BeaWroc 01.10.2009 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 dzieki wielkie za wspracie , mój M przezywał "oszusta" przez pół dnia, niestety jest osoba , która uważa że szczerość i uczciwośc przede wszystkim , a tu masz ci los, oszustem Go nazwali . Wiem, że dostali już wczesniej burę, ale skoro powiedział, że dokończy tak jak sobie życzymy i że faktycznie było spartolone, to dalczego teraz krzyczy że oszukujemy. Wpis do dziennika będzie, od KB tez nam się oberwało, że nie pogonilismy partaczy w cholerę wszyscy na nas kyczą , ale dobrze że jeszcze nie biją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 01.10.2009 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 dzieki wielkie za wspracie , mój M przezywał "oszusta" przez pół dnia, niestety jest osoba , która uważa że szczerość i uczciwośc przede wszystkim , a tu masz ci los, oszustem Go nazwali . Wiem, że dostali już wczesniej burę, ale skoro powiedział, że dokończy tak jak sobie życzymy i że faktycznie było spartolone, to dalczego teraz krzyczy że oszukujemy. Wpis do dziennika będzie, od KB tez nam się oberwało, że nie pogonilismy partaczy w cholerę wszyscy na nas kyczą , ale dobrze że jeszcze nie biją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 01.10.2009 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 z tego wszystkiego jąkac się zaczęłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 05.10.2009 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dobrych wiadomości ciag dalszy: umówiliśmy się z forumowym Smokiem na wizytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 05.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dobrych wiadomości ciag dalszy: umówiliśmy się z forumowym Smokiem na wizytę Hej BeaWroc - mam tylko nadzieję, że nie w tym samym czasie co my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 05.10.2009 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Hej BeaWroc - mam tylko nadzieję, że nie w tym samym czasie co my ...upsssssssss... jakze mnie przykro może bedziemy dwie pieczenie przy jednym ogniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 05.10.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Hej BeaWroc - mam tylko nadzieję, że nie w tym samym czasie co my ...upsssssssss... jakze mnie przykro może bedziemy dwie pieczenie przy jednym ogniu Smoku da radę obleci nas dwie, upssss nasze dwie budowy - miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 05.10.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 jestem smokiem trzygłowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.10.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u nas na każdym obwodzie jest różnicówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 06.10.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u nas na każdym obwodzie jest różnicówka. ja nie wiem co to nawet jest, zaraz musze nadrobic, co by jutro wstydu przed trzygłowym smokiem nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.10.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 to było właśnie a propos tego co opisywał Smoku. właściwie jak wie co mówi i jest poważnym facetem to Ty wcale nie musisz wiedzieć co to jest. z Twojego punktu widzenia ważne są funkcje. co chcesz zapalać czym chcesz zapalać (włączać w znaczeniu ). gdzie będziesz mieć jakie sprzęty do podłączenia do gniazdka. reszta (jak to połączyć, skonfigurować, jak podzielic na obwody i jak zabezpieczyć) to sprawa elektryka. oczywiście wiadomo że każdemu wykonawcy lepiej choć troszkę patrzeć na ręce (bez urazy) - chociażby poprzez weryfikacje jego podejścia tak jak to zrobiłaś powyżej. u nas generalnie instalacja elektryczna do najłatwiejszych nie należała bo jak ja to mówię mamy w domu instalację półgłupa i musielismy bardzo aktywnie uczestniczyć w jej tworzeniu. ale też bardziej od strony funkcjonalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u nas na każdym obwodzie jest różnicówka. Myślę, że nie na każdym obwodzie , a na każdej fazie osobno. Nie ma potrzeby zabezpieczać każdego obwodu osobną "różnicówką", wyjątek może tu stanowić obwód lodówki i zamrażarki, oraz urządzeń, które muszą działać podczas naszej nieobecności. Zwiększa to pewność, że np. awaria jakiego bądź urządzenia nie spowoduje wyłączenia tychże . W skrócie wyłącznik różnicowo-prądowy jest zabezpieczeniem przeciwporażeniowym, jak i czuwa nad tym by energia dostarczana do domu nie uciekała sobie do ziemi poprzez zamoknięte urządzenia lub styki (upływność) Przeciwporażeniowe oznacza, że dotknięcie przewodu lub innego elementu będącego pod napięciem spowoduje przepływ prądu o wartości wyższej od 30 mA przez ciało człowieka do ziemi. 30 mA jest uznane jako wystarczająco bezpieczne dla zdrowego człowieka. Jednak nie należy przeceniać możliwości tego urządzenia. Ono nie rozpoznaje czy jesteśmy człowiekiem, czy żarówką Jeśli "włączymy" się jedną ręką do fazy, a drugą do N (neutralny, niebieski) ... potraktuje nas jak odbiornik i może postawić włosy na głowie Wyłącznik różnicowo-prądowy jak i ochronnik przepięciowy są obligatoryjnie stosowane w instalacjach odbiorczych. Postarałem się przystępnie wyjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 06.10.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 u nas na każdym obwodzie jest różnicówka. Myślę, że nie na każdym obwodzie , a na każdej fazie osobno. jest tak jak napisałam. wynika to jednak z innych że tak ujmę okoliczności. Postarałem się przystępnie wyjaśnić ? ja wiem co to jest więc ciężko mi ocenić. Niech się Bea wypowie Myślę natomiast że się bardzo starałeś jedyne czego nie załapałam to to co to instalacja odbiorcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Instalacja odbiorcza - najprościej w naszym przypadku instalacja elektryczna w naszym domu. Wracając do " różnicówek" - dopuszczalny czas odłączenia zasilania wyłącznika bezzwłocznego przy znamionowym prądzie różnicowym wynosi 0,3 s.- dopuszczalny czas odłączenia zasilania włącznika bezzwłocznego przy pięciokrotnym prądzie różnicowym wynosi 0,04 sjednak wydaje się wiecznością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 06.10.2009 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 zasilania włącznika bezzwłocznego ale o co chodzi elektrykiem , to ja napewno nie zostanę , jak mozna takich cięzkich zwrot ow używać, bardzie j po ludzku się nie da, np. wyłacznik który pstryka jak jest zwarcie albo jakoś tak ja wiem, że chcę mieć osobno śwaitło w pokojach, gniazdkach i osobno kuchnia, łazienka . osbno podwórko, osobno siła i garaż , a co można razem to ja już nie wiem, chyba tylko wyjście skrzynka- słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 " różnicówka" to urządzenie, które "pstryka" gdy płynący prąd nie wraca do elektrowni a ucieka do ziemi.Chroni przed porażeniem i stratami energii.Myślę, że zbytnio rozwodzę się nad zasadami działania.Najważniejsze by użytkownik był zadowolony działania instalacji.Czasy zadziałania urządzenia podałem jako ciekawostkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 06.10.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 zagladałam też na allegro, bo tam najszybciej dowiem się co acz znaczy... http://szablon.e-kupiec.com.pl/foto/maly_S7_1P_B16.jpg czym to różni sie od tego prócz ceny http://szablon.e-kupiec.com.pl/foto/maly_N7_2_40_030.jpg który z tych dwóch jest od osobnych obwodow w pomieszczeniach a ktory chroni od kopania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 pierwszy wygląda na wyłącznik nadprądowy (bezpiecznik) zabezpiecza przed zwarciem w obwodzie. drugi na wyłącznik różnicowo-prądowy jednofazowy. zabezpiecza ... już wiemy przed czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 są jeszcze "różnicówki" połączone z wyłącznikiem nadprądowym , można stosować w przypadku, gdy chcemy zabezpieczyć osobny obwód. Wash&go, 2 w 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Proponuję przenieść się z dyskusją na wrocławską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts