mk77 14.11.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam Troszeczkę poczytałem forum pod kontem wyboru sterowania ogrzewaniem w domu jednorodzinnym.Zastanawiam się który regulator- mierzący temperaturę wewnątrz budynku w tak zwanym pomieszczeniu reprezentatywnymczy - regulator pogodowy - na zewnątrz budynku będzie lepszym rozwiązaniem. Źródłem ciepła jest ciepło dostarczane przez elektrownię Opole. W zasadzie są do wyboru 2 wymienniki ciepła. Do jednego da się podłączyć sterownik z regulatorem pogodowym a do drugiego z pomiarem temp wewnątrz budynku. W domu na parterze 70% powierzchni w podłogówce i w salonie (bez podłogówki) 2 kaloryfery. Na piętrze podłogówka tylko w łazience reszta w kaloryferach. Ciepła woda będzie też z tego wymiennika. Które rozwiązanie będzie lepsze ? zwenętrzny czy wewnętrzny czujnik ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111803-automatyka-steruj%C4%85ca-ogrzewaniem-jaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 14.11.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam Troszeczkę poczytałem forum pod kontem wyboru sterowania ogrzewaniem w domu jednorodzinnym. Zastanawiam się który regulator - mierzący temperaturę wewnątrz budynku w tak zwanym pomieszczeniu reprezentatywnym czy - regulator pogodowy - na zewnątrz budynku będzie lepszym rozwiązaniem. Źródłem ciepła jest ciepło dostarczane przez elektrownię Opole. W zasadzie są do wyboru 2 wymienniki ciepła. Do jednego da się podłączyć sterownik z regulatorem pogodowym a do drugiego z pomiarem temp wewnątrz budynku. W domu na parterze 70% powierzchni w podłogówce i w salonie (bez podłogówki) 2 kaloryfery. Na piętrze podłogówka tylko w łazience reszta w kaloryferach. Ciepła woda będzie też z tego wymiennika. Które rozwiązanie będzie lepsze ? zwenętrzny czy wewnętrzny czujnik ? Pozdrawiam Nie bardzo rozumiem. A co szkodzi mieć dwa? Będą się "gryzły", tzn praca jednego wykluczy pracę drugiego? Moim zdaniem powinny pracować niezależnie. Tak myślę.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/111803-automatyka-steruj%C4%85ca-ogrzewaniem-jaka/#findComment-2810847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts