Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z doprowadzeniem powietrza? nie ma takich :(

Rafal111

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja przerabiałem to wszystko tak samo . Czytałem na forum o kominkach z doprowadzenem powietrza bezpośrednio do paleniska , a w sklepach (marketach)nie mieli . Ostatecznie kupiłem Dowre 2175 nowsza lekko mniejsza wersja 2180 .Kosztował 4400zł . Pytaj u dystrybutorów bo na stronie jeszcze nie ma opisów tego typu .

coulignon napisał

Poza tym z tych wkładów mozna zrobić piece akumulacyjne

:o :o

A co to za cudo taki piec akumulacyjny z wkładu kominkowego?

Jakoś nie kumam.

Może to tylko taki chwyt marketingowy sprzedawcy?

wkład kominkowy nie ogrzewa przepływającego powietrza tylko nagrzewa masywną obudowę (najczęściej z szamotu) która to dopiero oddaje ciepło do pomieszczenia. Nie każdy wkład mozna w ten sposób zabudować.

coulignon napisał

wkład kominkowy nie ogrzewa przepływającego powietrza tylko nagrzewa masywną obudowę (najczęściej z szamotu) która to dopiero oddaje ciepło do pomieszczenia. Nie każdy wkład mozna w ten sposób zabudować.

a ja myślałem że każdy wkład można zabudować cegłami szamotowymi, ale muszę przyznać że pewny nie jestem, choć nie wiem dlaczego np nie można zrobić ciepłej obudowy przy innych wkładach? Jakoś nie potrafię sobie tego wyjaśnić.

Ale wierzę na słowo.

• 3 weeks później...

Padło na Spartherma Bravo ale ... zostaliśmy oszukani przez firmę Aka z Częstochowy która od początku nie wiedziała co sprzedaje. Czy wkład jest z szamotem czy z vernikulitem. Zapłaciliśmy zaliczkę i po tygodniu czekania niby dostali wkład. Oglądamy i ... szczena mi opadła co chcieli nam wcisnąć: na dole pomarańczowy wkłada a z boków biały , widac jakby przedszkolak go właśnie poukładał - jakiś postrzepiony.

Wstrętnie to wygladało jak na niemieckie wykonanie. Pan zaczął ściemniać że taki dostali, że często są inne kolory na dole i boku.

Zadzwoniliśmy do Spartherma i okazało sie że Bravo nie ma wogóle z szamotem tylko vernikulitem. Gość z AKA sam widocznie zmienił vernikulit na szamot ( jesli to był szamot, ba sami nie wiedzą czym to się różni i w jakim kominku co jest) i chciał nam ten szajs wcisnąć. Z ponad 5000zł chcieli nas oszukać i wcisnąć badziewie. Ostrzegam przed tą firmą.

Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy :(

(...)

Ale teraz nadal zostaje z wyborem. Czas straciłem a kominka nadal nie mam, a zależy mi na kominku z szamotem i sztywnym doprowadzeniem powietrza. Cena wzrosła z 2000zł na początku ( te żeliwne z Obi odpuściłem już) do 5000zł i to jeszcze mało bo się okazuje że nie ma takiego kominka. I za 5000zł gotówką chcieli mnie oszukać - co za czasy :(

Sprawdź Arysto (chyba się powtarzam) - mam i jestem jak na razie zadowolony, tym bardziej, że wkład narożnikowy razem z montażem i obudową kosztował mnie <6000 zł. Wewnątrz szamot, ładnie się pali i grzeje (jak na razie jedyna wada - przy mocno wilgotnym drewnie strasznie okapca się szyba, ale to już chyba inna bajka). Oczywiście podłączenie powietrza z zewnątrz szczelne i na stałe, co daje ni mniej ni więcej jak to, że przeciąg jest ale tylko wewnątrz wkładu.

ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny :)

W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka :(

Jest wiaderko i specjalny klucz i specjalna rękawica :):) Same bajery :):)

ale słyszałęm że wyglądem bardzo odbiega os Spartherma, że nie jest taki ładny :)

W Sparthermie jest do popiołu takie wyciągane z wiaderko a w Arysto chyba taka malutka foremka :(

Co do gustów - zależy co się komu podoba. My szukaliśmy czegoś możliwie prostego w formie, z możliwie mała ilością widocznych elementów po obudowaniu. Efekt - właściwie widoczna jest tylko rama drzwiczek + kilka cm panelu na dźwigienki do regulacji.

Popielnik starcza mi na 4-5 paleń (czyli jak dla mnie to czyszczenie nie częściej niż co tydzień). Owszem olbrzymi nie jest. Wyjmuje się łatwo, nie rozsypuje się nic na około. Coś z cyklu - otwórz drzwiczki, wyjmij popielnik, wysyp zawartość do kosza (gdziekolwiek by nie stał - bo przy przenoszeniu się nie sypie), wsadź z powrotem i zapomnij :) Podsumowując - kompletnie neutralny... po prostu popielnik :)

Jest wiaderko i specjalny klucz i specjalna rękawica :):) Same bajery :):)

To fajnie ale za te cene przydałby ci się jeszcze sexowny palacz w okresie gwarancyjnym wkładu :lol: :lol: :lol: :lol:

my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza

Jak pierwsze wrażenia ? My go kupujemy teraz na dniach i tak dopytuję .. ?

pozdrawiam, majki

Hej, my też dokładnie taki kupiliśmy ;-) Na razie stoi w kartonie, jeszcze nie podłączony :) Ale pytanie do tych co podłączyli - jak podłączyliście doprowadzenie powietrza? Mi spod chudziaka wystaje rura fi 160 (a właściwie nie tyle rura, co kielich do włożenia fi 160), przejściówka pod kominkiem ma około fi 95-100. Myślałem o redukcji kanalizacyjnej fi 160/fi 110, do tego przepustnica do zamykania dopływu powietrza i z niej wychodziłoby spiro (a brakujący 1cm średnicy czymś uszczelnić).

my kupiliśmy Dovre 2180CBS i ten ma doprowadzenie powietrza

Jak pierwsze wrażenia ? My go kupujemy teraz na dniach i tak dopytuję .. ?

pozdrawiam, majki

Hej, my też dokładnie taki kupiliśmy ;-) Na razie stoi w kartonie, jeszcze nie podłączony :) Ale pytanie do tych co podłączyli - jak podłączyliście doprowadzenie powietrza? Mi spod chudziaka wystaje rura fi 160 (a właściwie nie tyle rura, co kielich do włożenia fi 160), przejściówka pod kominkiem ma około fi 95-100. Myślałem o redukcji kanalizacyjnej fi 160/fi 110, do tego przepustnica do zamykania dopływu powietrza i z niej wychodziłoby spiro (a brakujący 1cm średnicy czymś uszczelnić).

u nas też jeszcze stoi w kartonie ale już niedługo podłączamy go

a propo przepustnicy do powietrza, jak ją zainstalować w którym miejscu ?

przecież po obudowaniu kominka nie bardzo jest dostęp od spodu w miejscu gdzie wchodzi powietrze i jak wtedy regulować ?