia Pynia- stare drzewa mogą mieć kłopot z adaptacją. No i na początku - te ogrodnicze 3m są to rzeczywiście po prostu badyle - z czasem się rozkrzewią - no właśnie - z czasem :D

powodzenia :D

i pytaj oczywiście

na przykład na tej stronie ale to uk http://www.barchamonline.co.uk/default/shop/our-trees/autumn-colour/Sweet-Gum.html takie różne duże od 3 do 10m prowadzą i sprzedają http://www.barchamonline.co.uk/default/shop/our-trees.html no i mają patent na te pojemniki, cena jak widać chyba niewygórowana,

i świetną mają stronkę http://www.barcham.co.uk/about_us/barcham_dvd

może warto poszperać w necie

z polskich stron i firm działających u nas sprawdź boot & hortorus sp. z o. o.

http://www.boot-hortorus.pl

prowadzą sprzedaż większych egzemplarzy drzew (z tym, że cena też większa ;-) )

na ich stronie jest interesująca instrukcja sadzenia drzew:

http://www.boot-hortorus.pl/instrukcja.html

drzewo wysokie na 10m jest wysokości 4 piętrowego budynku.

Myśle że 5 m to duże drzewo, a jeszcze młode.

Kolejna sprawa, to że bardzo ciężko jest utrzymać przy życiu przesadzone dorosłe drzewo.

Też w swoim ogrodzie posadze większe drzewa, ale na pewno nie 10 m!

Czasami warto przyjrzec się koronie drzewa można mieć pięknie rozłożyste 3 m i badyla o wysokości 7 m.

10metrów to dwu piętrowy budynek "typowy": Podwyższenie perteru 1m + parter ze stropem 2,6+0,3 + dwa piętra 2,6+0,3 + strop 0,3 = 10m :D

Teraz ja się czepiam... :cry: PRZEPRASZAM :D

Ale masz kurna rację z jednym...10 metrów to faktycznie wysoko.... mój dom będzie miał 6,7m........... chyba przesadziłem i chyba rzeczywiście najważniejsze jak napisałaś żeby nie kupić "badyla" tylko drzewko z rozłożystą koroną.

Mymyk_KSK....dzięki za namiar..... nie trafiłem na to :wink:

W Pleszewie jest szkółka specjalizująca się w dużych drzewach. Co prawda kawał drogi, ale oferują też transport i pomoc w sadzeniu drzew. Przy tej ilości, którą zakładasz, gra może być warta świeczki. Wybór całkiem, całkiem... Zajrzyj na stronę http://www.duzedrzewa.com.pl

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

W Pleszewie jest szkółka specjalizująca się w dużych drzewach. Co prawda kawał drogi, ale oferują też transport i pomoc w sadzeniu drzew. Przy tej ilości, którą zakładasz, gra może być warta świeczki. Wybór całkiem, całkiem... Zajrzyj na stronę http://www.duzedrzewa.com.pl

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Faktycznie Ich zanalazłem, ale jakoś ta odległość ... rzeczywiście mnie przeraziła :evil:

Choć masz rację.... kto pyta nie błądzi... trzeba po prostu zadzwonić... dzięki :wink:

• 2 weeks później...

Byłam w sobotę w ogrodniczym Green Garden - widziałam jodła kaukaską ( lub sosnę :oops: ) 4,5 tys. wysokość ok 5 m, wygląda dorodnie, plus 30% wartości za zasadzenie plus transport 200 - 300 zł bo musi być HDS...

u mnie też pusto okropnie, a njgorsze że przyłażą męty : w zeszłym roku miałam 5 już ok. 2 m choinek, to wzieli i ucieli w połowie :evil: :evil: , wczoraj się dopatrzyłam, że siatka jest przecięta i jeszcze mi z tej jednej uciętej sosny poobcinali kilka gałązek pewnie na groby sprzedawali :evil:

Ja polecam Drewsmol z Mszczonowa. Wcześniej ktoś już ich Ci podawał ich adres. Jak jestes z okolic Warszawy to warto tam podjechać. Trochę mam w tym doświadczeń i wg. mnie mają dobrą jakość i relatywnie niskie ceny. Oni są producentami i specjalizuja się w dużych drzewach .Jakis czas temu przysłali mi swoja ofertę - drzewa 6-7 metrów z zależności od gatunku mozna było kupiś od ok. tysiąca do dwóćh tysięcy. U nich mozna tez zamówic usługę przywiezienia i posadzenia. I warto to zrobić biorąc pod uwagę rozmiary i ciężar tekiej sadzoneczki.

Pozdrawiam M.

Pytałam o gwarancję - niby że jest, ale dzięki serdeczne za namiary.

Teraz się zasatnawiam, co z tego że za ciężką kasę kupię a przyjdzie taki jeden z drugim i ukradnie, a jak nie ukradnie to poobcina gałęzie.

Magnolia co mam robić żeby mi nie wycieli pozostałych 3 ślicznych jeszcze malutkich choineczek ale takie własnie na "wzost" akurat żeby tylko wyciąć na Święta, czym je popryskaż żeby nie zaszkodzić a zniechęcić złodziei?

ja posadzilam kilka dzrzewek przy ulicy, juz za plotem, i jak troche podrosly to co swieta cos znikalo,

wpadlam wiec na pomysl aby pomalowac je w kilku widocznych miejscach farba, taka jak do malowania scian (jakis dekoral czy cos takiego, oczywiscie rozpuszczalne w wodzie)

farba igliwiu nie zaszkodzila, teraz po 3 latach juz prawie nic z niej nie zostalo, a drzewka podrosly na tyle, ze nie sa juz atrakcyjne

• 6 months później...

Mam zamiar posadzić kilka dużych drzew (parę tuj szmaragdowych, do 3-3,5m oraz iglaków). Bardzo duży wybór jest centrum ogrodniczym, które znajduje się między Konstancinem a Górą Kalwarią (przy samej drodze, nie sposób nie zauważyć).

Mają tam też b. dużo drzew liściastych. Oczywiście im drzewo wyższe i starsze tym droższe.

Transport to około 200-300 PLN HDS w granicach Warszawy.

Mogą to też posadzić, ale koszt jest b. wysoki 35% ceny drzewka (czyli za drzewko za 5000 PLN = 1750 PLN za posadzenie!)

Nie bardzo wiem jak sadzi się takie kilkumetrowe drzewko, przede wszystkim ze względu na ciężar i "gabaryty". Czy ktoś z forum może sadził duże drzewa i ma jakiś sprawdzony patent jak to powinno się robić?

PS. Kilka fotek z dzisiejszej wizyty w ww. centrum ogrodniczym zamieszczę wkrótce w moim dzienniku.