Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kazik Staszewski 'Jeszcze Polska...'

(...)

Coście skurwysyny uczynili z ta krainą?

Pomieszanie katolika z manią postkomunistyczną

Ci modlący się co rano i chodzący do kościoła

Chętnie by zabili ciebie tylko za kształt twego nosa

Już ruszyły wody z góry do jeziora zatrutego

Do jeziora nienawiści, domu smoka pradawnego

W każdym jednym towarzystwie tylko mowa o pieniądzach

Przedsiębiorcy się bogacą, ale coraz brudniej w kiblach

Na ulicy pod pałacem smród handlarzy się unosi

Piją, plują i rzygają i sprzedają w międzyczasie

Na plandekach i gazetach leży ścierwo zabrudzone

A na stołach czekolada razem z piwem przywieziona

Te kobiety, co pracują aż po dwunastą godzinę

Aby kupić trochę chleba i wyżywić swa rodzinę

To początek końca, heheheheheh

I coście skurwysyny uczynili z ta krainą?

Gdzie te tłumy brudnoszare idą latem, wiosną, zimą

I mijają samochody z wytłuczonymi szybami

I nie patrzą na żebrzących z wyciągniętymi rękami

Te kobiety co wracają po katordze swej do domu

Włosy kurzem posklejane, czeka na nie pani w domu

Hej, to jedzie twój autobus i czerwony jego kolor!

A ty mówisz - był czerwony, teraz tylko smród i odór

Czemu w lecie tutaj w tłumie wszyscy strasznie śmierdzą potem

I nie myśleć chcą samemu, mają już gotowe zwroty

Na ulicy i w mieszkaniach koktajl księdza z przewodnikiem

Kto nie cierpiał za komuny, teraz jest po prostu nikim

O czym chciał powiedzieć pisarz? - pyta pani od polskiego

Chciał pokazać nierówności kapitalizmu wczesnego

To bogaci i biedni, bogaci i biedni, bogaci i biedni

Coście skurwysyny uczynili z tą krainą?

Czas idzie, od wieków płynie i nie zatrzymasz go siłą

Głupia duma narodowa i kompleksy od stuleci

Brudne twarze z wąsikami, ci agresywni frustraci

(...)

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813334

Jestem rasista i wcale sie tego nie wstydze.

Poprawnosc polityczna i "tolerencje mam w nosie.

Dumny jestem z bycia Polakiem ale tez wiem , ze Polacy nie byli , nie są i pewnie nie będą idealni.

Mnie na pewno do ideału daleko.

:D

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813353

Kazik Staszewski to spiewa gniewne piosenki ale co z tego - jego dzieci chodzily do prywatnych szkol w Warszawie. :D :D

Tak na marginesie wydaje mi sie, ze Kazik spiewa o swoich frustracjach a nie moich. :D

1. kazika w duzej mierze nie trawie, interesuje mnie ta konkretna piosenka, trafiajaca w dziesiatke

2. masz jakas obsesje szkol, nie interesuje mnie gdzie dzieci posyla kazik ani czy jest rasista/kanibalem/masonem, interesuje mnie prawdziwosc i trafnosc piosenki

3. rowniez czyje frustracje kazik wyspiewuje nie ma znaczenia. co ma znaczenie? patrz pkt 1 i 2

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813360

Altaries , widze ze uparcie piszesz "polacy" ..... moze i nie cenisz Polakow , ale piszac tak obnazasz tylko swoje braki w ortografii a Polakom i tak nic nie ubedzie.

chwila skupienia i dostrzezesz, ze swiadomie nie uzywam duzej litery i polskich znakow diakrytycznych, poza (niekiedy) cytatami. ortografia, z ktora nie mam problemow, nie ma tu nic do rzeczy

jestes wsrod swoich (Polakow), nie ma sie czego wstydzic. amen(t)

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813371

Hmmm.... jak Barack Obama startowal jako kandydat do wyborow prezydenckich

to nie mial bynajmniej poparcia afro-amerykanskiej spolecznosci -

mowili, ze jest niewystarczajaco czarny.......jego matka przeciez byla biala jak snieg ,

prosto z Kansas :D :D ........ czy byli rasistami , ? :D

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813372

Poprawnosc polityczna i "tolerencje mam w nosie.

Dumny jestem z bycia Polakiem ale tez wiem , ze Polacy nie byli , nie są i pewnie nie będą idealni.

Mnie na pewno do ideału daleko.

:D

Pozdrawiam

Czytając posty jak ten powyżej wstydzę się że jestem Polakiem i myślę że nie tak do ideału ale do normalności masz bardzo daleką drogę.

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813377

To tak ladnie wyglada, jak sie komus teraz zarzuci, ze jest rasista.... :D :D :D :D

Jestem czysty, ale patrzcie ! ten tam jest brudny, brzydki, zly..... :D :D :D i do tego jest Polakiem .......a ja to nie , wynika z tego.....

Biali w USA tez mieli problem z kolorem skory Baracka dopoty dopki nie zaczeli

tracic pracy, domow i gielda spadla o 200 pktow :D :D :D :D :D

Ktokolwiek by nie byl przywodca demokratow - i tak by wygral ( ale demokraci mieli szczescie bo Barack jest inteligentny i zdolny przy okazji )

Takze to nie tak, ze tylko Polacy ..... Polacy wyskoczyli przed szereg bo nie znaja

realiow ekonomicznych jakie teraz zapanowaly w USA.

I nie wiedza co to kindersztuba.......nie ma nic wspolnego z poprawnoscia polityczna :D :D :D :D

A w ogole to definicje ..... dobra rzecz :D w s z k o l e .

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813393

To tak ladnie wyglada, jak sie komus teraz zarzuci, ze jest rasista....

Jestem czysty, ale patrzcie ! ten tam jest brudny, brzydki, zly..... i do tego jest Polakiem .......a ja to nie , wynika z tego.....

Biali w USA tez mieli problem z kolorem skory Baracka dopoty dopki nie zaczeli

tracic pracy, domow i gielda spadla o 200 pktow

do wszystkiego mieszasz barak(a), na ktorego punkcie masz obsesje, ale mniejsza o to. nie mierz wszystkich swoja miara. ja nie jestem rasista, bo wiem co to slowo oznacza. nie jest to specjalna obelga, szczegolnie dla polaka, nie czyni to tez 'nie-rasisty' krysztalowym - patrz wpisy powyzej. ze rzeczywistosc jest szara a czarni sa czesto rasistami, wiem rowniez doskonale. a polacy w pewnych przypadkach nie sa gorsi czy lespi - sprawdz moj wpis w 'wyborach'. darujmy wiec sobie stereotypy i wartosciowanie, poprzestanmy na definicjach: jeszcze raz odsylam do encyklopedii

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813412

na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa...

Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce.

Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne.

Pozdrawiam

Mozna byc innym i wcale nie byc gorszym. Caly nasz swiat zbudowany jest na "innosciach" i cale szczescie, ze tak jest, bo dzieki temu jest duzo wiecej mozliwosci do uczenia sie, do rozwoju.

Wlasnie o to chodzi. Nie musimy wygladac i myslec tak samo aby sie wzajemnie szanowac.

Storczyk nie wyglada tak samo jak wrzos co nie przeszkadza aby byly obok siebie w tym samym ogrodzie. :wink:

Mowiac, ze czarny sa gorsi to tak samo jakby powiedziec, ze lepiej aby ich nie bylo, a to tak samo jakby powiedziec, ze Pan Bog sie pomilil i zle zrobil. :wink:

Czy jestesmy az tak wielcy aby stawiac siebie ponad naszego Tworcy? :wink:

Przykro mi, ze Ty akurat masz nie dobre doswiadczenia z ludzmi czarnej rasy, bo sadze, ze stad bierze sie Twoj stosunek do nich, a nie stad, ze ktos Ci to "wbil do glowy" wtedy kiedy sam nie wiele jeszcze mogles zrozumiec.

I chyba o to tutaj chodzi. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2813492

na pewno kolor ich skory nie ma nic wspolnego z tym jacy oni sa jako ludzie i nie swiadczy takze o tym jacy inny "ciemnoskory" ludzie sa...

Sa inni , jako ludzie .... i to jest jasne jak słońce.

Poprawnosc polityczna nakazujaca twierdzic ze sa tacy sami moze doprowadzic kiedys do katastrofy. Lepiej i dla nas i dla nich bedzie nie udawac , ze biale jest czarne.

Pozdrawiam

Mozna byc innym i wcale nie byc gorszym. Caly nasz swiat zbudowany jest na "innosciach" i cale szczescie, ze tak jest, bo dzieki temu jest duzo wiecej mozliwosci do uczenia sie, do rozwoju.

Nigdzie nie pisalem , ze inny znaczy gorszy.

Jestem rasista bo zgadzam sie z przytoczoną definicją rasizmu : "Rasizm opiera się na przekonaniu, że różnice w wyglądzie ludzi niosą za sobą niezbywalne różnice osobowościowe i intelektualne"

Wlasnie o to chodzi. Nie musimy wygladac i myslec tak samo aby sie wzajemnie szanowac.

Storczyk nie wyglada tak samo jak wrzos co nie przeszkadza aby byly obok siebie w tym samym ogrodzie. :wink:

Zeljko nie zycze Ci "kolorowych sąsiadów".

Lump praski lubi pisac o US .... moze niech napisze jak wygladaja naprawde miejsca zasiedlane przez murzynów , co sie dzieje z okolica jak czarni zaczynaja sie osiedlac , jak jest w szkolach do ktorych chodza dzieci o ciemnym kolorze skóry.:):):)

Mowiac, ze czarny sa gorsi to tak samo jakby powiedziec, ze lepiej aby ich nie bylo, a to tak samo jakby powiedziec, ze Pan Bog sie pomilil i zle zrobil. :wink:

Czy jestesmy az tak wielcy aby stawiac siebie ponad naszego Tworcy? :wink:

Cóż za wywód. Wydaje mi się jednak , ze Pan Bóg murzynów osiedlił w Afryce.

Przykro mi, ze Ty akurat masz nie dobre doswiadczenia z ludzmi czarnej rasy, bo sadze, ze stad bierze sie Twoj stosunek do nich, a nie stad, ze ktos Ci to "wbil do glowy" wtedy kiedy sam nie wiele jeszcze mogles zrozumiec.

Do głowy to mi wbito czytanke o murzynku Bambo.

Podobno to bardzo rasistowski tekst.

Mnie jakos utrwalilo sie , ze Bambo to bardzo sympatyczny chlopiec.

Zdanie zmienilem wiele lat pozniej i nawet nie z powodu przykrych doswiadczen ale pod wplywem zwyklych obserwacji.

Pozdrawiam:)

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2814294

No to teraz wyglada tak, ze kraje, ktore naprawde zbudowaly swoja prosperity na rasizmie ( Anglia i USA ) wola o tym zapomniec - i z wielkia chcecia wskazuja na Polske i Wlochy jako kraje rasistowskie :D :D :D :D

Tylko, ze akurat amerykanskich afro - amerykanow to malo interesuje.... :D ..i dobrze .

Goni, to akurat nie ich wina, ze w latach 60 0ych zlikwidowano siec bardzo dobrych malych szkol z dobrze wyszkolonymi nauczycielami i wyslano ich do olbrzymich szkol publicznych. No a przy okazji male biznesy padly i nie mogli sie utrzymac - Harlem to byla kiedys kwitnaca , tetniaca zyciem i bezpieczna dzielnica.

To co stalo sie w latch 60 , 70, 80 , wola o pomste do nieba. 8)

Ale mam tez dobra wiadomosc - jedyna dziedzina biznesu do ktorej nie trzeba

w USA teraz doplacac z moich podatkow ( sektor finansowy padl, Wielka Trojak czyli GM, Chrystler, Ford

wlanie pada ....) jest przemysl m u z y c z n y

a tam kroluja " czarne " glosy i :D :D :D :D sa najlepsi na swiecie ...i

jacy dochodowi :D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2814401

Hipokrytow po stronie liberalow nie brakuje ....... :D :D :D :D :D

Jak to sie mowi probuja wszczepic kazdemu " guilt about problems they don't

understand , about people they don/t know" ...... bo dawno sie wyprowadzili

na silne strzezone przedmiescia i posylaja dzieci do szkol prywatnych .....

Goni , masz troche racji - mozna by bylo naszych liberalow przegonic w lecie po

zapadnieciu zmierzchu po Red Hook :D :D :D chociaz teraz jest juz

bezpiecznie, pozmienialo sie....troche szkoda :D :D :D :D

Ale istnieja zasady bezpiecznego poruszania sie w duzym miescie - a kto by sie przeszedl wieczorem po Nowej Hucie gdy pare lat temu bezrobocie siegalo tam 25 % albo wiecej ? :roll:

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2814564

... Wydaje mi się jednak , ze Pan Bóg murzynów osiedlił w Afryce....

Ale wiesz skąd się wzięli w Ameryce? ;)

Przybyli jako niewolnicy na statkach i Pan Bóg pewnie bardzo sie z tego powodu smucil.

Bialy czlowiek potrafi byc okrutny , zreszta nie tylko wobec innych ras.

Teraz jest jak jest i obawiam sie , ze nic z tego dobrego nie wyniknie.

W Polsce na szczescie nie ma zbyt wielu murzynow i chcialbym aby tak pozostalo , choc akurat od Polakow to malo zalezy.

Chyba trzeba po prostu przestac dotowac rolnictwo w bogatych panstwach polnocy , bo samo uszczelnianie granic niewiele daje.

https://forum.murator.pl/topic/111719-rasizm-w-ko%C5%9Bciele/page/2/#findComment-2814566