Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Troszeczkę poczytałem forum pod kontem wyboru sterowania ogrzewaniem w domu jednorodzinnym.

Zastanawiam się który regulator

- mierzący temperaturę wewnątrz budynku w tak zwanym pomieszczeniu reprezentatywnym

czy

- regulator pogodowy - na zewnątrz budynku

będzie lepszym rozwiązaniem.

Źródłem ciepła jest ciepło dostarczane przez elektrownię Opole. W zasadzie są do wyboru 2 wymienniki ciepła. Do jednego da się podłączyć sterownik z regulatorem pogodowym a do drugiego z pomiarem temp wewnątrz budynku.

W domu na parterze 70% powierzchni w podłogówce i w salonie (bez podłogówki) 2 kaloryfery. Na piętrze podłogówka tylko w łazience reszta w kaloryferach. Ciepła woda będzie też z tego wymiennika.

Które rozwiązanie będzie lepsze ? zwenętrzny czy wewnętrzny czujnik ?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/111803-automatyka-steruj%C4%85ca-ogrzewaniem-jaka/

Witam

Troszeczkę poczytałem forum pod kontem wyboru sterowania ogrzewaniem w domu jednorodzinnym.

Zastanawiam się który regulator

- mierzący temperaturę wewnątrz budynku w tak zwanym pomieszczeniu reprezentatywnym

czy

- regulator pogodowy - na zewnątrz budynku

będzie lepszym rozwiązaniem.

Źródłem ciepła jest ciepło dostarczane przez elektrownię Opole. W zasadzie są do wyboru 2 wymienniki ciepła. Do jednego da się podłączyć sterownik z regulatorem pogodowym a do drugiego z pomiarem temp wewnątrz budynku.

W domu na parterze 70% powierzchni w podłogówce i w salonie (bez podłogówki) 2 kaloryfery. Na piętrze podłogówka tylko w łazience reszta w kaloryferach. Ciepła woda będzie też z tego wymiennika.

Które rozwiązanie będzie lepsze ? zwenętrzny czy wewnętrzny czujnik ?

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem. A co szkodzi mieć dwa? Będą się "gryzły", tzn praca jednego wykluczy pracę drugiego? Moim zdaniem powinny pracować niezależnie. Tak myślę....

https://forum.murator.pl/topic/111803-automatyka-steruj%C4%85ca-ogrzewaniem-jaka/#findComment-2810847