Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim pozwoleniu na budowę też było kilka, kilkanaście błędów.

Pewnie bym nawet nie wiedziała, ale moja architekt poprosiła żeby podjechał coś podpisać czy też złożyć jakieś oświadczenie.

Pan w Starostwie zajmująca się moją sprawą wyciągnęła całą dokumentacje i była tam załączona cała kartka różnych uwag do poprawy rzuciłam tylko okiem, co było na pisanie i było to typu:

- strona 15, 16, 17 podpis architekta

- strona 25 wykreślić piec gazowy, wpisać piec na paliwa stałe

- brakuje tego i tamtego,

- donieść ostateczność decyzji o włączeniu do drogi,

- itp...

Architekt na poprawki ma 2 tygodnie i w tym czasie załatwia wszelkie uwagi.

A na moje zdziwienie, że tyle tego pani w Starostwie powiedziała, że to i tak bardzo mało uwag.

Jeszcze tylko dodam,

że niektórzy architakci świadomie składają niepełną dokumentację żeby przyspieszyć proces wydania pozwolenia, a później robią miłe oczy i uśmiech donosząc wszystko po kolei jeszcze przed sprwadzeniem, później w trakcie i na końcu uzupełniają jeszcze jakieś braki.

Wiem że z jakimś dokumentem jest paranoja, bo waży jest tylko przez miesiąc i później należy uaktualnic, a czeka się na jego wydanie 2 tygodnie, więc prościej go nie dac za pierwszym razem i donieść później.

Barbossa wylewających pomyje na kogoś.

mynia_pynia

niestety taka jest prawda, że każdy urząd ma inny standard, co więcej w obrębie każdego urzędu poszczególni pracownicy też co innego wymagają. i jeśli coś przeszło w danym urzędzie to nie znaczy, że następny projekt zrobiony tym samym szablonem przejdzie.

ja uzgadniając zudp do domu swojego zanosiłem go osobiście. podczas składania pytam panią kierownik działu, bo to ona przyjmuje i rozpatruje czy tak jak jest zrobione może być. pani popatrzyła, sprawdziła i powiedział wiadomo mogło by być lepiej ale może być. proszę przyjść za miesiąc odbiór. przychodzę po miesiącu i co (?) do poprawki. pytam innej pani czemu a ona ze nie wie bo to kierowniczka miała zastrzeżenia. skończyło się na tym, że do poprawy było wyjście ze skrzynki gazowej. nie widać rysunku. ale trza było i już.

tak działają urzędy.

Barbossa wylewających pomyje na kogoś.

nie bardzo kumam, o co tu chodzi :-?

mynia_pynia

niestety taka jest prawda, że każdy urząd ma inny standard, co więcej w obrębie każdego urzędu poszczególni pracownicy też co innego wymagają. i jeśli coś przeszło w danym urzędzie to nie znaczy, że następny projekt zrobiony tym samym szablonem przejdzie.

nie ma różnych standardów, są PRZEPISY, takie same dla KAŻDEGO, tym bardziej urzędnika

ja uzgadniając zudp do domu swojego zanosiłem go osobiście. podczas składania pytam panią kierownik działu, bo to ona przyjmuje i rozpatruje czy tak jak jest zrobione może być. pani popatrzyła, sprawdziła i powiedział wiadomo mogło by być lepiej ale może być. proszę przyjść za miesiąc odbiór. przychodzę po miesiącu i co (?) do poprawki. pytam innej pani czemu a ona ze nie wie bo to kierowniczka miała zastrzeżenia. skończyło się na tym, że do poprawy było wyjście ze skrzynki gazowej. nie widać rysunku. ale trza było i już.

tak działają urzędy.

to pani kierowniczka nie poinformowała Pana, że nie bierze odpowiedzialności za to, że, nawet jak stwierdzi, że na pierwszy rzut oka, dokumentacja jest ok?

niedobra pani kierowniczka, niedobra

powinna mieć w pamięci wsio i wiedzieć co i jak, przecież to tylko TWOJA inwestycja ma tu znaczenie

biedaku - czekałeś 1miesiąc na to, aby się przekonać, że coś nie tak, może trzeba było dzwonić i się dopytywać, ?

kochani inwestorzy, coś, co na oko wygląda ok, wygląda tylko na oko, możecie się pytać czy jest ok, mądrzejszy urzędnik odpowie tak, ale zastrzeże, że tak naprawdę weryfikacja złożonych dokumentów to wykaże

i nie miejcie o to pretensji, ktoś robiąc dokumentację siedział nad nią o wiele dłużej niż rzut oka, a i tak byka mógł strzelić

Witajcie !

W jednym z Powiatowych Nadzorów złożyłem dokumentacje kończąca budowę. W/g kierownika budowy i inwestora zastępczego wszystkie dokumenty zostały złożone.

No i się zaczęło. Przez miesiąc krążyły pisma o uzupełnienie dokumentacji. Wreszcie włączony został do sprawy prawnik i firma inwestora za dyskusje została ukarana decyzją odmowną.

Wylądowaliśmy w Wojewódzkim Nadzorze.

I od tego momentu sprawa potoczyła się szybko i po myśli inwestorów.

Ludzie tam pracujący okazali się kompetentni, znali nawet taki akt prawny jak KPA i to dobrze. Doszło do tego, że Szefa tego urzędu zaczęliśmy podejrzewać o drugi fakultet z prawa. Sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia z ostrymi wytykami.

Zakończyła się dla mojego pracodawcy pozytywnie.

Czyli ,co urząd to różnice.

Pozdrawiam.

O mistrzu wiedzy ;)

Zadzwonie w pn do starostwa we wrocławiu do babki która zajmuje się wydawanie pozwoleni na moją gminę i powiem jaki to dokument ważny jest tylko miesiąc, ale jestem przekonana że to jest wypis i wyrys z EG.

Jak znam życie to, chodzi o wypis i wyrys z MPZP, ale również tu, podzielam zdanie przedmówców, że nie ma wymogu formalnego o ważności 30 dniowej. Urząd zapewne dał ciała, nie wydając w ustawowym terminie pozwolenia na budowę i ratował się w ten sposób, przed groźbą zapłaty ustawowej kary.

Szanowni !

To jest tak. Bank to nie urząd i on rządzi się swoim regulaminem, instrukcją, bądź zarządzeniem.

Urzędy to KPA i przepisy szczegółowe.

Sąd KW, to KPC i Ustawa o kw i hipotece.

Zwyczajowo przyjmuje się, że odpis kw jest ważny 1 miesiąc, ale nie wynika to z żadnego przepisu. Ma ro zapewnić bezpieczeństwo transakcji. Bzdura.

W/g podobnego schematu działają urzędy, a przynajmniej wmawiają to petentom i ci ostatni w to wierzą.

Twierdze, że sytuacje takie zdarzają się coraz rzadziej, chociażby dlatego, że na takim forum jak Muratora, można zasięgnąć wiedzy w danym zakresie.

mynia_pynia.

Odpowiedz urzędowi pismem, z prośbą o wskazanie podstawy prawnej, oraz wnoś o postępowanie zgodne z KPA .

Ciekawym co zrobią ?

Pozdrawiam.

• 4 months później...

Mera schody (http://www.mera.pl ) - czyli jak naciągamy klienta na 7 tys.

Po wieeelu tygodniach rozmów z kilkoma firmami robiącymi schody wreszcie zapadła decyzja.

Schody na podstawie oględzin, konsltacji, wstepnych pomiarów i precyzyjnych wizualizacji przygotowanych przeze mnie zostały wycenione na 12.300 zł

Podpisałem umowę – zamówienie z firmą Mera Schody S.A. 25 maja i wpłaciłem zaliczkę 3.700 zł.

Po miesiącu dostaje e-maila że cena schodów zostaje podwyższona o 7 tys

Wiedzieli że zależy mi na czasie. Dwa tygodnie dopraszałem się o zwrot zaliczki. Myślicie że ktoś powiedział przepraszamy? Dzięki firmie Mera Schody wprowadzę się do domu 2-3 miesiące później, bo przecież nie wprowadzę się do domu bez schodów a inne firmy maja już zajęte terminy.

Mera schody (http://www.mera.pl ) - czyli jak naciągamy klienta na 7 tys.

Po wieeelu tygodniach rozmów z kilkoma firmami robiącymi schody wreszcie zapadła decyzja.

Schody na podstawie oględzin, konsltacji, wstepnych pomiarów i precyzyjnych wizualizacji przygotowanych przeze mnie zostały wycenione na 12.300 zł

Podpisałem umowę – zamówienie z firmą Mera Schody S.A. 25 maja i wpłaciłem zaliczkę 3.700 zł.

Po miesiącu dostaje e-maila że cena schodów zostaje podwyższona o 7 tys

Wiedzieli że zależy mi na czasie. Dwa tygodnie dopraszałem się o zwrot zaliczki. Myślicie że ktoś powiedział przepraszamy? Dzięki firmie Mera Schody wprowadzę się do domu 2-3 miesiące później, bo przecież nie wprowadzę się do domu bez schodów a inne firmy maja już zajęte terminy.