Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robot do prasowania

Killer_su

Recommended Posts

Czy ktoś z Was zastanawiał sie nad zrobieniem takiego robota do prasowania?

http://www.siemens-agd.pl/Files/Siemens/Pl/pl/ProductFiles/ProductImages/BigImages/MCSA027081_TJ10500_def.jpg

W zakupie nieludzko drogie (grubo ponad 3K PLN), choć nie wygląda to na specjalnie skomplikowane urządzenie...

Moim zdaniem mocna suszara by mogła wystarczyć.

Nie widziałem bardziej szczegółowych fotek tej machiny...

Zrób test. Włóż do rękawa mokrej koszuli wylot suszarki i sprawdź, czy jest szansa na wysuszenie w ten sposób całej koszuli. Podpowiem, że nie. O ile moc grzałki może by i wystarczyła (w końcu nawet zimnym powietrzem wysuszysz materiał) o tyle przepływ powietrza musi być znacznie większy niż z suszarki. Co nie znaczy, że nie można kupic nie drogiego wentylatora jak do wentylacji.

Mnie zdarzało sie dosuszac mokre skarpetki suszarką do włosów :wink: jakoś bez problemów i i bardzo szybko. Oczywiście pies pogrzebany w szczegółach:

1) rodzaj tkaniny na manekinie

2) dobór ciśnienia ( materiał trzeba naprężyć)

3) regulacja temperatury

4) ta szeroka listwa z przodu się odchyla a po włączeniu dociska i prasuje plisy i kołnierzyk

5) para też się przydaje bo to może też prasować kurtki, marynarki, a to już tylko parą.

Poza tym może taniej wyniesie miła żonka? :D

Tu jest link do filmiku instruktażowego (prasowania, nie obsługi żonki) :D

http://www.strima.com/strimaTV/i-67/

Oczywiście pies pogrzebany w szczegółach:

1) rodzaj tkaniny na manekinie

jedwab

2) dobór ciśnienia ( materiał trzeba naprężyć)

3) regulacja temperatury

to załatwi suszarka/termowentylator

4) ta szeroka listwa z przodu się odchyla a po włączeniu dociska i prasuje plisy i kołnierzyk

To prawda... W wersji DIY pominął bym tę listwę. Kołnieżyk mogę ew. doprasować sam.

5) para też się przydaje bo to może też prasować kurtki, marynarki, a to już tylko parą.

Marynarkę i tak oddaję do pralni. Mi chodzi o prasowanie codziennych koszul. - niczego więcej! :p

Poza tym może taniej wyniesie miła żonka? :D

No to chyba musiałbym zmienić bo ze swoją w tej materii się nie dogaduję.... :lol: :lol: :lol: