Guzmanka 04.02.2009 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mojemu michowi dostarczono kurierem kolejne zabawki Darek chciałby sporo porobić "samemu" na budowie. Jest strasznie na to napalony. Kolekcja została dzisiaj wzbogacona o piłę i szlifierkę. Wasi panowie też tak mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 09.02.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 NIE WIERZĘ Darek dzwonił do Starostwa i ponoć jest do odbioru POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Jak będziemy mieli w ręce, to uwierzę i bedą ciacha i wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 13.02.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Czyli jak na razie stanęło na tym...http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/kuchnialastzkata.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 W tę sobotę jesteśmy umówieni z ludźmi budującymi nasz domek pod Poznaniem. Na własne oczy widzielismy tylko DC P160 w Smolcu,który jest trochę mniejszy. Ten który zobaczymy, to też niedokładnie nasz domek, ponieważ będzie to DC P180, a my mamy DC P180A - wersja z podwójnym garażem i pokojami nad garażem. Bardzo się cieszę z tego spotkania, już się nie mogę doczekać. Mam nadzieję, że tam trafimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 17.02.2009 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dzisiaj odebraliśmy POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Niby tyle się czyta na forum i już myślałam, że wszytsko jest jasne... ale nie do końca. Pewnie będziecie się śmiać, ci co są już po tym etapie- na pewno Otóż wiedzieliśmy, że decyzja była wydana 02.02.2009, tak na prawdę to 03.02.2009 i wymyśliliśmy sobie, no ... może ja wymyśliłam, że decyzja się uprawomocni po 14 dniach od momentu wydania.... Nic bardziej mylnego. Jak teraz o tym myślę, to jest to oczywiste, że 14 dni po odebraniu decyzji. Pojechaliśmy dzisiaj po 14 dniach mając nadzieję, że ograniczymy ilość odwiedzin Starostwa, hehe naiwni Darek, dla pewności, zapytał czy trzeba zgłaszać budowę ogrodzenia tymczasowego. I co? Trzeba. Kupiliśmy dziennik budowy, niestety niesamokalkowalny. Wypisaliśmy parę druczków, musiałam nawet naszkicować fragment ogrodzenia - Darek wraz z Panią stwierdzili, że bardzo ładnie wyszło, a mi się aż ręka spociła, tak się przejęłam tym rysowaniem Ostatecznie mamy decyzję, 03.03 się uprawomocni iiiiii wtedy, no właśnie wtedy już będziemy mogli odebrac podstęplowany dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 17.02.2009 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zapraszam do komentarzy na obiecane .... szampan i słodkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 17.02.2009 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Coś mi skrzydełka opadły... Chyba dlatego, że za oknem zima nie puszcza. W sobotę byliśmy w kolejnym sklepie z oknami. Tym razem wspomniany przez celta AMB BABST Zastanawiam się czasem, czy ktokolwiek nachodził się za oknami więcej niż my. Ach, chyba nie opisałam jak tydzień temu w sobotę również byliśmy w sklepie z oknami, tym razem w POZBUDzie w Luboniu... Robią tam okna na profilach REHAUa, tak jak w domu pasywnym w Smolcu. Generalnie.... naszą wizytę można podsumować tak: "Pan. który nas obsługiwał kilku nowych rzeczy się od nas dowiedział" dodam, że w temacie okien oczywiście. Wziął od nas ksero zwymiarowanych okien, zapisał nasze propozycje i życzenia. I na razie cisza. A dzisiaj dostaliśmy ofertę z AMB Babst. I oferta wcale nas nie zachwyciła. Musielibyśmy zmniejszać okna Tzn. to największe musielibysmy zmniejszyć. I duża jest różnica między oknem z pakietem dwuszybowym a trójszybowym. Ceny rolet są porównywalne. Brama garażowa róznież droższa. No cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 17.02.2009 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Cieszy mnie bardzo to, że w końcu znaleźliśmy dobre rozwiązanie dla naszych dużych okien. Mam nadzieję, że już ostateczne Może opiszę o co mi chodzi. * Chcieliśmy mieć szerokie wyjście na taras * Mieć możliwość zamykania okna tarasowego z zewnątrz * Oczywiście symetrię * I co się z tym łączy ładny wygląd * I oczywiście nie chcieliśmy rezygnowac w wielkości okien. Mój michu ma takie przebłyski czasami, przepięcia - jak śpi Budzi się i już wie jak coś rozwiązać. A mianowice wymyślił, że zrobimy 2, albo nawet 3 otwieralne okna na taras. Do tej pory miały być 2 fixy i 1 otwieralne. Środkowe duże okno zrobimy przesuwne, dzielone na pół. A boczne, jeżeli nie oba to chociaż, od jadalni, czyli po prawej, otwierane standardowo, tez dzielone na 2, ale.... mniej więcej w stosunku 1/3 : 2/3. Mniej więcej ponieważ będziemy chcieli maksymalną możliwą szerokość okna, czyli coś koło 105 cm. A będzie to wyglądać tak. Darek troszkę przesadził z szerokością ram... http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/OknaOtwieralne.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 19.02.2009 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Przeglądałam dzisiaj zdjęcia ze świat i pragnę Wam pokazać jak bardzo jesteśmy gotowi do budowy http://77.252.132.194/guzmania/Inne/gotowiDoBoju.jpg To najmniejsze to moje nadpobudliwe dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 19.02.2009 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 I jeszcze .... mój ostatni zakup budowlanyhttp://77.252.132.194/guzmania/Inne/zdjęcie116.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 20.02.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Wczoraj wieczorem Pani od projektowania kuchni w końcu przysłała oststnia wersję kuchni. Zaraz ją wrzucę, tylko powiem, że jest w takiej ubogiej wersji. Szkoda nam było pieniędzy na wizualizacje (450zł). I tak więcej wymysliłam z wami. Ale generalnie jesteśmy zadowoleni z niej, ponieważ przypomnę że wkręcilismy sobie drzwi do spiżarnio-kotłowni podobnie jak jest w projekcie - na środku ściany, a ona zaproponowała z boku i we wnęce. Ok, czas na zdjęcia. Tu jest część domu, od lewej: kotłownio-spiżarnia, kuchnia, jadalnia http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/projektkuchni1.jpg Teraz sama kuchnia w powiększeniu. http://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/projektkuchni0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 20.02.2009 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 I teraz 2 propozycje: widok na ścianę szaf. Pierwszahttp://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/projektkuchni2.jpg I drugahttp://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Projekt/projektkuchni3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 20.02.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Widzę, że Pani projektant zapomniała o kuchence mikrofalowej i kontakcie do niej na ścianie szaf. Dopiszę sobie potrzebne kontakty na ścianie z oknem. * kontakt na zmywarkę * kontakt na szufelkę??? Dodatkowo na ścianie z oknem muszą być kontakty nad blatem. I tak, za roletą muszą być 2 kontakty.I przy półwyspie muszą być przynajmniej 2 kontakty.Kontakt do wyciągu, chyba też na ścianie okiennej Półwysep:* zasilanie do płyty w podłodze. Zapomniałam o czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 23.02.2009 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nikt mi nie podpowiedział, że do szufelki (od odkurzacza centralnego) nie potrzeba prądu. Nie spisaliście się, oj nie nie... No dobra, koniec żartów Nie miałam przez weekend weny, tak w sumie, to nadal jej nie czuje, ale coś popisze. Weekend... W sobotę byliśmy na budowie u "kolegi z forum", przez chwilę nawet był tu w dzienniku, ale moderator przesunął jego wpis do komentarzy. Wnioski... MAMY ŚLICZNY DOMEK!!!, tzn. będziemy mieli. Dziękujemy robig2 za możliwość obejrzenia domu w realu. Fajnie tak się spotkać i poobgadywać różne budowlane rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 23.02.2009 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Kilka rzeczy na budowie robig2 mnie zaskoczyło. * Po pierwsze, wiedziałam, że te okna są ogromne, ale jak zobaczyłam dziury w murze po prostu mnie wsadziło w ziemię. * Po drugie, salon i jadalnio-kuchnia wydawały się mniejsze niż moje oczekiwania, ale jak mówiłeś, możliwe, że jest to spowodowane ciemnymi nieotynkowanymi ścianami-mam nadzieję. Gabinet też nie wydawał się za duży, hmmm * Zaskoczyły nas te trójkątne dziury w pokojach po obu stronach lukarny łazienkowej. * Potwierdziło się to co pisał jeden z budowniczych P160/180, że okno w łazience dolnej nie jest na środku pomieszczenia. * Po obejrzeniu "naszej sypialni" doszliśmy do wniosku, że chyba zdecydujemy się na dodatkowe okno dachowe w tym pomieszczeniu, czyli będzie 1 zwykłe okno i 2 dachowe. A z nich widok na nasz przyszły piekny ogród (Kiedy to będzie ) * Sprawdziliśmy projekt i jednak są pewne różnice w P180 i P180A przy wejściu, mianowicie w P180 nie macie kolumienek, my mamy. To wszystko co na razie mi do głowy przychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 23.02.2009 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Oprócz robig2 poznalismy również forumowego-forumowych (cała rodzinka) Piwo. Serdecznie z tego miejsca POZDRAWIAMY naszych już -niewirtualnych- znajomych.http://77.252.132.194/guzmania/GIFY/Hello.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 24.02.2009 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 W niedzielę byliśmy na działce. Zimno było, śnieg padał, wiatr wiał niemiłosiernie na naszym polu a my lataliśmy i po raz kolejny wymierzaliśmy, gdzie: * podłączyć wodę * postawić blaszaka * humus mają nam zrzucić * górkę gliny bysmy chcieli mieć * będzie oczko * będzie skalniczek Taaaaak, zmierzyliśmy sąsiada płot, wysokość, wielkość oczek... i zmoczeni wróciliśmy do domu. Zauważyliśmy nowy skład budowlany na sąsiedniej ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 24.02.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 W LM miała byc promocja na płot.... pojechaliśmy wczoraj z nadzieją, że uda się kupić tanio - co za porażka - chude te druciki, marne takie.... Ale, ale.... nie wrócilismy z pustymi rękoma, oj nie. Porobiłam zdjęcia fajnym krzaczkom, drzewkom, a tak dokładniej, to nie samym gołym drzewkom (ponieważ nie wyglądały zbyt zachęcająco) tylko ich reklamówkom i nazwom. I kupiłam cebulki. Pierwsze 50 zł na roślinki do ogrodu. Wkleje je jak tylko dam radę je znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 24.02.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A oto kwiatki:Dalie 4 rodzaje http://77.252.132.194/guzmania/Inne/Rosliny_kwiaty/DSCN0223.JPG I inne ślicznościhttp://77.252.132.194/guzmania/Inne/Rosliny_kwiaty/DSCN0224.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 24.02.2009 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Pisząc dziennik chciałam zachować w formie pisemnej naszą przygodę z budowaniem. Czytając forum dowiedzieć się ciekawych rzeczy, nowinek, cen, itp. Zakładając grupę Wielkopolską 2009, zastanawiałam się czy ktokolwiek się tam wpisze, czy będzie przydatna... Poznaje nowych, fajnych ludzi, już nawet znam sąsiadkę z ulicy - niesamowite - jaki ten świat ... mały. Darek dzisiaj stwierdził, że jak tak dalej pójdzie, to co tydzień będziemy mieli imprezy na 100 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts