Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Guzmania Budowania

Guzmanka

Recommended Posts

Ale tu ranne ptaszki....

Wodzu1 nastepnym razem się zatrzymaj!! I przywitaj!! :wink:

W weekendy zawsze w stroju roboczym biegam, więc mogę ludzi straszyć, ale może nie będzie tak źle i się nie uciekniesz.

Na penwo się zatrzymam... a w tygodniu bywasz? bo ja dzisiaj bedę w Mrowinie koło 17-tej i w środę pewno też :D

Pozdro

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej hej...

Normalnie dech mi w piersiach zaparło na widok Waszego ogrodzenia tymczasowego. Tak się składa, że u nas tymczasowe (które dopiero ma powstać :roll: ) będzie jakis czas docelowym i tak się zastanawiam, jak to sensownie zrobić.

Sami je robiliście, czy firma jakaś?

Poprosze o instruktarz lub namiary :wink:

Na penwo się zatrzymam... a w tygodniu bywasz? bo ja dzisiaj bedę w Mrowinie koło 17-tej i w środę pewno też :D

Pozdro

W tygodniu też po pracy praktycznie codziennie przyjeżdżamy. Hmmm dzisiaj po 17 mogę przypadkiem być 8) :wink:

Byłem... ale kolezanki nie było.... buuuuuuuuuuuuuu :cry:

Miłego dnia :D

Dzień dobry :)

Guzmanko...zdjęcia...zdjęcia:)

gdzie te wspaniałe zdjecia

Hmmm, nie ma nic nowego, ciekawego - to co mam pokazywać?

Panowie kręcili stal, domurowali jeden poziom bloczków na garażu.

W sumie to te zdjęcia - takie nudne :-? Ciągle to samo....

Ja już chce wyjść ponad poziom 0 !!!

Pozdro

W tygodniu też po pracy praktycznie codziennie przyjeżdżamy. Hmmm dzisiaj po 17 mogę przypadkiem być 8) :wink:

O przepraszam. Rzeczywiście na budowie wylądowaliśmy po 18.00.

Musieliśmy jechać do hurtowni - do Rokietnicy - wybrać ostatecznie materiał na ściany. Pomacaliśmy, postukalismy, poogladaliśmy i wybraliśmy. Niestety coś transport się spóźnia :-?

Mamy obiecany na dzisiaj :roll:

Dzień dobry :)

Guzmanko...zdjęcia...zdjęcia:)

gdzie te wspaniałe zdjecia

Hmmm, nie ma nic nowego, ciekawego - to co mam pokazywać?

Panowie kręcili stal, domurowali jeden poziom bloczków na garażu.

W sumie to te zdjęcia - takie nudne :-? Ciągle to samo....

Ja już chce wyjść ponad poziom 0 !!!

Jaka nuda ????

:roll: :roll: :roll: :roll:

Pozdro

O przepraszam. Rzeczywiście na budowie wylądowaliśmy po 18.00.

Musieliśmy jechać do hurtowni - do Rokietnicy - wybrać ostatecznie materiał na ściany. Pomacaliśmy, postukalismy, poogladaliśmy i wybraliśmy. Niestety coś transport się spóźnia :-?

Mamy obiecany na dzisiaj :roll:

i z czego ostatecznie budujecie?

witam,

zainteresowałam się dziennikiem, bo budujecie dom, który przez długi czas był naszym typem nr 1. Przede wszystkim wrażenie robiła cała przeszklona ściana i olbrzymie pomieszczenie nad garażem. Mi marzyła się też ta garderoba przy sypialni. Odwiedziliśmy w Smolcu pod Wrocławiem mniejszą wersję - dom pasywny Państwa Lipińskich. Dom był bardzo przyjemny, ale dla nas za ciasny, stąd wybór padł na 180a. Po jakimś czasie zrezygnowaliśmy jednak z tego projektu. Dom ma dużą powierzchnię i kubaturę, więc przestraszyły nas koszty. Zależało nam na tym dużym pomieszczeniu u góry (pracownia), ale był problem z wejściem do tego pokoju. Robienie wejścia z sypialni mogłoby być uciążliwe, a zrobienie korytarzyka kosztem bocznych pokoi znacznie zmniejszyłoby ich powierzchnię. Do tego marzyła mi się przestrzeń na dole - taki ciąg kuchnia - jadalnia - salon, a w projekcie jest to trochę inaczej rozwiązane. Mieliście więc świetny pomysł, żeby wyrzucić ścianę dzielącą kuchnię od salonu i przesunięcie schodów (tak przynajmniej wywnioskowałam z jednego z rysunków). Życzę powodzenia. Będę śledzić temat, gdyż nie porzuciłam zamiaru przeszklenia całej ściany w salonie (a z tego, co piszesz, może być problem z duzymi oknami) i zabiegów energooszczędnych proponowanych przez pracownię Lipińskich (neopor 20 cm, itd.), nie iwemy tylko co robić z wentylacją, bo podawano mi podobne kwoty - 20-30 zł. Pozdrawiam

Hej hej...

Normalnie dech mi w piersiach zaparło na widok Waszego ogrodzenia tymczasowego. Tak się składa, że u nas tymczasowe (które dopiero ma powstać :roll: ) będzie jakis czas docelowym i tak się zastanawiam, jak to sensownie zrobić.

Sami je robiliście, czy firma jakaś?

Poprosze o instruktarz lub namiary :wink:

Hehehe, sami tymi rencami

Zdradze Wam nasz sekret - mój Kochany mężczyzna jest na maksa staranny, można by rzec pedantyczny. I chyba wszystko co robi - robi na 100% -dokładnie. Ja chyba jestem mniej staranna (w stosunku do niego :wink:), za to mam bardziej dżungarkową duszę (dla ludzi "nie w temacie" chomik dżungarski"- to taki mały - dziki, szybki gryzoń.)

Wrzucę opis krok po kroku jak powstało ogrodzenie do dziennika- w komentarzach zaraz się zagubi... szybciej lecą strony.

witam,

zainteresowałam się dziennikiem, bo budujecie dom, który przez długi czas był naszym typem nr 1. Przede wszystkim wrażenie robiła cała przeszklona ściana i olbrzymie pomieszczenie nad garażem. Mi marzyła się też ta garderoba przy sypialni. Odwiedziliśmy w Smolcu pod Wrocławiem mniejszą wersję - dom pasywny Państwa Lipińskich. Dom był bardzo przyjemny, ale dla nas za ciasny, stąd wybór padł na 180a. Po jakimś czasie zrezygnowaliśmy jednak z tego projektu. Dom ma dużą powierzchnię i kubaturę, więc przestraszyły nas koszty. Zależało nam na tym dużym pomieszczeniu u góry (pracownia), ale był problem z wejściem do tego pokoju. Robienie wejścia z sypialni mogłoby być uciążliwe, a zrobienie korytarzyka kosztem bocznych pokoi znacznie zmniejszyłoby ich powierzchnię. Do tego marzyła mi się przestrzeń na dole - taki ciąg kuchnia - jadalnia - salon, a w projekcie jest to trochę inaczej rozwiązane. Mieliście więc świetny pomysł, żeby wyrzucić ścianę dzielącą kuchnię od salonu i przesunięcie schodów (tak przynajmniej wywnioskowałam z jednego z rysunków). Życzę powodzenia. Będę śledzić temat, gdyż nie porzuciłam zamiaru przeszklenia całej ściany w salonie (a z tego, co piszesz, może być problem z duzymi oknami) i zabiegów energooszczędnych proponowanych przez pracownię Lipińskich (neopor 20 cm, itd.), nie iwemy tylko co robić z wentylacją, bo podawano mi podobne kwoty - 20-30 zł. Pozdrawiam

Witaj Spirea

Cieszę się, że podobają się Tobie nasze przeróbki. Jestem bardzo ciekawa jak one będą wyglądały w rzeczywistości. Na razie chodzimy po domu tylko w wirtualnej rzeczywistości :wink: :lol:

Nie moge doczekać się ścian.

Oglądaliśmy w okolicach Poznania P160 i P180. Ogromniaste są te dziury na okna. Ktoś gdzies pisał na forum, że zaczepił go sąsiad i pytał a po co Panu 3 wjazdy do garażu :D

Pozdrawiam

Ostatecznie wybralismy Porotherm Winerberga 25cm.

A co przyjedzie? Hehe zobaczymy. Gość w hurtowni taki zakręcony...

Jakby przyjechał Leier to też będziemy z niego murować. :wink:

a rozmawiasz ze Sławkiem? Właśnie mi powiedziął że mu HDS padł wiec bloczki jutro dowiezie. no co murazrz ktory jutro ma zaczynać, ze jednak wobec tego dopiero w czwartek przyjdzie bo razcej w to nie wierzy :evil:

Ostatecznie wybralismy Porotherm Winerberga 25cm.

A co przyjedzie? Hehe zobaczymy. Gość w hurtowni taki zakręcony...

Jakby przyjechał Leier to też będziemy z niego murować. :wink:

a rozmawiasz ze Sławkiem? Właśnie mi powiedziął że mu HDS padł wiec bloczki jutro dowiezie. no co murazrz ktory jutro ma zaczynać, ze jednak wobec tego dopiero w czwartek przyjdzie bo razcej w to nie wierzy :evil:

Tak z szefem - Sławkiem rozmawiamy. Tak dzisiaj rano próbowali naprawiać HDS-a. Mówił coś o wężu. W zeszłym tygodniu też mieli problem z tym HDS-em i go naprawili. Hmm... niedobrze.

Ale... tak myślę... o swoich pustakach...wczoraj coś mówili, że może bezpośrednio z tira z Niemiec będą do nas na budowę jechać i rozładowywać. Hmm, tylko kurcze potrzebne były jeszcze cegły pełne do wyrównania poziomu -dom i garaż. Czyli jak się nie obejrzysz d... zawsze z tyłu :oops:

[Tak z szefem - Sławkiem rozmawiamy. Tak dzisiaj rano próbowali naprawiać HDS-a. Mówił coś o wężu. W zeszłym tygodniu też mieli problem z tym HDS-em i go naprawili. Hmm... niedobrze.

Ale... tak myślę... o swoich pustakach...wczoraj coś mówili, że może bezpośrednio z tira z Niemiec będą do nas na budowę jechać i rozładowywać. Hmm, tylko kurcze potrzebne były jeszcze cegły pełne do wyrównania poziomu -dom i garaż. Czyli jak się nie obejrzysz d... zawsze z tyłu :oops:

a nie lepiej żeby Ci przywiózł portherm dopiero jak wylejesz płytę? - łatwiej i czyściej to mozna później składować.

mosz rożnicę między garażem a domem? czemu chcesz to wyrównć? Garaż pwinien być troche nizej - u mnie chyba jest nawet jeden stopien w garażu..

garaż chyba będzie na 5 warstw bloczków murowany a reszta na 6

Gość Gosc_gość
[Tak z szefem - Sławkiem rozmawiamy. Tak dzisiaj rano próbowali naprawiać HDS-a. Mówił coś o wężu. W zeszłym tygodniu też mieli problem z tym HDS-em i go naprawili. Hmm... niedobrze.

a nie lepiej żeby Ci przywiózł portherm dopiero jak wylejesz płytę? - łatwiej i czyściej to mozna później składować.

mosz rożnicę między garażem a domem? czemu chcesz to wyrównć? Garaż pwinien być troche nizej - u mnie chyba jest nawet jeden stopien w garażu..

garaż chyba będzie na 5 warstw bloczków murowany a reszta na 6

Ja mam garaż i jednocześnie kotłownię obniżoną o 2 stopnie po 15cm, ale to inny domek z Archonu :wink:

W każdym razie jakby się trafiła jakaś awaria w kotłowni, żeby się woda polała to nie poleci na dom, bo spłynie kratką w kotłowni i w garażu :roll:

Gość Gosc_gość
[

Ja mam garaż i jednocześnie kotłownię obniżoną o 2 stopnie po 15cm, ale to inny domek z Archonu :wink:

W każdym razie jakby się trafiła jakaś awaria w kotłowni, żeby się woda polała to nie poleci na dom, bo spłynie kratką w kotłowni i w garażu :roll:

A masz suche syfony pomontowane?

Hę ?

Wiem o co biega, ale nie wiem jakie mam :oops:

Muszę zapytać instalatorów.

Myślałem, ze wymóg suchego syfona jest np. w łazience jak pod brodzikiem chce się mieć ogrzewanie podłogowe, ale że w kotłowni i garażu też to pierwsze słyszę :roll:

Możesz coś więcej napisać w temacie, albo gdzie można o tym konkretniej poczytać ?