altkomp 17.10.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Nadzszedl czas zakupu kaloryferow Zastanawiam sie jakie wybrac marki i jakiej mocy. Mam pytanko jak sie wylicza moc kaloryfera w danym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 17.10.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Mam pytanko jak sie wylicza moc kaloryfera w danym pomieszczeniu A nie masz wyliczeń w projekcie? Mnie wyliczył hydraulik przy zakładaniu CO. Co do marki to biorę alumniowe grzejniki. Pzd Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altkomp 17.10.2003 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Niestety nie mam Powiedzial ze przy zakupie powiem metraz pomieszczen i wtedy mi powiedza jakiej mocy ma byc kaloryferCZyli maja jakis wzor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 17.10.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Kaloryfery mają swoją moc cieplną znamionową przy określonej temp. wody. Np typowe aluminiowe ok 170 W na żeberko przy temp. wody 90/70 st. C Dane pomieszczenie charakteryzuje określony metraż natomiast zapotrzebowanie na ciepło w tym pomieszczeniu zależy od technologi budowy domu czyli strat cieplnych tego pomieszczenia które się wylicza. Przyjmuje się mniej więcej że zapotrzebowanie na ciepło wynosi od 70 W/m kw. przy dobrze docieplnymm domu do 140 W/m kw. przy wogóle niedocieplonym. Łatwo policzyć że dla pokoju 10 m kw. potrzeba 700 W mocy czyli np 5 żeberek. Trzeba pamiętać że przy mniejszej temp. wody spada moc kaloryfera. Np. przy temp. 40/30 może wynosić np. 1/4 mocy znamionowej i wtedy trzeba dać większe grzejniki ( np. przy kotle kondesacyjnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_doktorek 18.10.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Pierwsze, co musisz określić, to rodzaj grzejników. W zależności od instalacji mogą to być albo stalowe płytowe, albo aluminiowe (Te dwa typy są najbardziej popularne tak mi się wydaje). Na przykład aluminiowych nie stosuje się do instalacji miedzianych. Następnie rodzaj podłączenia (od dołu albo z boku). O mocy cieplnej nie mówię bo z grubsza inni to wytłumaczyli. W zależnosci od mocy grzejników płytowych mozesz dobrać sobie wymiary (są trzy różne głębokości). Z płytowych ja wybrałem KERMI. Zastanawiałem się jeszcze nad firmą WEHA ale polski importer mi się nie podobał. Wydaje mi się jednak, że te wszystkie rzeczy powinien uwzględnić projektant CO. Ale jeżeli w sklepie ci powiedzieli, że na podstawie metrażu pomieszczeń ci dobiorą grzejniki to podaj jeszcze kondygnacje tych pomieszczeń. Bo w niektórych trzeba dodać parę procent obliczonej mocy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.10.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Co do grzejników aluminiowych i ich mocy to np. nasze Krakowskie mają 170 W ale nie przy temp. 90/70 ale przy Δ 60 nawet ja miałbym trudności tak podłączyć grzejnik by było na zasilaniu 90 a na powrocie 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 18.10.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2003 Przy parametrach 90/30 moc grzejnika jest dużo mniejsza ponieważ średnia róznica temperatur między grzejnikiem a pomieszeniem jest dużo mniejsza. Powoduje to w konsekwencji zmniejszenie strumienia ciepła przepływającego od kaloryfera do ogrzewanego pomieszczenia. Inaczej mówiąc "dół kaloryfera słabiutko grzeje a góra mocno". Aby zachować wysoką temperaturę na powrocie musimy mieć szybki obieg wody w instalacji czyli wydajną pompę i w miarę grube rury o małym oprze hydraulicznym. Wtedy kaloryfer grzeje mocniej. Większość producentów podaje moc znamionową przy temp. 90/70 ponieważ jest to moc maksymalna. W poradniku Hepwortha są tablice korekcyjne grzejników i mamy tam: 1) 90/70---100 % mocy znamionowej2) 90/60---100/1,14 //3) 90/50---100/1,35 //............................. x) 90/30---100/2,35 mocy znamionowej a więc grzejnik daje ponad 2 razy mniejszą moc niż przy 90/70. Skąd masz te dane Niezły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 19.10.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Dane te są oczywiście z nalepek na grzejnikach a chodzi mi o to że w temacie grzejników jestem już jakiś czas i zauważyłem że nie zmieniając się bardzo w budowie ciągle rośnie im moc niedawno było to około 150 W a teraz jest 170 W tak jak i to co pamiętam dobrze przed kilkoma laty w broszurkach reklamowych grzejników al. było napisane wyraźnie że nie można łączyć ich z inst. miedzianą a okazało się że inst. miedzianych wykonuje się sporo to i napis zniknął . Co do Δ 60 to producentowi chodziło raczej o to że jest on aż tak wydajny co można osiągnąć tylko przy mechanicznym nadmuchu Prawda jest taka ze są to zwykłe chwyty marketingowe a to który grzejnik jaką ma moc najlepiej było by określać dla wszystkich przy jednakowych parametrach np. 70/55 albo by producent podał powierzchnię grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.10.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 ...Na przykład aluminiowych nie stosuje się do instalacji miedzianych... Stosuje się!!! Kliknij TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_doktorek 19.10.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 ...Na przykład aluminiowych nie stosuje się do instalacji miedzianych... Stosuje się!!! Kliknij TUTAJ. Tak, tak Dzięki za info. Faktycznie grzejniki stopu aluminium z dodatkiem innych metali producenci pozwalają wykorzystywać w instalacji miedzianej. Zmniejsza się tym samym ryzyko korozji niż przy okazji tradycyjnych grzejników aluminiowych, Można również do tradycyjnych grzejników stosować odpowiednie połączenia tak aby aluminium bezpośrednio NIE stykało się z miedzią (odpowiednie złączki). Ale ja i tak nie chciałbym mieć takiego połączenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 19.10.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Polecam Radsona bo mam i uzywam i jest OK a nie byly takie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts