3glo 13.11.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam! Po długich przebojach z urzędami powoli zbliżam się do wykończenia domu. Stan surowy otwarty (o ile dobrze zdefiniowałem - sam dach i ściany, bez okien). Mieszkanie 2 kondygnacyjny w zabudowie szeregowrej mieszkalno usługowej - pod mieszkaniem sklep - w Wejherowie (ok 50tysięczne miasto w woj pomorskim)Planuję wziąć 200tys zł kredytu i zastanawiam się czy kwota jest odpowiednia. Dom zamierzam wykończyć w dobrym standardzie (porządnie bez luksusów). Zamierzam wstawić kominek. Prace zlecę głównie fachowcom bo nie będę miał za wiele czasu na dłubanie samemu. Zastanawiam się czy zatrudnić jakiegoś projektanta. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za porady, bo jeszcze ani razu nie wykańczałem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.11.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 zakladam, ze pow. uzytkowa nie wieksza niz 140-150m2, i okien niewiele bo szereg srodkowy 200 tys. wystarczy, ale rzeczywiscie bez luksusow, no i nie zdziw sie kiedy pierwsza setka szybko zniknie, okna, instalacje, tynki wew. i zew., posadzki - to sporo kosztuje jednostkowo, potem to juz masa drobiazgow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.11.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Mniej więcej powinno wystarczyć. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 może starczy, może nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3glo 18.11.2008 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 No dobra a teraz drugie pytanie.. Robię na razie rozeznanie Chcę wziąć kredyt na wykończenie domu i umeblowanie. Czy ściany i dach będą potraktowane jako wkład własny? I czy kredytem hipotecznym mogę sfinansować również umeblowanie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 18.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam Buduje dom wraz z pawilonem handlowym nie daleko Wejherowa, dzialka, stan surowy z dachem na gotowo ,z srodków wlasnych, do tego kredyt troszke mniejszy niz ten ktory chcesz wziac - nie wystarczy Ściany, dach beda potraktowane przez bank jako wklad wlasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 19.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mi niestety nie starczy.... Kredyt 250 tys.,kasa sie kończy.zapłacimy za ocieplenie poddasza i na tym koniec.Z kredytu zrobiliśmy dach(ceramika dach czterospadowy),wstawiliśmy okna (pcv),instalacja elektryczna i c.o.(10m2 podłogówki),piec kondensacyjny (De dietrich),kominek z płaszczem,tynki gipsowe,wylewki,ocieplenie zew. domu(bez tynku),ocieplenie poddasza,drzwi zew. i brama ...a schody krecone wycenili na 14tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.11.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Zamierzam wstawić kominek. Prace zlecę głównie fachowcom bo nie będę miał za wiele czasu na dłubanie samemu. Zastanawiam się czy zatrudnić jakiegoś projektanta. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za porady, bo jeszcze ani razu nie wykańczałem domu kominek z obudową 6-10 k pln, okna 20kpln (nie wiem ile ich masz) brama garażowa z napędem około 4k pln (2,5m) - drzwi wejściowe ca 3k pln, CO kotłownia + instalacja wodociągowa z kanalizacją ca 50k pln, instalacja elektryczna ca 10k pln tynki + wylewki ca 15-20k pln ocieplenie poddasza ca 6kpln (sama wełna bez zabudowy GK) i już lekko poszło 100k pln a jeszcze nie zaczęliśmy prawdziwej wykończeniówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts