Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczym pamiętać przed tynkami?

kasia 23

Recommended Posts

Nie bardzo mogę doczytać na stronie jak chroni okna taka listwa przed tynkarzami.

Dokładnie tego samego typu

Listwa nie jest od ochrony okna przed tynkarzami.

Listwa załatwia nam elastyczny i estetyczny styk tynku z oknem, co jest szczególnie widoczne przy ciemnych oknach - ja mam złoty dąb. Zabezpieczenie okna jest łatwiejsze bo masz gotową taśmę samoprzylepną dookoła do której można przykleić folię. Po drugie jak zaciągają tynki to nie jeżdżą metalową szpachlą po ościeżnicy tylko po listwie. Potem wystarczy złamać i oderwać połowę listwy. Zostaje elastyczne połączenie - wygląda jak silikon.

Wrzuciłbyś jakieś zdjęcie :)

Czy biały kolor listew jest bardzo widoczny.

Ja też mam okna zloty dąb.

Po ile płaciłeś za listwy?

No... a przed tynkarzami chyba też chronią 8)

8. Wyjąć drewniane dyble z okien i uzupełnić dziury pianką.

taki jareko to by włosy z głowy rwał :D

jesli tynk jest gipsowy to dobrze jest powyjmowac drzewo albo od razu przy montazu dopilnowac żeby klinowali czyms innym nie drzewem albo klinowali tak żeby kliny nie wystawały po niewiadomo ile od okna

drzewo ciegnie wilgoc i pózniej potrafi pekac w osieżach.ja juz raz musiałem kuc i poprawiac bo zatynkowali własnie kliny itd.

8. Wyjąć drewniane dyble z okien i uzupełnić dziury pianką.

taki jareko to by włosy z głowy rwał :D

jesli tynk jest gipsowy to dobrze jest powyjmowac drzewo albo od razu przy montazu dopilnowac żeby klinowali czyms innym nie drzewem albo klinowali tak żeby kliny nie wystawały po niewiadomo ile od okna

drzewo ciegnie wilgoc i pózniej potrafi pekac w osieżach.ja juz raz musiałem kuc i poprawiac bo zatynkowali własnie kliny itd.

o ja pierdziu :o to drzewem Ci okna klinowali :o wspóczuje... :cry: wyciągania drzewa też ... mam tylko nadzieje że to młode drzewko było, nie wiekowa sosna czy dąb :lol:

Dziękuje za zdjęcia. Drętwo na Picasa ogląda się je w powiększeniu może Fotosik byłby lepszy.

Mam jeszcze pytanie jakiej szerokości używałeś listwy i jaka szerokość listy wystaje poza glify tzn jaka szerokość listy jest widoczna.

Widziałeś listy w innych kolorach?

No i właśnie z powodu jedynie białego koloru, my sobie te listwy odpuściliśmy. Mamy okna ciemny orzech i prawdopodobnie ściany nie będą wszędzie malowane na biało. Białe listwy pomiędzy brązem i np. żółcią to trochę za dużo jak dla nas.

Niestety listwy APU są bardzo potrzebne tynkarzom, bez nich nie potrafia zrobić równo tynku przy oknach :( :evil: :x :evil: :x

Ja też nie będę malował na biało. Myślę, że ten fragment listwy można pomalować albo zostawić biały.

Listew w innych kolorach nie widziałem.

Szerokości listwy nie ceny nie znam. Ekipa przywiozła i założyła.

Widoczne jest tylko połączenie jakieś 2, 3 mm, które wygląda jak idealnie zaciągnięty silikon. Ten pasek który jest widoczny jest wykonany z bardzo miękkiej gumy która ładnie układa się przy ościeżnicy. Natomiast cała listwa c twardego i sztywnego PCV