amrrowke 13.11.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 wylasnie udalem sie do gazowni w celu podlaczenia liczkika i zasilenia mojej instalacji gazowej abym mogl urucjhomic ogrzewanie. I tu zaczeły się problemyfachowcy z gazowni oswiadczyli iz moja instalacja gazwoa doziemna jest zle wykonana ( co jest dziwne bo zostala wykonanna zgodnie z projektem) A mianowicie najpierw iz powyzej skrzynki gazowej umieszczonej na scianie znajduje sie okno. okno jest 50 cm powyzej co jest zgodne z warunkami. jak to przeszlo to stwierdzili ze taraz ktory znjaduje sie przed budynkiem jest za wysoki (60 cm wysokosci ponad grunt i tyle samo w grunt chociaz bedzie robiona niwelacja terenu i raptem zostanie go z 20cm max reszte zasypie ziemia) i terez moje pytanie czy instalacja gazowa doziem,na moze isc pod betonowym tarasem o szerokosci 1.4 m i wysokosci 0.6 m czy jest to juz duzy problem? bo problm mam duzy nie moge grzac. a tak to wyglada w przekroj pionowym przez budynekhttp://img89.imageshack.us/my.php?image=instalacjaim3.png nasunelo mi sie jeszcze jedno pytaniejak to jest skoro pozwolenie na budowe instalacji wydaje starosta po uprzednim przedlozeniu projektu ktory musi spelniac warunki jakie dala gazownia a nastepnie ta sama gazownia robi utrudnienia w dostawie gazu do instalacji wykonanej na podstawie projektu wg ich warunkow???gdzie mozna sie z tym udac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 13.11.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Cwaniaki z gazowni najlepiej by chcieli "dostać w łapę" Wtedy to wszystko będzie ok I myślę, że tym tropem powinieneś iść :D:D Bo tak czy siak znajdą zawsze jakieś ale i Ci gazomierza w życiu nie założą... Skąd ja to znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.11.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 jak to zwykle bywa w takich przypadkach - poprosić o odmowę na piśmie, z podaniem podstawy prawnej(aczkolwiek jeśli by się okazało, że mają rację no to może być problem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.11.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Ja bym zapytała kierbuda od instalacji na terenie działki. Przecież miałeś takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 13.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Co do okna to trochę czepianie się ale z tarasem jeśli jest wylany betonowy chyba mają rację - taka zabudowa utrudnia dostęp do przyłącza, może powodować osiadanie gruntu i uszkodzenie przyłacza (nie piszesz nic o posadowieniu tego tarasu i czy był w projekcie w momencie kiedy było uzgadniane przyłącze gazowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 14.11.2008 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 taras byl w projekcie budynku i byl w projekcie przylacza gazowego do budynku. a ponadto pomiedzy tarasem a budynkiem jest tzw dylatacja i wynosi ona grubosc styroduru czyli az 8 cm. taraz nie jest na fudamencie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 ... gdzie mozna sie z tym udac? udaj sie do Izb Inżynierów z pytaniem gdzie ubezpieczyli projektanta a następnie do ubezpieczyciela /jak projektant nie umie projektowac - niech płaci za niego ubezpieczyciel/ p.s. na staroste do Sejmiku Samorządowego - zdaje sie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 14.11.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 taras byl w projekcie budynku i byl w projekcie przylacza gazowego do budynku. a ponadto pomiedzy tarasem a budynkiem jest tzw dylatacja i wynosi ona grubosc styroduru czyli az 8 cm. taraz nie jest na fudamencie budynku. jeżeli wszystko jest wykonane zgodnie z projektem (to jest istotne jeżeli zamierzasz podważać kwalifikacje projektanta) a masz problem z odbiorem gazu to sugestia brzozy jest jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 17.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Gazownicy nie mają racji, projektant powinien rure gazową umieścic w rurze ochronnej, a rura gazowa min. na 1,5 m od budynku powinna byc wykonana ze stali. Jeżeli tak jest to wszystko OK. Wielokrotnie projektowałem przyłacza pod różnymi wylewkami. Z rysunku wynika, że na ścianie masz skrzynke na zawór główny więc gazomierz znajduje sie w ogrodzeniu a do budynku dochodzi instalacja niskiego ciśnienia. Niech "eksperci" z gazowni powołają się na przepisy wg. których nie chcą odebrać instalacji. Chyba są mądrzejsi od projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 18.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Jeszcze jedno - projektantami sobie d... nie podcierajcie. Komu wierzycie - majstrowi Frankowi z gazowni czy inżynierowi - projektantowi który to przyłacze zaprojektował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts