wodzu1 21.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 [ Ja mam garaż i jednocześnie kotłownię obniżoną o 2 stopnie po 15cm, ale to inny domek z Archonu W każdym razie jakby się trafiła jakaś awaria w kotłowni, żeby się woda polała to nie poleci na dom, bo spłynie kratką w kotłowni i w garażu A masz suche syfony pomontowane? Hę ? Wiem o co biega, ale nie wiem jakie mam Muszę zapytać instalatorów. Myślałem, ze wymóg suchego syfona jest np. w łazience jak pod brodzikiem chce się mieć ogrzewanie podłogowe, ale że w kotłowni i garażu też to pierwsze słyszę Możesz coś więcej napisać w temacie, albo gdzie można o tym konkretniej poczytać ? co do łazienki to na pewno - zastanowiam się też własnie na garażem i pomieszczenie gospodarczym. te syfony rzadko dostają wodę (chyba tylko w przypadku awarii lub mycia podłogi) więc wydaje mi się na logikę, że nie bedzie tam wody i mogą fajne zapaszki lecieć. Gdzieś to czytałem keidyś na forum i kolega mi kiedyś wpominał żebym na to uważał bo mogę mieć kalnalizę w tych pomieszczeniach tylko nie wiem czy to prawda i jak to technicznie rowiązać - nie wiem czy są takie szerokie syfony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 [ Ja mam garaż i jednocześnie kotłownię obniżoną o 2 stopnie po 15cm, ale to inny domek z Archonu W każdym razie jakby się trafiła jakaś awaria w kotłowni, żeby się woda polała to nie poleci na dom, bo spłynie kratką w kotłowni i w garażu A masz suche syfony pomontowane? Hę ? Wiem o co biega, ale nie wiem jakie mam Muszę zapytać instalatorów. Myślałem, ze wymóg suchego syfona jest np. w łazience jak pod brodzikiem chce się mieć ogrzewanie podłogowe, ale że w kotłowni i garażu też to pierwsze słyszę Możesz coś więcej napisać w temacie, albo gdzie można o tym konkretniej poczytać ? co do łazienki to na pewno - zastanowiam się też własnie na garażem i pomieszczenie gospodarczym. te syfony rzadko dostają wodę (chyba tylko w przypadku awarii lub mycia podłogi) więc wydaje mi się na logikę, że nie bedzie tam wody i mogą fajne zapaszki lecieć. Gdzieś to czytałem keidyś na forum i kolega mi kiedyś wpominał żebym na to uważał bo mogę mieć kalnalizę w tych pomieszczeniach tylko nie wiem czy to prawda i jak to technicznie rowiązać - nie wiem czy są takie szerokie syfony.... Suchy syfon to teraz chyba taka moda na nie przyszła, a ja czytałem zupełnie co innego, że wiatr po nich hula i zapachy np. od POŚ-a się dostają. Ale to też chyba jak jest źle wykonana wentylacja pionów, albo jak jej w ogóle nie ma. Jak jest zrobiona wentylacja pionów kanalizacyjnych to nie powinno być żadnych zapachów. Tak mi się wydaje. Wcześniej nie znali takiego pojęcia jak suchy syfon i jak była poprawnie zrobiona ta wentylacja pionów to nic nie śmierdziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 21.04.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Suchy syfon to teraz chyba taka moda na nie przyszła, a ja czytałem zupełnie co innego, że wiatr po nich hula i zapachy np. od POŚ-a się dostają. Ale to też chyba jak jest źle wykonana wentylacja pionów, albo jak jej w ogóle nie ma. Jak jest zrobiona wentylacja pionów kanalizacyjnych to nie powinno być żadnych zapachów. Tak mi się wydaje. Wcześniej nie znali takiego pojęcia jak suchy syfon i jak była poprawnie zrobiona ta wentylacja pionów to nic nie śmierdziało. Muszę to przemyśleć i sprobuje głębiej zbadać ten temat... tylko skad na to czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damimax 21.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki za instrukcje budowy płotu - wydrukuje mojemu, żeby się z tematem oswajał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 21.04.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki za instrukcje budowy płotu - wydrukuje mojemu, żeby się z tematem oswajał Hehe dobre Cieszę się, że mogłam pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 21.04.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 i z czego ostatecznie budujecie? Ostatecznie wybralismy Porotherm Winerberga 25cm. A co przyjedzie? Hehe zobaczymy. Gość w hurtowni taki zakręcony... Jakby przyjechał Leier to też będziemy z niego murować. a rozmawiasz ze Sławkiem? Właśnie mi powiedziął że mu HDS padł wiec bloczki jutro dowiezie. no co murazrz ktory jutro ma zaczynać, ze jednak wobec tego dopiero w czwartek przyjdzie bo razcej w to nie wierzy Hej, mam nowe wieści z hurtowni. Byłam tam osobiście;) Dobra nowina: Uruchomili HDS-a Zła nowina: Ale mają opóźnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 21.04.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Hej, mam nowe wieści z hurtowni. Byłam tam osobiście;) Dobra nowina: Uruchomili HDS-a Zła nowina: Ale mają opóźnienia. Już do mnie dzwonił ale i tak murarz jutro pewno się nie pojawi. Podobno jutro moje pustaki porzyjeżdżają i podobno Porton 24 czyli taki jak zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 21.04.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Hej, mam nowe wieści z hurtowni. Byłam tam osobiście;) Dobra nowina: Uruchomili HDS-a Zła nowina: Ale mają opóźnienia. Już do mnie dzwonił ale i tak murarz jutro pewno się nie pojawi. Podobno jutro moje pustaki porzyjeżdżają i podobno Porton 24 czyli taki jak zamówiłem No to fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Pozwolę sobie na małą uwagę/podpowiedź - bo myślę, że nie jest za późno. Spokojnie nic poważnego Guzmanko Sprawdź dokładnie ile masz w projekcie styropianu na podłodze. Jeśli za mało to to jest odpowiedni moment żeby zrobić na niego miejsce. Można odpowiednio obniżyć warstwę podbetonu i wtedy wejdzie tyle styropianu ile chcesz. Mi murarze obniżyli o 3cm i o tyle dałem więcej. W sumie wyszło 14cm styro pod podłogówką na parterze, 1 cm uciekł na grubszą wylewkę. W projekcie miałem 12cm styro i przez obniżenie o te 3cm miałem dodatkowe miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 21.04.2009 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Pozwolę sobie na małą uwagę/podpowiedź - bo myślę, że nie jest za późno. Spokojnie nic poważnego Guzmanko Sprawdź dokładnie ile masz w projekcie styropianu na podłodze. Jeśli za mało to to jest odpowiedni moment żeby zrobić na niego miejsce. Można odpowiednio obniżyć warstwę podbetonu i wtedy wejdzie tyle styropianu ile chcesz. Mi murarze obniżyli o 3cm i o tyle dałem więcej. W sumie wyszło 14cm styro pod podłogówką na parterze, 1 cm uciekł na grubszą wylewkę. W projekcie miałem 12cm styro i przez obniżenie o te 3cm miałem dodatkowe miejsce. O dzięki. My mamy w projekcie 20cm i tyle zamierzamy dać. Ale dzięki za uwagę i rady. Liczę na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Pozwolę sobie na małą uwagę/podpowiedź - bo myślę, że nie jest za późno. Spokojnie nic poważnego Guzmanko Sprawdź dokładnie ile masz w projekcie styropianu na podłodze. Jeśli za mało to to jest odpowiedni moment żeby zrobić na niego miejsce. Można odpowiednio obniżyć warstwę podbetonu i wtedy wejdzie tyle styropianu ile chcesz. Mi murarze obniżyli o 3cm i o tyle dałem więcej. W sumie wyszło 14cm styro pod podłogówką na parterze, 1 cm uciekł na grubszą wylewkę. W projekcie miałem 12cm styro i przez obniżenie o te 3cm miałem dodatkowe miejsce. O dzięki. My mamy w projekcie 20cm i tyle zamierzamy dać. Ale dzięki za uwagę i rady. Liczę na więcej To te moje 14cm trochę przyskromnie przy Twoich 20cm No to tyle styka - zapomniałem, że masz domek wg projektu od Lipińskich, a tam z założenia jest więcej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 22.04.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Hejka, Widzę ze Wod- kan juz poprowadzone - jestes zadowolona z usługi? i ile taka przyjemnosć kosztuje? Musze powoli sobie dogadywać bo za jakieś 2 tyg. będę potrzebował magików od tych instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 22.04.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 To te moje 14cm trochę przyskromnie przy Twoich 20cm No to tyle styka - zapomniałem, że masz domek wg projektu od Lipińskich, a tam z założenia jest więcej izolacji. Tak... Lipińscy w projekcie styropianu nie żałują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 22.04.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Hejka, Widzę ze Wod- kan juz poprowadzone - jestes zadowolona z usługi? i ile taka przyjemnosć kosztuje? Musze powoli sobie dogadywać bo za jakieś 2 tyg. będę potrzebował magików od tych instalacji. Pozdrawiam Czy jesteśmy zadowoleni? Tak. O niczym nie zapomnieli - kanalizę zrobili i wszystkie dojścia do niej. Chociaż - wczoraj wieczorem Darkowi przypomniało się, że nie mamy doprowadzenia wody do domu . Może zastanów się czy tego nie robić od razu. Instalator, coś mówił, że można to zrobić później, przy odbiorze przyłącza -wtedy PUK założy licznik i sprawdzi czy rura doprowadzająca jest monolityczna. Nie wiem może dlatego tak powiedział, bo zapomniał? A może tak jest. Może Kristofuros wie ? A co do ceny. To - materiał załatwiał =920zł brutto -z 28% rabatem niby - a robocizna wyszła =428 zł brutto Taką ofertę złożył, nie targowałam się. Potarguję się przy kolejnych- grubszych pracach. Oferta nie zawierała rury do kominka. Którą założył nam w cenie. I po rozmowie z nim zdecydowaliśmy się na odwodnienie liniowe, przy wjeździe do garażu-czyli tez trzeba było więcej rury pociągnąc niż w projekcie. Ostatecznie instalator kosztował nas 1350zł Był na czas. Przyjechał o 7.45. Koniec był o 13.00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 22.04.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy jesteśmy zadowoleni? Tak. O niczym nie zapomnieli - kanalizę zrobili i wszystkie dojścia do niej. Chociaż - wczoraj wieczorem Darkowi przypomniało się, że nie mamy doprowadzenia wody do domu . Może zastanów się czy tego nie robić od razu. Instalator, coś mówił, że można to zrobić później, przy odbiorze przyłącza -wtedy PUK założy licznik i sprawdzi czy rura doprowadzająca jest monolityczna. Nie wiem może dlatego tak powiedział, bo zapomniał? A może tak jest. Może Kristofuros wie ? Czuję się wywołany do Tablicy Dzień Doberek U mnie GW sobie przypomniało ( ja im zwróciłem uwagę) o podejściu do wody na etapie dachu Ale zrobili przepust wstawili rurę pcv 100 i tyle. Bez kucia się nie obyło. Instalatorzy mi wyprowadzili docelowa rurkę (niebieska) do wody przez ten przepust na zewnątrz - teraz tylko czeka na wybudowanie sieci wodociągowej w naszej ślepej uliczce. Na szczęście mam studnię i podłączoną wodę od tyłu budynku i w pomieszczeniu gospodarczym za garażem będzie sobie stał hydroforek i pompował darmową wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 22.04.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy jesteśmy zadowoleni? Tak. O niczym nie zapomnieli - kanalizę zrobili i wszystkie dojścia do niej. Chociaż - wczoraj wieczorem Darkowi przypomniało się, że nie mamy doprowadzenia wody do domu . Może zastanów się czy tego nie robić od razu. Instalator, coś mówił, że można to zrobić później, przy odbiorze przyłącza -wtedy PUK założy licznik i sprawdzi czy rura doprowadzająca jest monolityczna. Nie wiem może dlatego tak powiedział, bo zapomniał? A może tak jest. Może Kristofuros wie ? Czuję się wywołany do Tablicy Dzień Doberek U mnie GW sobie przypomniało ( ja im zwróciłem uwagę) o podejściu do wody na etapie dachu Ale zrobili przepust wstawili rurę pcv 100 i tyle. Bez kucia się nie obyło. Instalatorzy mi wyprowadzili docelowa rurkę (niebieska) do wody przez ten przepust na zewnątrz - teraz tylko czeka na wybudowanie sieci wodociągowej w naszej ślepej uliczce. Na szczęście mam studnię i podłączoną wodę od tyłu budynku i w pomieszczeniu gospodarczym za garażem będzie sobie stał hydroforek i pompował darmową wodę mnie przyjadą i zrobię tez przepust - albo odrazu wodę wprowadzą do garażu - jeszcze przed zasypaniem - mam dzwonić dwa dni przed zasypaniem ale bez licznika oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 22.04.2009 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Kurcze, a tak swoją drogą - mogliby sami instalatorzy o tym pomysleć. Przecież nie możemy o wszystkim pamiętać na raz. Brrr To jedyne co mam im do zarzucenia. Będzimey musieli kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 22.04.2009 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mnie przyjadą i zrobię tez przepust - albo odrazu wodę wprowadzą do garażu - jeszcze przed zasypaniem - mam dzwonić dwa dni przed zasypaniem ale bez licznika oczywiście A kto przyjedzie to zrobić? Instalatorzy Twoi czy firma związana z PUK-iem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 22.04.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 mnie przyjadą i zrobię tez przepust - albo odrazu wodę wprowadzą do garażu - jeszcze przed zasypaniem - mam dzwonić dwa dni przed zasypaniem ale bez licznika oczywiście A kto przyjedzie to zrobić? Instalatorzy Twoi czy firma związana z PUK-iem? Instalator powiązany jakoś dobrze z PUK-iem. Dzwoniłem do niego przed budową i 2 dni później miałem juz wode wyprowadzoną na powierzchnię a potem tylko poszedłem do PUK z wnioskiem i tamtejszy kierownik zadzwonił to tegoż Pana i wszystko mi podstęplował (bez żadnych protokołów oczywiscie ) i mam ryczałt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 23.04.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dzień dobry... Gdzie te mury??? Kiedy ruszacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts