Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rasizm w Kościele??

naLeśnik

Recommended Posts

We wczorajszych "Faktach" można było zobaczyć ulotkę dodaną do Małego Gościa Niedzielnego, w której jest rysunek murzyńskiego chłopca i dymek z myślą:

"Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia skóry"

http://img354.imageshack.us/img354/5264/skraal0.jpg

delikatnie mówiąc bardzo niesmaczne, w dodatku to "przesłanie" dla dzieci :o :o

rasizm, nietolerancja, wstyd, hańba...nie wiem jak to nazwać?

a wyjaśnienie Pani redaktor z "Gościa Niedzielnego" ......żenujące, chore.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

We wczorajszych "Faktach" można było zobaczyć ulotkę dodaną do Małego Gościa Niedzielnego, w której jest rysunek murzyńskiego chłopca i dymek z myślą:

"Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia skóry"

http://img354.imageshack.us/img354/5264/skraal0.jpg

delikatnie mówiąc bardzo niesmaczne, w dodatku to "przesłanie" dla dzieci :o :o

rasizm, nietolerancja, wstyd, hańba...nie wiem jak to nazwać?

a wyjaśnienie Pani redaktor z "Gościa Niedzielnego" ......żenujące, chore.

"Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia W GŁOWIE"

a gdzie to wyjaśnienie redaktorki?

a gdzie to wyjaśnienie redaktorki?

m.in. to komentarz: dołączony do rysunku czarnoskórego chłopca był "wynikającym z pośpiechu błędem" czy też "materiałów nie można już było wycofać, gdyż cały nakład obrazków został zamówiony i wykupiony przez proboszczów już w sierpniu"

Czytalam o tym wczoraj na Gazecie Wyborczej.

Jak tu dzieci maja byc tolerancyjne gdy dorosli to zakuke p..y...

Pani redaktorka, osoba rysujaca ten obrazek, ktos to musial skladac do druku, ksiadz w parafi...ile osob bylo wmieszanych w proces od rysowania do drukowania do rozdawania tego obrazka. Przeciez nawet na sam koniec ktos mogl powiedziec, ze nie wypada i nie wreczyc tego dzieciom do reki...

ah!

Gdyby murzyni zamieszkali w waszej okolicy to byscie sie tak nie oburzali.

Widac ci co w Twojej mieszkaja nie wpadli Ci do gustu, ale na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa...

na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa...

Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce.

Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne.

Pozdrawiam

Ogolnie Polacy sie po pisali - tak jakby sie nagle czlowiek znalazl w 19 wieku w Anglii, w rozkwicie kolonialnego Imperium :D

A to tylko taki bidny kraj z pretensjami ...... nikt nie bierze powaznie ..... nie lepiej zalegalizowac tych Wietnamczykow ktorym sie dzieci w Polsce porodzily i do szkol dzieciaki chodza ? - bo kto wam bedzie robil na emerytury. :D

Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne.

chyba nie rozumiesz istoty problemu tutaj. to nie jest zabawa doroslych w rasizm czy poprawnosc polityczna (do ktorej mi rowniez daleko) ale indoktrynacja malych dzieci, przygotowanie do wychowania ich na katolickich rasistow, panow 'braci mniejszych' (franciszek sie w grobie przewraca) i przedstawicieli innych ras

'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory' - czy potrafisz pojac etyczne, religijne i spoleczne implikacje tego stwierdzenia? szczegolnie dla polakow-katolikow, wystarczajaco rasistowskich juz bez tych siermieznych przekazow religijnych

dobrze sie tu wpisuje w calosc modlitwa polaka, polecam

Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę.

Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopierdolcie sąsiadowi.

Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę.

Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły.

Jaki znak mój - krwawe gały. Oto wznoszę moje modły,

do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego skurwysyna.

Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada.

Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara,

żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb,

żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie.

Żeby miał AIDS, zabijaka, oto modlitwa Polaka.

Eeee tam.. Tacy po prostu sa Polacy a nie tylko katolicy 8) 8)

A w ogole to problem wykracza poza wiare bo Ku Klux Klan tepi zarowno czarnych jak i katolikow . Traktuje ich rownorzednie .

A ze kazda fala emigrantow niesie ze soba zwiekszona przestepczosc i jest "inna' - no to chyba widac po Londynie.

Nie ma tez co sie oszukiwac, ze bogaci to uprawiaja propagande pt " kochajcie sie " po czym wyprowadzaja sie daleko poza granice miast do silnie strzezonych domow i osiedli zeby nie miec z tym nic wspolnego. :D :D :D :D

chyba nie rozumiesz istoty problemu tutaj. to nie jest zabawa doroslych w rasizm czy poprawnosc polityczna (do ktorej mi rowniez daleko) ale indoktrynacja malych dzieci, przygotowanie do wychowania ich na katolickich rasistow, panow 'braci mniejszych' (franciszek sie w grobie przewraca) i przedstawicieli innych ras

To co komentujesz to byla odpowiedz do postu Zelijki .... i nieco poza tematem watku.

'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory' - czy potrafisz pojac etyczne, religijne i spoleczne implikacje tego stwierdzenia?

Mam wątpliwosci czy akurat taki przekaz jest własciwy dla dzieci , ale tez nie jestem zwolennikiem wpajania dzieciakom idei poprawnosci politycznej , "tolerancji" ......

szczegolnie dla polakow-katolikow, wystarczajaco rasistowskich juz bez tych siermieznych przekazow religijnych

dobrze sie tu wpisuje w calosc modlitwa polaka, polecam

Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę.

Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopierdolcie sąsiadowi.

Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę.

Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły.

Jaki znak mój - krwawe gały. Oto wznoszę moje modły,

do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego skurwysyna.

Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada.

Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara,

żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb,

żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie.

Żeby miał AIDS, zabijaka, oto modlitwa Polaka.

Powielasz jakies nieprawdziwe stereotypy o Polakach i katolikach.

Wole swojemu dziecku mowic prawde o tym jak to jest z murzynami , Romami ..... niz udajac poprawnosc polityczna jednoczesnie przedstawiac , ze Polak katolik to świna.

Pozdrawiam

Mialabym watpliwosci co do tego kto ta broszurke rzeczywiscie wydrukowal........ :D :D :D

A na temat koloru skoru we watku o wyborach to sami katolicy - Polacy ze mna dyskutowali ?????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Moja kolezanka tez miala mieszane uczucia dopki jej w warszawskim szpitalu lekarz z Afryki nogi nie poskladal - to juz sie slyszalo tylko " Pan Doktor " to i " Pan Doktor" tamto i trzeba bylo specjalne pudlo czekoladek zamawiac :D

goni_mnie_peleton, wiem co komentowales, widzialem wpis 'gdyby kolo ciebie mieszkali murzyni...'. powtarzam, jest roznica miedzy poprawnoscia polityczna a rasizmem, twoje wypowiedzi traca tym ostatnim. nazwij sie rasista i OK (odsylam do encyklopedii), wiekszosc ludzi jest i ma sie z tym dobrze. wyprzedzajac i w nawiazaniu do tekstow o romach (czy cyganach): Rasizm opiera się na przekonaniu, że różnice w wyglądzie ludzi niosą za sobą niezbywalne różnice osobowościowe i intelektualne

Mam wątpliwosci czy akurat taki przekaz jest własciwy dla dzieci , ale tez nie jestem zwolennikiem wpajania dzieciakom idei poprawnosci politycznej , "tolerancji" ......

ujmujace, ze 'masz watpliwosci' ale o zadnej tolerancji tu nie rozmawiamy tylko o rysunku czarnego dziecka i napisie 'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory'. czy ktos chce sie wybielac (przez wzglad na siebie czy presje - sprzezenie zwrotne) to inna sprawa. slowo 'tolerancja' rowniez do sprawdzenia w encyklopedii

modlitwa polaka jest prawdziwa jak zycie, wystarczy sie rozejrzec dookola. nie zadawanie sie z czarnymi, o ktorym sam wyraznie piszesz, to tylko wierzcholek gory lodowej...