civic9 18.11.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 teraz to jest jasno zapisane: "na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej" więc nie ma siły, żeby to interpretować na zasadzie masz działalność - płać (też coś takiego słyszałem, może kiedyś było inaczej to zapisane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 18.11.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Kumpel o mało nie miał problemu, ale to było jakieś 5 lat temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 19.11.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 poprosiłam o spotkanie z zarządem wspólnoty - będę motywować ich do myslenia albo oni mnie albo ja ich - ale muszę zrobić cos z tym drzewem jest tyle ładnych miniaturek, które mogłyby dekorować a nie zasłaniać widok ... trzymajcie kciuki - muszę przygotować ofensywę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 11.01.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 płakać mi się chce, dostałam pismo od Burmistrza, że mogę je wyciąć ale opłata jest 710 zł .... jakaś masakra, to że rośnie bardzo blisko, to że niesie zagrożenie podczas wichury to pikuś .... szkoda gadać, umówiłam się na jutro na spotkanie z burmistrzem, ale chyba nie będzie chciał przyjąć moich argumentów - chyba że ktoś ma jakiś pomysł? Niestety mam działalność gospodarczą ... pomóżcie, bo mi rąk brakuje, żeby załamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 11.01.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Szperałam jak civic radził(a) w ustawie i par. 86 mówi tak: Art. 86. 1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew: 1) na których usunięcie nie jest wymagane zezwolenie; 2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej;3) jeżeli usunięcie jest związane z odnową i pielęgnacją drzew rosnących na terenie nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków; 4) które zagrażają bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych;5) które zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego oraz kolejowego albo bezpieczeństwu żeglugi; 6) w związku z przebudową dróg publicznych i linii kolejowych; 7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane; z terenów zieleni komunalnej, z parków gminnych, z ogrodów działkowych i wymyśliłam, że przecież pismo do UM wystosowała wspólnota mieszkaniowa, więc nie są to cele związane z działalnością gospodarczą, drugie: drzewo jednak zagraża budynkowi, bo w razie wichury może uderzyć w budynek i przewrócić się na niego, a jutro mam zamiar zapytać, kiedy wydano miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ... może się uda, Boże, spraw, żeby tak, bo kasy brak a drzewo jak stoi tak stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 11.01.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 civic9, zrobiłam z ciebie kobietę - przepraszam stokrotnie jak ci to mogę wynagrodzić ??? dzięki za pomoc w odnalezieniu ustawy i nakierowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.01.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 nie ma problemu, walcz dalej. jak się nie da z burmistrzem dogadać, to może:- wystąpić oficjalnie o tą zgodę- niech wydadzą decyzję, w której określą opłatę- decyzję zaskarżyć do SKO - z powołaniem się na te przytoczone przepisy i szczegółowym uzasadnieniem; oni to porządniej przeanalizują; nie znam się na wspólnotach - ani to osoba fizyczna, ani działalność gospodarcza, zbiorowość właścicieli (czyli osób fizycznych?), jak ją w kontekście tego przepisu traktować? to, że Ty masz działalność nie ma znaczenia, nawet gdybyś Ty występowała - kiedyś ten przepis był tak sformułowany, że nie wiadomo było czy wystarczy sam fakt prowadzenia. niektórzy jeszcze na tym żerują. teraz jest jasno, że samo wycięcie musi być związane z działalnością, czyli np. wycinamy, żeby postawić w tym miejscu sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.01.2009 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Dzwoniłam do UM Wydział Gospodarki Przestrzennej i powiedzieli mi, że na mój budynek nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - jest tylko studium. Nie wiem jak to się ma do pkt. 7 powyżej ... Ktoś może coś poradzić, please ...o 12.15 mam spotkanie z burmistrzem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.01.2009 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Byłam na spotkaniu, Burmistrz poprosił o przeredagowanie pisma ze szczególnym zwróceniem uwagi na zagrożenie budynku - muszę teraz zmusić tą zołzę, żeby to zrobiła przy okazji nie przekraczając terminu odwołania ... A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Byłam na spotkaniu, Burmistrz poprosił o przeredagowanie pisma ze szczególnym zwróceniem uwagi na zagrożenie budynku - muszę teraz zmusić tą zołzę, żeby to zrobiła przy okazji nie przekraczając terminu odwołania ... A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... ten punkt 2 to o kant .... w Twoim przypadku. I dlatego musicie pisac aby było jasno widac, że drzewo zagraża mieniu (okno plus fundamety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A co na to wszystko właściciel lokalu?Wspólnota w zasadzie może Cię "olać", natomiast właściciela już nie.Tak po prawdzie nie jesteś "stroną" w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.01.2009 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A co na to wszystko właściciel lokalu? Wspólnota w zasadzie może Cię "olać", natomiast właściciela już nie. Tak po prawdzie nie jesteś "stroną" w tym przypadku. Do końca tak nie jest sSiwy12, mam upoważnienie od właściciela na czas trwania umowy, więc mogę działać w imieniu prawa, płacę za lokal, dbam o niego i mam prawo dbać o jego bezpieczeństwo - fakt, że pismo musi wystosować wspólnota, ale to ona mnie reprezentuje i dzięki mnie również działa i ma władzę, więc musi się z nami liczyć. Na razie przyszedł członek zarządu i wziął ode mnie pismo z prosbą o przeredagowania pisma do urzędu - zobaczymy jak się z tym uwiną. dzięki wszystkim za wsparcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.01.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Byłam na spotkaniu, Burmistrz poprosił o przeredagowanie pisma ze szczególnym zwróceniem uwagi na zagrożenie budynku - muszę teraz zmusić tą zołzę, żeby to zrobiła przy okazji nie przekraczając terminu odwołania ... A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... ten punkt 2 to o kant .... w Twoim przypadku. I dlatego musicie pisac aby było jasno widac, że drzewo zagraża mieniu (okno plus fundamety). wspólnoty mieszkaniowe to takie fajne twory .. mój prawnik głowił się nad tym jakiś czas, bo nie mają osobowości prawnej at all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Byłam na spotkaniu, Burmistrz poprosił o przeredagowanie pisma ze szczególnym zwróceniem uwagi na zagrożenie budynku - muszę teraz zmusić tą zołzę, żeby to zrobiła przy okazji nie przekraczając terminu odwołania ... A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... ten punkt 2 to o kant .... w Twoim przypadku. I dlatego musicie pisac aby było jasno widac, że drzewo zagraża mieniu (okno plus fundamety). wspólnoty mieszkaniowe to takie fajne twory .. mój prawnik głowił się nad tym jakiś czas, bo nie mają osobowości prawnej at all hmm, osobowości prawnej może i nie mają, ale na pewno nie są osobą fizyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.01.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Byłam na spotkaniu, Burmistrz poprosił o przeredagowanie pisma ze szczególnym zwróceniem uwagi na zagrożenie budynku - muszę teraz zmusić tą zołzę, żeby to zrobiła przy okazji nie przekraczając terminu odwołania ... A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... ten punkt 2 to o kant .... w Twoim przypadku. I dlatego musicie pisac aby było jasno widac, że drzewo zagraża mieniu (okno plus fundamety). wspólnoty mieszkaniowe to takie fajne twory .. mój prawnik głowił się nad tym jakiś czas, bo nie mają osobowości prawnej at all hmm, osobowości prawnej może i nie mają, ale na pewno nie są osobą fizyczną. z tym się zgadzam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A propos, coś mi sie nasunęło ... Co to jest wspólnota mieszkaniowa ? Czy to jest zbiór osób fizycznych czy jak ??? Bo mi ten pkt 2 nie pasuje ... ..........wspólnoty mieszkaniowe to takie fajne twory .. mój prawnik głowił się nad tym jakiś czas, bo nie mają osobowości prawnej at all ... .........hmm, osobowości prawnej może i nie mają, ale na pewno nie są osobą fizyczną. Wspólnota mieszkaniowa zarządza nieruchomością, oraz reprezentuje "interesy" właścicieli nieruchomości, - czyli w tym przypadku, osób fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 14.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Wspólnota mieszkaniowa zarządza nieruchomością, oraz reprezentuje "interesy" właścicieli nieruchomości, - czyli w tym przypadku, osób fizycznych. sSiwy, żebyśmy się zrozumieli - znaczy się sugerujesz że wspólnotę należy traktować jako osobę fizyczną w rozumieniu cyt.wyżej art. ustawy o ochronie przyrody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.01.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Moim zdaniem, wyglada to tak:Wspólnota, a w zasadzie jej władze (zarząd) są tylko administratorami zarządzanej nieruchomości., której właścicielami i współwłaścicielami są osoby fizyczne. Tak więc wniosek składa osoba fizyczna (osoby fizyczne jako współwłaściciele) za pośrednictwem wspólnoty (administratora).Właśnie po to powoływana jest wspólnota, aby w takich sytuacjach występowała jako przedstawiciel właścicieli (współwłaścicieli) nieruchomości – w przeciwnym wypadku, z pismem wystąpić musieliby, wszyscy właściciele (współwłaściciele).Nie jest ważny status prawnego reprezentanta. Ważne jest kogo reprezentuje – osobę fizyczna, prawną lub inny podmiot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 16.04.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 słuchajcie victoria!!! w największym skrócie: kazali mi (to znaczy wspólnocie, bo to ona pisała te epistoły nakręcona przeze mnie ) jeszcze dostarczyć opinię eksperta, że drzewo powoduje zagrozenie dla budynku, więc znalazłam takiego i wspólnie odkopywaliśmy korzonki włażące pod budynek i zgodzili się na wycięcie!!!! bez kasy!!!! Teraz z papierkiem w ręku czekam na uprawomocnienie się decyzji .... Ufff, dzięki za wsparcie życie będzie piękne bez tego badyla przed oknem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 12.05.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 drzewko wycięte, płożaki nasadzone, nigdy więcej dużych drzew pół metra przed oknem!!!!dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc prawno-doradcząpozdrawiam!Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts