Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Diuna mix Betomisiów

BeaWroc

Recommended Posts

dzieki wielkie za wspracie , mój M przezywał "oszusta" przez pół dnia, niestety jest osoba , która uważa że szczerość i uczciwośc przede wszystkim , a tu masz ci los, oszustem Go nazwali .

Wiem, że dostali już wczesniej burę, ale skoro powiedział, że dokończy tak jak sobie życzymy i że faktycznie było spartolone, to dalczego teraz krzyczy że oszukujemy.

Wpis do dziennika będzie, od KB tez nam się oberwało, że nie pogonilismy partaczy w cholerę :(

wszyscy na nas kyczą , ale dobrze że jeszcze nie biją :roll:

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki wielkie za wspracie , mój M przezywał "oszusta" przez pół dnia, niestety jest osoba , która uważa że szczerość i uczciwośc przede wszystkim , a tu masz ci los, oszustem Go nazwali .

Wiem, że dostali już wczesniej burę, ale skoro powiedział, że dokończy tak jak sobie życzymy i że faktycznie było spartolone, to dalczego teraz krzyczy że oszukujemy.

Wpis do dziennika będzie, od KB tez nam się oberwało, że nie pogonilismy partaczy w cholerę :(

wszyscy na nas kyczą , ale dobrze że jeszcze nie biją :roll:

to było właśnie a propos tego co opisywał Smoku.

właściwie jak wie co mówi i jest poważnym facetem to Ty wcale nie musisz wiedzieć co to jest. z Twojego punktu widzenia ważne są funkcje. co chcesz zapalać czym chcesz zapalać (włączać w znaczeniu :wink:). gdzie będziesz mieć jakie sprzęty do podłączenia do gniazdka. reszta (jak to połączyć, skonfigurować, jak podzielic na obwody i jak zabezpieczyć) to sprawa elektryka.

oczywiście wiadomo że każdemu wykonawcy lepiej choć troszkę patrzeć na ręce (bez urazy) - chociażby poprzez weryfikacje jego podejścia tak jak to zrobiłaś powyżej.

u nas generalnie instalacja elektryczna do najłatwiejszych nie należała bo jak ja to mówię mamy w domu instalację półgłupa i musielismy bardzo aktywnie uczestniczyć w jej tworzeniu. ale też bardziej od strony funkcjonalnej.

u nas na każdym obwodzie jest różnicówka.

Myślę, że nie na każdym obwodzie , a na każdej fazie osobno.

Nie ma potrzeby zabezpieczać każdego obwodu osobną "różnicówką",

wyjątek może tu stanowić obwód lodówki i zamrażarki, oraz urządzeń, które muszą działać podczas naszej nieobecności.

Zwiększa to pewność, że np. awaria jakiego bądź urządzenia nie spowoduje wyłączenia tychże .

W skrócie wyłącznik różnicowo-prądowy jest zabezpieczeniem przeciwporażeniowym, jak i czuwa nad tym by energia dostarczana do domu nie uciekała sobie do ziemi poprzez zamoknięte urządzenia lub styki (upływność)

Przeciwporażeniowe oznacza, że dotknięcie przewodu lub innego elementu będącego pod napięciem spowoduje przepływ prądu o wartości wyższej od 30 mA przez ciało człowieka do ziemi. 30 mA jest uznane jako wystarczająco bezpieczne dla zdrowego człowieka.

Jednak nie należy przeceniać możliwości tego urządzenia.

Ono nie rozpoznaje czy jesteśmy człowiekiem, czy żarówką ;)

Jeśli "włączymy" się jedną ręką do fazy, a drugą do N (neutralny, niebieski) ...

:evil: potraktuje nas jak odbiornik i może postawić włosy na głowie ;)

Wyłącznik różnicowo-prądowy jak i ochronnik przepięciowy są obligatoryjnie stosowane w instalacjach odbiorczych.

Postarałem się przystępnie wyjaśnić ? :o

u nas na każdym obwodzie jest różnicówka.

Myślę, że nie na każdym obwodzie , a na każdej fazie osobno.

jest tak jak napisałam. wynika to jednak z innych że tak ujmę okoliczności.

Postarałem się przystępnie wyjaśnić ? :o

:lol: :lol: :lol:

ja wiem co to jest więc ciężko mi ocenić. Niech się Bea wypowie :D

Myślę natomiast że się bardzo starałeś :D

jedyne czego nie załapałam to to co to instalacja odbiorcza :roll:

Instalacja odbiorcza - najprościej w naszym przypadku instalacja elektryczna w naszym domu.

Wracając do " różnicówek" - dopuszczalny czas odłączenia zasilania wyłącznika bezzwłocznego przy znamionowym prądzie różnicowym wynosi 0,3 s.

- dopuszczalny czas odłączenia zasilania włącznika bezzwłocznego przy pięciokrotnym prądzie różnicowym wynosi 0,04 s

jednak wydaje się wiecznością...

zasilania włącznika bezzwłocznego

ale o co chodzi :o

elektrykiem , to ja napewno nie zostanę :roll: , jak mozna takich cięzkich zwrot ow używać, bardzie j po ludzku się nie da, np. wyłacznik który pstryka jak jest zwarcie albo jakoś tak :oops:

ja wiem, że chcę mieć osobno śwaitło w pokojach, gniazdkach i osobno kuchnia, łazienka . osbno podwórko, osobno siła i garaż , a co można razem to ja już nie wiem, chyba tylko wyjście skrzynka- słup :-?

" różnicówka" to urządzenie, które "pstryka" gdy płynący prąd nie wraca do elektrowni a ucieka do ziemi.

Chroni przed porażeniem i stratami energii.

Myślę, że zbytnio rozwodzę się nad zasadami działania.

Najważniejsze by użytkownik był zadowolony działania instalacji.

Czasy zadziałania urządzenia podałem jako ciekawostkę .

zagladałam też na allegro, bo tam najszybciej dowiem się co acz znaczy... :wink:

http://szablon.e-kupiec.com.pl/foto/maly_S7_1P_B16.jpg

czym to różni sie od tego prócz ceny

http://szablon.e-kupiec.com.pl/foto/maly_N7_2_40_030.jpg

który z tych dwóch jest od osobnych obwodow w pomieszczeniach :-?

a ktory chroni od kopania :-?