naLeśnik 13.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 We wczorajszych "Faktach" można było zobaczyć ulotkę dodaną do Małego Gościa Niedzielnego, w której jest rysunek murzyńskiego chłopca i dymek z myślą: "Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia skóry" http://img354.imageshack.us/img354/5264/skraal0.jpg delikatnie mówiąc bardzo niesmaczne, w dodatku to "przesłanie" dla dzieci rasizm, nietolerancja, wstyd, hańba...nie wiem jak to nazwać? a wyjaśnienie Pani redaktor z "Gościa Niedzielnego" ......żenujące, chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.11.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 We wczorajszych "Faktach" można było zobaczyć ulotkę dodaną do Małego Gościa Niedzielnego, w której jest rysunek murzyńskiego chłopca i dymek z myślą: "Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia skóry" http://img354.imageshack.us/img354/5264/skraal0.jpg delikatnie mówiąc bardzo niesmaczne, w dodatku to "przesłanie" dla dzieci rasizm, nietolerancja, wstyd, hańba...nie wiem jak to nazwać? a wyjaśnienie Pani redaktor z "Gościa Niedzielnego" ......żenujące, chore. "Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia W GŁOWIE" a gdzie to wyjaśnienie redaktorki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 13.11.2008 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 a gdzie to wyjaśnienie redaktorki? m.in. to komentarz: dołączony do rysunku czarnoskórego chłopca był "wynikającym z pośpiechu błędem" czy też "materiałów nie można już było wycofać, gdyż cały nakład obrazków został zamówiony i wykupiony przez proboszczów już w sierpniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 13.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Czytalam o tym wczoraj na Gazecie Wyborczej.Jak tu dzieci maja byc tolerancyjne gdy dorosli to zakuke p..y... Pani redaktorka, osoba rysujaca ten obrazek, ktos to musial skladac do druku, ksiadz w parafi...ile osob bylo wmieszanych w proces od rysowania do drukowania do rozdawania tego obrazka. Przeciez nawet na sam koniec ktos mogl powiedziec, ze nie wypada i nie wreczyc tego dzieciom do reki... ah! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 15.11.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Gdyby murzyni zamieszkali w waszej okolicy to byscie sie tak nie oburzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Gdyby murzyni zamieszkali w waszej okolicy to byscie sie tak nie oburzali. Wiesz - mi nie o to chodzi, bo akurat reprezentuję dość mało "politycznie poprawne" poglądy , tylko jacy naprawdę są ci wszyscy "święci" od kółek różańcowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.11.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Gdyby murzyni zamieszkali w waszej okolicy to byscie sie tak nie oburzali. Wiesz - mi nie o to chodzi, bo akurat reprezentuję dość mało "politycznie poprawne" poglądy , tylko jacy naprawdę są ci wszyscy "święci" od kółek różańcowych. Jak Krzyżacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 16.11.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Gdyby murzyni zamieszkali w waszej okolicy to byscie sie tak nie oburzali. Widac ci co w Twojej mieszkaja nie wpadli Ci do gustu, ale na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.11.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa... Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce. Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.11.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Ogolnie Polacy sie po pisali - tak jakby sie nagle czlowiek znalazl w 19 wieku w Anglii, w rozkwicie kolonialnego Imperium A to tylko taki bidny kraj z pretensjami ...... nikt nie bierze powaznie ..... nie lepiej zalegalizowac tych Wietnamczykow ktorym sie dzieci w Polsce porodzily i do szkol dzieciaki chodza ? - bo kto wam bedzie robil na emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 16.11.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce. Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne. chyba nie rozumiesz istoty problemu tutaj. to nie jest zabawa doroslych w rasizm czy poprawnosc polityczna (do ktorej mi rowniez daleko) ale indoktrynacja malych dzieci, przygotowanie do wychowania ich na katolickich rasistow, panow 'braci mniejszych' (franciszek sie w grobie przewraca) i przedstawicieli innych ras 'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory' - czy potrafisz pojac etyczne, religijne i spoleczne implikacje tego stwierdzenia? szczegolnie dla polakow-katolikow, wystarczajaco rasistowskich juz bez tych siermieznych przekazow religijnych dobrze sie tu wpisuje w calosc modlitwa polaka, polecam Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę. Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopierdolcie sąsiadowi. Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę. Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły. Jaki znak mój - krwawe gały. Oto wznoszę moje modły, do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego skurwysyna. Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada. Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie. Żeby miał AIDS, zabijaka, oto modlitwa Polaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.11.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Eeee tam.. Tacy po prostu sa Polacy a nie tylko katolicy A w ogole to problem wykracza poza wiare bo Ku Klux Klan tepi zarowno czarnych jak i katolikow . Traktuje ich rownorzednie . A ze kazda fala emigrantow niesie ze soba zwiekszona przestepczosc i jest "inna' - no to chyba widac po Londynie. Nie ma tez co sie oszukiwac, ze bogaci to uprawiaja propagande pt " kochajcie sie " po czym wyprowadzaja sie daleko poza granice miast do silnie strzezonych domow i osiedli zeby nie miec z tym nic wspolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 16.11.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Eeee tam.. Tacy po prostu sa Polacy a nie tylko katolicy mozna tak powiedziec, ale z drugiej strony formalnie polacy w przygniatajacej wiekszosci sa wyznania rzymsko-katolickiego a broszura tez nie byla 'neutralna swiatopogladowo'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.11.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A wiadomo kto ta broszurke wydrukowal ? Modne stanie sie teraz oskarzanie o rasizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.11.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce. Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne. chyba nie rozumiesz istoty problemu tutaj. to nie jest zabawa doroslych w rasizm czy poprawnosc polityczna (do ktorej mi rowniez daleko) ale indoktrynacja malych dzieci, przygotowanie do wychowania ich na katolickich rasistow, panow 'braci mniejszych' (franciszek sie w grobie przewraca) i przedstawicieli innych ras To co komentujesz to byla odpowiedz do postu Zelijki .... i nieco poza tematem watku. 'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory' - czy potrafisz pojac etyczne, religijne i spoleczne implikacje tego stwierdzenia? Mam wątpliwosci czy akurat taki przekaz jest własciwy dla dzieci , ale tez nie jestem zwolennikiem wpajania dzieciakom idei poprawnosci politycznej , "tolerancji" ...... szczegolnie dla polakow-katolikow, wystarczajaco rasistowskich juz bez tych siermieznych przekazow religijnych dobrze sie tu wpisuje w calosc modlitwa polaka, polecam Gdy wieczorne zgasną zorze. Zanim głowę do snu złożę. Modlitwę moją zanoszę. Bogu ojcu i synowi, dopierdolcie sąsiadowi. Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie proszę. Kto ja jestem? Polak mały. Mały zawistny i podły. Jaki znak mój - krwawe gały. Oto wznoszę moje modły, do Boga, Marii i Syna, zniszczcie tego skurwysyna. Mego brata sąsiada, tego wroga, tego gada. Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym, i w ogóle żeby miał marnie. Żeby miał AIDS, zabijaka, oto modlitwa Polaka. Powielasz jakies nieprawdziwe stereotypy o Polakach i katolikach. Wole swojemu dziecku mowic prawde o tym jak to jest z murzynami , Romami ..... niz udajac poprawnosc polityczna jednoczesnie przedstawiac , ze Polak katolik to świna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.11.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Mialabym watpliwosci co do tego kto ta broszurke rzeczywiscie wydrukowal........ A na temat koloru skoru we watku o wyborach to sami katolicy - Polacy ze mna dyskutowali ?????? Moja kolezanka tez miala mieszane uczucia dopki jej w warszawskim szpitalu lekarz z Afryki nogi nie poskladal - to juz sie slyszalo tylko " Pan Doktor " to i " Pan Doktor" tamto i trzeba bylo specjalne pudlo czekoladek zamawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.11.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Altaries , widze ze uparcie piszesz "polacy" ..... moze i nie cenisz Polakow , ale piszac tak obnazasz tylko swoje braki w ortografii a Polakom i tak nic nie ubedzie. Jestem dumny z bycia Polakiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.11.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A czy na tej dumie da sie zarobic albo chociaz zupe ugotowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.11.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A czy na tej dumie da sie zarobic albo chociaz zupe ugotowac ? Nie wiedziałem , ze tak mozna Nie zamierzam jednak nic zmieniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 16.11.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 goni_mnie_peleton, wiem co komentowales, widzialem wpis 'gdyby kolo ciebie mieszkali murzyni...'. powtarzam, jest roznica miedzy poprawnoscia polityczna a rasizmem, twoje wypowiedzi traca tym ostatnim. nazwij sie rasista i OK (odsylam do encyklopedii), wiekszosc ludzi jest i ma sie z tym dobrze. wyprzedzajac i w nawiazaniu do tekstow o romach (czy cyganach): Rasizm opiera się na przekonaniu, że różnice w wyglądzie ludzi niosą za sobą niezbywalne różnice osobowościowe i intelektualne Mam wątpliwosci czy akurat taki przekaz jest własciwy dla dzieci , ale tez nie jestem zwolennikiem wpajania dzieciakom idei poprawnosci politycznej , "tolerancji" ...... ujmujace, ze 'masz watpliwosci' ale o zadnej tolerancji tu nie rozmawiamy tylko o rysunku czarnego dziecka i napisie 'szkoda ze modlitwa nie wybiela skory'. czy ktos chce sie wybielac (przez wzglad na siebie czy presje - sprzezenie zwrotne) to inna sprawa. slowo 'tolerancja' rowniez do sprawdzenia w encyklopedii modlitwa polaka jest prawdziwa jak zycie, wystarczy sie rozejrzec dookola. nie zadawanie sie z czarnymi, o ktorym sam wyraznie piszesz, to tylko wierzcholek gory lodowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts