BeaWroc 26.09.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Mam zagwostkę Dzisiaj odbyło się spotkanie z potencjalnymi wykonawcami elektryki I teraz tak: pierwszy bardzo miły starszy pan, proponuje dwie skrzynki(parter i pietro) i cztery obiegi, czyli obieg światło pokoje parter, obieg gniazdka pokoje , wiatrołap, korytarz prater, obieg łazienka kuchnia światło parter i obieg kuchnia łazienka gniazdka parter, góra podobnie drugi, rózniez bardzo miły mniej starszy pan proponuje wszystko w osobnym obiegu, czyli pokój obieg światło osobno i pokój obieg gniazdko osobno, internet obieg osobno, itd. Pierwszy wykona wszystko z kuciem w trzy tygodnie za 5.000 zł plus materiał około 8.000 zł może zastosowac instalacje firmy np. Legrand drugi obota 8.000 zł, materiały 9.000 zł ale mamy wszystko : kabel na telefon wszedzie, kabel na telewizję wszedzie kabel od internetu wszedzie, miejsce na dodatkowe okablowanie, kabel do bramki, kabel do swiatla na zewnątrz, kabel do studni w ogrodzie itp i td. Pan powiedział, że nie mam prawa zainstalować niczego ponad to co on zainstaluje, bo strace gwarację w razie awarii. Pan pierwszy robi puszki , lączy kable, zamyka puszki , czeka az tynk wychnie robi pomiary i cała dokumentacje i odbiór drugi robi puszki , przyłacza , zamyka, zostawia do otynkowania, robi pomiar , sporządza dokumentacjię i robi odbiór którego wybrac proszę państwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 26.09.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 BeaWroc - jak wyglądaj z góry wentylacja dachowa? Masz jakieś zdjęcie tej dachówki? Co do elektryka, to ja zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.09.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 pierwszy bardzo miły starszy pan, proponuje dwie skrzynki(parter i pietro) i cztery obiegi, czyli obieg światło pokoje parter, obieg gniazdka pokoje , wiatrołap, korytarz prater, obieg łazienka kuchnia światło parter i obieg kuchnia łazienka gniazdka parter, góra podobnie drugi, rózniez bardzo miły mniej starszy pan proponuje wszystko w osobnym obiegu, czyli pokój obieg światło osobno i pokój obieg gniazdko osobno, internet obieg osobno, itd. Moim zdaniem obaj przesadzają, jeden w tę, drugi wewtę. Cztery obwody na współczesny dom to stanowczo za mało (a już zupełnie nie rozumiem jak on chce te cztery obwody na dwie rozdzielnie rozbijać). Drugi z kolei chce zrobić typową instalację obliczoną na wydojenie klienta, żeby było śmieszniej, zastrzega z góry, że wszelkie rozbudowy tylko on może robić. Pierwszy wygląda na fachowca starej daty i starych metod, drugi wygląda troszkę na cwaniaka. Tak więc podsumowując - nie brał bym żadnego z nich. Pomogłem? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 27.09.2009 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Jarek.P napisał: Moim zdaniem obaj przesadzają, jeden w tę, drugi wewtę. Cztery obwody na współczesny dom to stanowczo za mało (a już zupełnie nie rozumiem jak on chce te cztery obwody na dwie rozdzielnie rozbijać). Drugi z kolei chce zrobić typową instalację obliczoną na wydojenie klienta, żeby było śmieszniej, zastrzega z góry, że wszelkie rozbudowy tylko on może robić. Pierwszy wygląda na fachowca starej daty i starych metod, drugi wygląda troszkę na cwaniaka. Tak więc podsumowując - nie brał bym żadnego z nich. Pomogłem? J. Pomogłeś jak cholera , a ja już więcej nie mam propozycji, z cwaniakami nie umiem sobie za bardzo poradzić, a stara date mozna zawsze troszkę podciągnąć. Może na ich miejsce pracy się wybrac i w ten sposób zadecydować . albo podpowiedz jak powinna wyglądać instalacja w takim domu jak nasz, narzucimy im odgórnie wymagania i niech wyceniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Wątków na temat ilości obwodów na muratorze jest bez liku, poczytaj. Ja tam bym proponował tak: - po dwa obwody oświetleniowe na kondygnację. - gniazdka w pokojach na poddaszu podzielone na dwa-trzy obwody - gniazdka na parterze na może dwóch obwodach z wyjątkiem wymienionych niżej: - osobny obwód na gniazdka łazienkowe - osobny obwód na gniazdka w kuchni - obwód trójfazowy na kuchnię elektryczną, jeśli planujesz - osobny obwód na gniazdka w garażu i gospodarczym - obwód "zewnętrzny" na gniazdka i oświetlenie ogrodu itp. (jeśli tego jest dużo, można rozbić na dwa obwody, osobno gniazdka, osobno oświetlenie) - osobny obwód "specjalny" na alarm, automatykę pieca i tym podobne. Wyłączniki różnicowoproądowe - ten starej daty pewnie chce dać jeden wspólny, absolutnie się na to nie gódź. Moim zdaniem przy takiej instalacji powinny być: - trzy jednofazowe wyłączniki po jednym na każdą fazę - osobna różnicówka na obwody zewnętrzne - ew. osobna różnicówka na obwód specjalny - trójfazowa różnicówka na kuchnię (elektryczną, jeśli jest) i gniazdko trójfazowe, jeśli planujesz. I to możesz podetknąć temu fachowcowi starej daty, jak będzie miał jakieś wątpliwości - zakładaj wątek i pytaj Pozdrawiam J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 27.09.2009 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 No i spisze sobie te wszystkie uwagi dołaczę do mojego zlecenia i niech mi wtedy powie ile za to się nleży Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 27.09.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 A ja podglądam wykonanie kołnierza szamba , bo też będzie trzeba wykonać i podłączyć szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 27.09.2009 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam nową postac w naszych komentarzach A ja podglądam wykonanie kołnierza szamba , bo też będzie trzeba wykonać i podłączyć szambo. prosze bardzo i co podoba sie , czy coś zmienić, sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 27.09.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Cześć widzę że Ty już prawie jesteś na etapie prądu, była kiedyś na Forum grupa pstryczkowa no i były rabaty nie wiem jak to działało ale może warto popytać? ja bym się też pisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 27.09.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Cześć widzę że Ty już prawie jesteś na etapie prądu, była kiedyś na Forum grupa pstryczkowa no i były rabaty nie wiem jak to działało ale może warto popytać? ja bym się też pisała Hej ja na pstryczki też bym się pisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 27.09.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Pstryczki -fajnie brzmi, tylko jak ich znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 27.09.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Trzeba zapytać może Smoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 27.09.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 napisalam dzisiaj do smoka na p.w. ale milczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 30.09.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wywołany , melduję się.Osobiście uważam, że budowa instalacji elektrycznej powinna być przystosowana do zapotrzebowań i oczekiwań użytkowników.Osobiście widziałem już dom na jednym wyłączniku nadprądowym (bezpieczniku) i słyszałem o instalacji w której każde gniazdo było zabezpieczone osobnym.Zarówno pierwsza jak i druga budowa była efektem nieznajomości podstawowych zasad elektrotechniki, choć w pewnym zakresie działała.Dzisiejsze rozwiązania pozwalają na niemal nieograniczone możliwości jednak wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od "naszego domu"Są pewne zasady ogólnie przyjęte do których należy się stosować, a rozbudowa powinna kierować się stosunkiem jakości i funkcjonalności do ceny.W tej chwili kończę budowę bardzo zaawansowanej instalacji, jednak wszystko jest dostosowane do oczekiwań i potrzeb klienta.W większości projektów gotowych instalacja jest zabezpieczona jednym trójfazowym wyłącznikiem różnicowo-prądowym.Takie rozwiązanie zapewnia ochronę przewidzianą przepisami PN, ale jest dość uciążliwe ze względu na to, że większość nieprawidłowych zdarzeń w instalacji skutkuje wyłączeniem owego urządzenia. Zabezpieczenie każdej fazy osobnym wyłącznikiem sprawi, że urządzenie nie wyłączy nam zasilania w całym domu, a tylko jednej fazy. Rozwiązanie bardzo dobre, jednak jest przykładem na kierowanie się stosunkiem jakości do ceny, ponieważ droższe(głównie w materiałach). Przykładów można mnożyć więcej...Nawiązując do wycen materiałów przedstawianych przez zaproszonych rzemieślników, uważam, że są nieco zawyżone jak na proponowane rozwiązania.PozdrawiamSmok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 01.10.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 cześć widzę że prądowo się zrobiło Smok ty nam nie pisz takich mądrych rzeczy o obwodach i innych różnicówkach bo to za mądre jest niestety ty nam te instalacje poprostu zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 01.10.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 się zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 01.10.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 BeaWroc - kurcze współczuję Ci, co za gamonie Co oni z tak ilością silikon u Ciebie robili? Pasiki kazały sobie kupić tylko dwie tubki silikonu, taśmę do obróbki kominów Alu-plex, listwy kominowe i to wszystko. Mam nadzieję, że wiedzą co robią Dobrze, że nie zapłciłś wszystkich pieniędzy, może poproś kogoś innego, żeby Ci poprawił te kominy. Ja już bym nie pozwoliła im dotknąć niczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 01.10.2009 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 No i właśnie tak zrobie , w sobote ma przyjechac kierbud, zrobic protokół , w przyszłym tygodniu dzwonię po dekarzy z okolic z polecenia naszych murarzy, może się zgodza poprawić te partaninę szlak mnie trafił najbardziej dlatego ze nas oszustami nazwał. A co miałam zaplacić wszystko tak jak tym co fundamenty nam robili i tyle ich zobaczyć ?!!! To ten facet twierdził, że inni dekarze to partacze a On to wszystkie rozumy pozjadał , tylko ja sie pytam na czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 01.10.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 BeaWroc -dobrze, że nie zapłciłś wszystkich pieniędzy, może poproś kogoś innego, żeby Ci poprawił te kominy. Ja już bym nie pozwoliła im dotknąć niczego też tak myślę - wywal ich może przydałby się jakiś wpis do dziennika od KB, żeby potem nie było, że oni niewinni jak masz wątpliwości, to przeczytaj sobie wpisy na temat dachu w swoim dzienniku - ile razy były już jazdy z dachowcami, ile razy dostali czerwoną kartkę nie ma co się denerwować, co się stało, to się nie odstanie, czasu nie cofniesz a na takich typków to szkoda zdrowia i nie ma po co brnąć w ślepą uliczkę trzymaj się i nie daj się pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 01.10.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 No i właśnie tak zrobie , w sobote ma przyjechac kierbud, zrobic protokół , w przyszłym tygodniu dzwonię po dekarzy z okolic z polecenia naszych murarzy, może się zgodza poprawić te partaninę szlak mnie trafił najbardziej dlatego ze nas oszustami nazwał. A co miałam zaplacić wszystko tak jak tym co fundamenty nam robili i tyle ich zobaczyć ?!!! To ten facet twierdził, że inni dekarze to partacze a On to wszystkie rozumy pozjadał , tylko ja sie pytam na czym no właśnie a co do "oszustów" - to każdy sądzi według siebie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts