przemi 27.02.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witama ja mam Jotula z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do komory z zewnątrz. Grzejemy drugi sezon, a pierwszy gdy mieszkamy. Jestem b. zadowolony z kominka, nie spala dużo, dość dokładna regulacja dopływu powietrza, a grzeje całkiem fajnie.Gdy kupowaliśmy go w 2007 to były jeszcze tarna . . ? y i sparthermy.Wkład nie ma żadnego uzupełnienia czyli szamotu czy czego tam jeszcze innego, ale jak się nagrzeje to bardzo długo trzyma ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 28.02.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 U nas jest Spartherm z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Te kominki nie są tanie, ale godne polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.02.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś kominek (w cenie do 4500 zł), który ma szybę panoramiczną, moc wystarczająca to ok. 12 kW i szczelne doprowadzenie powietrza?Zastanawiam się nad ZUZIĄ (ma co prawda moc 16 kW, ale zmieści polana do 0,5 m długości) - te kominki mają doprowadzenie powietrza, ale mają też oprócz tego otwory z przodu - czy w takim razie powietrze z zewnątrz jest tylko "uzupełnieniem" tego co pobiera z pomieszczenia?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vindel 03.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 http://www.tarnavva.com.pl/oferta1.php#16 Model PPZPOS. Tarnav va 16KW ma moc nominalna 12,2 kW (16 KW w oznaczeniu modelu to od mocy maksymalnej). Kupiłem ten wkład rok temu i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony. Nie spala dużo drewna, drzwiczki są idealnie dopasowane do korpusu więc nie ma potrzeby zakładania uszczelki. Powietrze doprowadzane z zewnątrz przez stojak. A najlepsze jest to że szyba prawie wcale się nie brudzi. Zastanawiałem się czy nie kupić Jotula lub Tarnave(są dłużej na rynku), ale znajomy który kupił Tarnav ve 3 lata temu wytłumaczył mi różnicę między Tarnav vą a Tarnavą i przekonał mnie do zakupu tej przez dwa "V" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareko 03.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Jakiś czas temu pracowałem na domu z doświadczonym zdunem który stwierdził że doprowadzenie powietrza do kominka na tak zwane sztywno to jest całkiem zbedne a nawet szkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.03.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dla kogo jest szkodliwe?? Chyba dla zduna Co to za zdun?? Jak nie masz kominka z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz to za kazdym razem palac w kominku powinno sie otwierac okno, jesli ktos ma wentylacje mechaniczna takie rozwiazanie w ogole nie wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 który stwierdził że doprowadzenie powietrza do kominka na tak zwane sztywno to jest całkiem zbedne a nawet szkodliwe. markoto doprowadzenie może być pod kominek bez spięcia z wkładem[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ale dla kogo jest szkodliwe to polaczenie na sztywno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.03.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 tego nie wiem... ale temu zdunowi chodziło chyba o to że lepiej doprowadzić powietrze pod wkład.... to jest nawet niegłupia koncepcja - niech kominek pobiera sobie zużyte powietrze z otoczenia a świeże (z dworu) ogrzewa i ogrzane rozprowadza po domu... tak na chłopską logikę.... sam intensywnie zastanawiam się czy kupić wkład Zuzia przerobioną pod podłączenie powietrza z zewnątrz czy kupić tą co pobiera powietrze z domu... rura doprowadzająca powietrze jest wykonana i podprowadzona pod miejsce na kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.03.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Wez pod uwage, ze jesli to zimne powietrze, jesli nie podlaczysz go do kominka, tylko pozwolisz sobie latac po domu bo chyba o to chodzi w twoich przemysleiach, to mocno schlodzisz pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.03.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 jeżeli to zimne powietrze podasz pod obudowany wkład to wylatując przez kratki będzie już gorące... a jak w kominku nie palimy to zamykamy przepustnicę od tej rury i nic nie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.03.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 To jaka roznica czy podepniesz na sztywno czy nie? Dzialac bedzie tak samo Jesli tylko wklad bedzie szczelnie obudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.03.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 różnica jest zasadnicza... w przypadku podpięcia na sztywno całe dostarczane (zimne) powietrze idzie do kominka - (może to jest szkodliwe?) w przypadku gdy dostarczamy powietrze pod kominek a wkład pobiera powietrze przez otwory np z przodu (pod drzwiami) to dostarczane powietrze w części się ogrzewa i idzie "na pokoje" a wkład spala mieszaninę powietrza dostarczanego i tego które jest już ogrzane w pomieszczeniu co jest lepsze - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 sam intensywnie zastanawiam się czy kupić wkład Zuzia przerobioną pod podłączenie powietrza z zewnątrz Tak właśnie planuję zrobić - kupić wkład, przyłącze oraz przejściówkę z rury okrągłej na wejście płaskie + przepustnica; Ciekawi mnie tylko czy rzeczywiście Zuzie panoramy wyglądają tak, jak na zdjęciach - podobno nigdzie ich nie sprzedają oprócz miejsca produkcji, więc nie mam jak podejrzeć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yareko 04.03.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A więc żeby rozwiac wszelkie wątpliwości rozmawiałem z nim powtórnie na ten temat i podłączenie na bezpośrednio w kominek nie rozwiązuje do końca tematu.Natomiast doprowadzone pod kominek tak-częśc powietrza zostanie w pomieszczeniu i zasili również proces spalania -częśc natomiast wymieszana z powietrzem z pomieszczenia nagrzeje się opływając kominek No i jeszcze kwestia ceny która w większości przypadków nie jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 04.03.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzisiaj podłączyli nam Arysto 10, z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Zadaję dużo "gupich" pytań, więc dowiedziałem się, że zimne powietrze powinno być bezpośrednio do wkładu, bo 1. Ma wspomagać spalanie w kominku, a nie wentylować salon 2. Nie ma wychładzać pomieszczenia. Dla mnie logiczne, a kominek chociaż nieskończony jeszcze i tak cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts