Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Guzmania Budowania

Recommended Posts

Dzisiaj mamy montowaną bramę garażową. Strasznie jetem ciekawa jak będzie wyglądać.

Zanim Panowie wzięli się do montażu Darek i jego brat Tomasz wczoraj i przedwczoraj skuwali boki i wyrzucali narożniki otworu bramowego, w celu jej późniejszego ocieplenia styropianem, lub styrodurem.

• Odpowiedzi 495
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj też Panowie od wentylacji dokończyli w końcu swoją pracę na strychach i zostawili anemostaty (prawie wszystkie ;)). Mieli ostatnią szansę dostać się na stryszek nad garażem, bo za tydzień wchodzi ekipa ociepleniowców i stryszek będzie zabudowany.

Ach zapomniałabym powiedzieć, że w poprzedni weekend własnoręcznie ocieplałam trójkaty na tymże stryszku 25 centymetrowym styropianem. Było tam dosyć niewygodnie, z uwagi na to, że ledwo co mogłam tam prosto siedzieć.

Wentylatowcy zamontowali czerpnie i wyrzutnie w pięknym kolorze .... antracytowym. Będzie nam pasować do dachu.

Wygląda na to, że w tych miejscach będziemy musili już w tej chwili poprzyklejać styropian na elewacji.:eek:

A wczoraj pojechaliśmy do firmy, w której będzimy robić schody i pokazaliśmy jakie balustrady nam się podobają.

Umówiliśmy się też wstępnie na termin 10.05.

Po weekendzie majowym musimy jeszcze do niego wstapić i doprecyzować szczegóły.

A balustrady chcielibyśmy mieć takie.

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Inspiracje/Schody_i_Mostek/balustrada.jpg

Zobaczymy czy się uda. Czy czasem nie będzie ona za mało sztywna. :bash:Tym bardziej, że chcilibyśmy, aby balustrada rozpoczynała się od 2 lub 3 stopnia.:bash::bash::bash:

• 2 weeks później...

Jak ten czas leci...

Moje Kochanie od tygodnia ma urlop i walczy z gładziami. Idzie mu na prawdę ślicznie. Wyliczyliśmy, że 2 średnie pokoje zajmują mu 3 dni. Do tej pory zrobił 4 całe pokoje i korytarz.

W weekend przygotowywaliśmy sypialnie z garderobą do kładzenia gładzi - to niestety też zajmuje sporo czasu i siły. W naszej sypialni były największe pęknięcia tynku cementowo-wapiennego z całego domu, ciekawe dlaczego :confused::confused: Darek dzisiaj kładzie drugą warstwę gładzi w sypialni i garderobie. I nastepna w kolejności czeka .... antresola. A właśnie: w sobotę pożyczyliśmy od sąsiada rusztowanie i stawialiśmy je. :)

Okazało się, że gdy ostatnio 15.04 był u nas Rysiek podłączył nam od razu wentylację kanalizacji w obu miejscach w domku.

I dostalismy już od niego listę grzejników.

Moc grzejników podana w parametrach 70/50, typ 21 głębokość 80 mm. /2 płyty, 1 radiator/ typ 22 głębokość 105 mm. /2 płyty, 2 radiatory/

Grzejniki z podejściem od dołu, wbudowany zawór termostatyczny/tkz.V-ałki/

Standardowo podejście prawa strona, Lewy !! oznacza podejście lewe

Garaż – typ 22 500/1400 moc 1790 W

Pom. gospodarcze - typ 21 500/520 moc 519 W

Kotłownia - typ 21 500/400 moc 399 W

Piętro

Pokój szczyt lewy - typ 21 500/1200 Lewy moc 1198 W

Pokój szczyt prawy - typ 21 500/1000 moc 999 W

Pok. obok łazienki - typ 21 500/800 moc 799 W

Pok. przy schodach - typ 21 500/1000 Lewy moc 999 W

Sypialnia - typ 21 500/1200 moc 1198 W

Garderoba - typ 21 500/400 jeżeli ma „iść na prawo” to Lewy moc 399 W

Musimy jeszcze pomyleć o grzejnikach do łazienek, a na początek chociaż do tej którą będziemy robić

Edytowane przez Guzmanka

Jeżeli chodzi o brame garażową, to ... jest ładna, ale coś jest z nią nie tak. Praktycznie codziennie "zapomina ustawienia" i "głupieje".

Resetowaliśmy ją i programowaliśmy nie raz. Jednego dnia pamięta po resecie, drugiego już nie. Darek dostał dzisiaj jakieś dodatkowe tajne instrukcje co ma zrobić, żeby brama pracowała z większymi obciążeniami i "działała prawidłowo", ale generalnie jest to temat nadal otwarty i zaczyna być drażliwy.:mad:

Dzisiaj od rana byliśmy umówieni na pomiar rolet, oglądalismy też lamele, ale niestety trochę odbiegaja kolorystycznie od naszego oknoplastowego orzecha.

Musimy też zastanowić się nad kolorem listwy zwieńczającej roletę.

Ustaliliśmy, że chcemy prowadnice w kolorze orzecha, lamele w kolorze bramy, czyli RAL 7016 i listwę chyba też zrobimy ciemnoszarą. Chcemy żeby prowadnice licowały się z wewnętrzną stroną ramy okiennej. Niestety nie możemy przykryć całej prowdnicy styropianem, a to z tego powodu, że musi być dojście do klapy rewizyjnej, która przy roletach zewnętrznych otwierana jest z zewnątrz.:bash:

Zapytaliśmy się o niestandardowe przyciski - piloty do rolet. Do każdej rolety chcemy osobny przycisk. Aktualna oferta zawiera promocję, dzięki której możemy mieć "standardowe" przyciski w cenie silników. Standardowe czyli białe. Wersja Hi-Tec ma np. szare albo czarne ramki. Byłam je obejrzeć z Panem w siedzibie ich firmy, ponieważ nie miał ich przy sobie i szczerze - nie zachwyciły mnie. :eek:

Przy wielkich oknach znowu mamy problem, ponieważ musimy tam mieć 6 rolet.

6 rolet to 6 przycisków - i gdzie je znowu umieścić - na słupach? :confused:

Mamy 2 słupy i każdy z nich ma już 6 puszek.

Przez ten tydzień wzbogaciliśmy się tez o kilka powojników i o hortensję ogrodową.

Już się trochę gubię, gdzie co powsadzałam i zdarza mi się podczas wsadzania jednych roslinek wykopuję cebule innych.

W niedzielę mama posadziła mi cebule dalii, które dostałam od sąsiada. Już naprawdę nie mam gdzie wsadzać roślinek. To znaczy powierzchni jest masa, ale zachwaszczona, zaperzona, w tej chwili nie mam czasu się tym zająć.

Ale będziemy musieli jeszcze zorganizować miejsce na 2 lub 3 wisienki, które mamy dostać z sąsiadującego z nami sadu, który likwidują. Szkoda nie skorzystać z takiej możliwości.

:wave:

A w niedzielę posprzątaliśmy w garażu i teraz znowu jest duuuuuużo miejsca. :wiggle:

Darek był przerażony widokiem powystawianych kartonów, kartoników, siatek, wiaderek, toreb, rurek i innych... Przed garażem po moim "sortowaniu" wyglądało tak jakby przeszła trąba powietrzna. Ale jak zaczęliśmy wszystko tematycznie pakować do garażu w odpowiednie miejsca, okazało się, że nie jest tak źle i można było to zrobić w skończonym czasie.

A w niedzielę zainaugurowaliśmy sezon grillowy. :stirthepot:

Co prawda nasz grill ledwo co stoi na swoich cieńkich powykrzywianych trzech nóżkach i w celu zjedzenia kiełbasek bez rdzy musieliśmy użyć tacek, bo domyć rusztu się nie dało.... ale wędlinka, kaszanka z grilla z sałatkami smakowały wybornie.

Melduję, że mamy posadzonych 5 (słownie pięć) wisienek.

Ślicznie wyglądają, żeby się tylko przyjęły.

Dwie są późniejsze, tak myślę, bo jeszcze nie mają listków, a pozostałe 3 mają :rolleyes:

Mojemu też się podobają i zadowolony był widać, no i dumny ;), że je załatwił. Żałował tylko, że wisienki, bo nie lubi wiśni, od kiedy mu wino wiśniowe zaszkodziło za młodu :lol2:

Edytowane przez Guzmanka

• 3 weeks później...

Jakiś czas temu ocieplaliśmy szczyty - stryszek, który będzie niedostępny po zabudowie poddasza.

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_04_18_ocieplone_szczyty_garaz.jpg

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_04_18_ocieplone_szczyty_garaz1.jpg

Gdy Rysiek był u nas ostatnio podłączył wentylację kanalizacji (sztuk 2) do kominków wentylacyjnych, oto dowód

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_04_18_wentylacja_kanalizacji1.jpg

No i pracowity inwestor nie próżnuje, zamieniając kolejne pokoje w śliczne, gładkie i bielutkie pomieszczenia...

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_04_22_gladzie_goscinny.jpg

Niektóre niestety wymagają szczególnego traktowania, tam gdzie porobiły się jakieś pęknięcia.

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_04_22_gladzie_pekniecia_wolny.jpg

W weekend majowy Darek dalej działał przy ścianach i gładził antresolę.

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_05_01_Darek_przy_gladzeniu.jpg

Ja natomiast z chłopcami wyczesywałam z naszych chwastów wysuszone badyle. Układaliśmy z nich kopce i na koniec podpaliliśmy.

Wieczorem z pola wygoniły nas olbrzymie chrabąszcze.

http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Budowa/Wiosna2010/2010_05_01_ogniska.jpg