Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany w piwnicy

witu102

Recommended Posts

Witam, mam w piwnicy ściany z betonu..grubość ok 80-90cm...

Chciąłbym jakoś tą piwnicę zagospodarowac i teraz pytanie.

Czy mogę te ściany w niektórych miejscach podkuć (poogłębić wnęki trochę wyrównać itd) bez zagrożenia konstrukcji (bezsprzecznie sa to ściany nośne.

Co do samego kucia to idzie dość łatwo jak sobie testowałem.

Są jakies zastrzeżenia??

nie rozumiem... robią se ludzie piwnicę, a potem ją psują.

Na cholerę ci te wneki, nie możesz postawić zwykłego regału?

Kurna, tu jest połowa nienormalnych ludzi. Jeszcze nie skończyli stawiać, juz poprawiają. Jak ci piwnica mała, to czegoś nie robił wiekszej?

I zapamietaj sobie: wszelkie naruszenia scian nosnych wymagają projektu i pozwolenia na budowę. A jak ci się nie podoba, to nie miej pretensji potem, że ci ściany pękają. Bo bedziesz pisać na forum: co mam zrobić, ile razy zakituję, to po miesiącu i tak szpara...

o tu se poczytaj co się robi, jak się rusza pod ziemią: http://forum.muratordom.pl/doswiadczenie-ze-szkodami-gorniczymi,t144800.htm

co to za sciana 90cm ?

mieszkasz w kościele

a tak serio to wyrównać możesz , tylko nie można wybić otworów gdzie sie podoba bez nadproży nad ta wnęką

naj pierw wkuwasz belkę potem robisz dziure

tylko jak tu taką szeroką belke zrobić w istniejącej ścianie :o

może faktycznie to kościół - a wnęki w ścianach na figury świętych i ołtarze...

zamiast belek ładniejsze będą półsklepienia

:wink:

nie kościól tylko dom z lat hmm 30tych...a piwnicy nie postawiłem dopiero, bo stała jak kupiłem dom i jedyna ostała się bez remontu.

Ściany są okropnie nierówne dlatego pytam.

Dodatkowo myślę, nad pogłębieniem, bo jedna część została przez poprzednich właścicieli pogłębiona pod piec CO (h=2,2m) natomiast druga została na 1,8m co skutecznie zmniejsza pole manewru jak idzie o zagospodarowanie.

Co do grubości ścian to nie mają 90cm ale 78cm (przynajmniej ta między piwnicami, kórą zmierzyć mogłem)

no to gadaj od razu po ludzku, ze to stary dom, a ty go jedynie nabyłeś.

tak na serio, to nie bardzo się da zaocznie sprawę rozsądzić. Lepiej by było, aby ktoś to osądził na miejscu. Ale przeważnie robi się podobnie jak Kris2222 radził, czyli wycina się (nie wykuwa! drgań i wstrząsów nalezy unikać!) wnekę na stalową belkę (nadproże), którą się osadza nad przyszłym otworem, lub osłabieniem ściany, a dopiero potem wycina się otwór lub wnekę.