zezo 14.11.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 coulignon widzę że te kominki są sprzedawane przez forumowego fachowca od kominków jakim jest Darek B. nie znam gościa osobiście ale wydaje mi się że można mu zaufać, przeczytałem kilka cennych jego rad na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.11.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 coulignon napisał Poza tym z tych wkładów mozna zrobić piece akumulacyjne A co to za cudo taki piec akumulacyjny z wkładu kominkowego? Jakoś nie kumam. Może to tylko taki chwyt marketingowy sprzedawcy? prawie ... akumulacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.11.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Są też wentylacje z regulowanym doprowadzeniem powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 14.11.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Ja przerabiałem to wszystko tak samo . Czytałem na forum o kominkach z doprowadzenem powietrza bezpośrednio do paleniska , a w sklepach (marketach)nie mieli . Ostatecznie kupiłem Dowre 2175 nowsza lekko mniejsza wersja 2180 .Kosztował 4400zł . Pytaj u dystrybutorów bo na stronie jeszcze nie ma opisów tego typu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.11.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 coulignon napisał Poza tym z tych wkładów mozna zrobić piece akumulacyjne A co to za cudo taki piec akumulacyjny z wkładu kominkowego? Jakoś nie kumam. Może to tylko taki chwyt marketingowy sprzedawcy? wkład kominkowy nie ogrzewa przepływającego powietrza tylko nagrzewa masywną obudowę (najczęściej z szamotu) która to dopiero oddaje ciepło do pomieszczenia. Nie każdy wkład mozna w ten sposób zabudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 15.11.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Mam Arysto z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 coulignon napisał wkład kominkowy nie ogrzewa przepływającego powietrza tylko nagrzewa masywną obudowę (najczęściej z szamotu) która to dopiero oddaje ciepło do pomieszczenia. Nie każdy wkład mozna w ten sposób zabudować. a ja myślałem że każdy wkład można zabudować cegłami szamotowymi, ale muszę przyznać że pewny nie jestem, choć nie wiem dlaczego np nie można zrobić ciepłej obudowy przy innych wkładach? Jakoś nie potrafię sobie tego wyjaśnić. Ale wierzę na słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Padło na Spartherma Bravo ale ... zostaliśmy oszukani przez firmę Aka z Częstochowy która od początku nie wiedziała co sprzedaje. Czy wkład jest z szamotem czy z vernikulitem. Zapłaciliśmy zaliczkę i po tygodniu czekania niby dostali wkład. Oglądamy i ... szczena mi opadła co chcieli nam wcisnąć: na dole pomarańczowy wkłada a z boków biały , widac jakby przedszkolak go właśnie poukładał - jakiś postrzepiony. Wstrętnie to wygladało jak na niemieckie wykonanie. Pan zaczął ściemniać że taki dostali, że często są inne kolory na dole i boku. Zadzwoniliśmy do Spartherma i okazało sie że Bravo nie ma wogóle z szamotem tylko vernikulitem. Gość z AKA sam widocznie zmienił vernikulit na szamot ( jesli to był szamot, ba sami nie wiedzą czym to się różni i w jakim kominku co jest) i chciał nam ten szajs wcisnąć. Z ponad 5000zł chcieli nas oszukać i wcisnąć badziewie. Ostrzegam przed tą firmą. Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 04.12.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 (...) Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy Sprawdź Arysto (chyba się powtarzam) - mam i jestem jak na razie zadowolony, tym bardziej, że wkład narożnikowy razem z montażem i obudową kosztował mnie <6000 zł. Wewnątrz szamot, ładnie się pali i grzeje (jak na razie jedyna wada - przy mocno wilgotnym drewnie strasznie okapca się szyba, ale to już chyba inna bajka). Oczywiście podłączenie powietrza z zewnątrz szczelne i na stałe, co daje ni mniej ni więcej jak to, że przeciąg jest ale tylko wewnątrz wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodal 04.12.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.12.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka Jest wiaderko i specjalny klucz i specjalna rękawica :) Same bajery :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 04.12.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka Co do gustów - zależy co się komu podoba. My szukaliśmy czegoś możliwie prostego w formie, z możliwie mała ilością widocznych elementów po obudowaniu. Efekt - właściwie widoczna jest tylko rama drzwiczek + kilka cm panelu na dźwigienki do regulacji. Popielnik starcza mi na 4-5 paleń (czyli jak dla mnie to czyszczenie nie częściej niż co tydzień). Owszem olbrzymi nie jest. Wyjmuje się łatwo, nie rozsypuje się nic na około. Coś z cyklu - otwórz drzwiczki, wyjmij popielnik, wysyp zawartość do kosza (gdziekolwiek by nie stał - bo przy przenoszeniu się nie sypie), wsadź z powrotem i zapomnij Podsumowując - kompletnie neutralny... po prostu popielnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.12.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza Jak pierwsze wrażenia ? My go kupujemy teraz na dniach i tak dopytuję .. ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 04.12.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ale Dovre jest żeliwny beż szamotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.12.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka Jest wiaderko i specjalny klucz i specjalna rękawica :) Same bajery :) To fajnie ale za te cene przydałby ci się jeszcze sexowny palacz w okresie gwarancyjnym wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.12.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dovre 2175 i 2176 maja szamot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 05.12.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 interesuje mnie tylko z prosta przednią szybaa 2176 juz w cennikach nie mai jakiś dziwny, na dole żeliwo z boku szamot - jakiś wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 05.12.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza Jak pierwsze wrażenia ? My go kupujemy teraz na dniach i tak dopytuję .. ? pozdrawiam, majki Hej, my też dokładnie taki kupiliśmy Na razie stoi w kartonie, jeszcze nie podłączony Ale pytanie do tych co podłączyli - jak podłączyliście doprowadzenie powietrza? Mi spod chudziaka wystaje rura fi 160 (a właściwie nie tyle rura, co kielich do włożenia fi 160), przejściówka pod kominkiem ma około fi 95-100. Myślałem o redukcji kanalizacyjnej fi 160/fi 110, do tego przepustnica do zamykania dopływu powietrza i z niej wychodziłoby spiro (a brakujący 1cm średnicy czymś uszczelnić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodal 05.12.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza Jak pierwsze wrażenia ? My go kupujemy teraz na dniach i tak dopytuję .. ? pozdrawiam, majki Hej, my też dokładnie taki kupiliśmy Na razie stoi w kartonie, jeszcze nie podłączony Ale pytanie do tych co podłączyli - jak podłączyliście doprowadzenie powietrza? Mi spod chudziaka wystaje rura fi 160 (a właściwie nie tyle rura, co kielich do włożenia fi 160), przejściówka pod kominkiem ma około fi 95-100. Myślałem o redukcji kanalizacyjnej fi 160/fi 110, do tego przepustnica do zamykania dopływu powietrza i z niej wychodziłoby spiro (a brakujący 1cm średnicy czymś uszczelnić). u nas też jeszcze stoi w kartonie ale już niedługo podłączamy go a propo przepustnicy do powietrza, jak ją zainstalować w którym miejscu ? przecież po obudowaniu kominka nie bardzo jest dostęp od spodu w miejscu gdzie wchodzi powietrze i jak wtedy regulować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts