Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie/wygłszenie stropu

janosh

Recommended Posts

Witam!

Remontuję dom i powoli wchodzę na poddasze. W przyszłym tyg. będę układał wełnę między belkami stropowymi (drewniane). Mimo iż przewaliłem mnóstwo tematów na ten temat, na tym i podobnych forach dalej nie wiem czy i gdzie stosować folię. Ogólnie mówi się, że w stropach między ogrzewanymi pomieszczeniami nie stosuje się paroizolacji, są tacy co kładą ją od spodu, inni od góry a u niektórych po roku na folii było sporo wody i całą izolację trafiło.

U mnie jeszcze jest kolejny problem bo poddasze nieużytkowe, nieogrzewane dopiero w przyszłym roku mam nadzieję je skończyć. Wełnę muszę dać już teraz bo mi strasznie ciepło przez strop ucieka no i chcę jeszcze podłogę zrobić (OSB). Więc konkretne pytanie: czy mogę (i nic złego się nie stanie) dać wełnę bez żadnej paroizolacji? Dodam że poddasze jest bardzo przewiewne...

Pozdrawiam.

Dzięki za radę ale pasuje ona raczej do ocieplenia dachu a mi chodzi o strop a tam raczej nie dam żadnej paroizaolacji. Wełna prawie na wysokość belek stropowych, na belkach poprzecznie legary, na to OSB. Rok musi wytrzymać! Jednak obawiam sie o OSB. Ktoś pisał wcześniej że pod spodem płyty skrapla sia para...

To jeżeli dobrze rozumuję, para tak czy inaczej skraplać się będzie tyle, że w tym przypadku na folii, co ochroni OSB przed wilgocią ale nie wełnę. Czyli nadzieja, że szczelina 10 cm pomiędzy wełną a folią umożliwi osuszanie...

Miałem wcześniej polepę z gliny + dodatki różnego rodzaju (ok. 5 m3). Chyba pary toto nie przepuszczało i deski nad kuchnią były zapleśniałe. Dlatego stwierdziłem, że folia pod wełną doprowadziła by do kumulowania pary w deskach od spodu.