Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Guzmania Budowania

Guzmanka

Recommended Posts

:D

Cieszę się, że mogłam pomóc.

Jeszcze Becie-Grecie obiecałam instrukcje powstawania kibelka.

Wisi to nade mną, pamiętam Beta, tylko nie miałam osobistego wkładu w jego budowę, a nie mam sumienia męczyć Darka, jest kompletnie wykończony psychicznie nękaniem naszego dostawcy materiałów...

Może odnajdę zdjęcia?

Postaram się

Dzięki za pamięć :D

Nie spieszy się. Dopiero w czerwcu będziemy się brać za wychodek.

Jak będzie miał mniej zajęć to się uśmiechnij ode mnie :D

Nieomieszkam :wink: Nawet buzi mu dam :wink:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaglądałem do waszego dziennika i wróciły wspomnienia z "mojego" stropu. Czy ten dom projektowany jest na jakieś miejsca narażone na wstrząsy tektoniczne czy inne kataklizmy???? Do dzisiaj nie mogę pojąć na jaką cholerę w moim p160 jest belka żelbetowa zazbrojona jakby to było przęsło mostu nad Wisłą. Dołem z 8 góra 6 drutów fi 16 chyba. A jak przyszło do stawiania dachu to okazało się ze nic się na tym nie będzie opierać i musiałem prosić cieśli żeby choć jeden słupek wsparli na tej belce.

Piotr

Jestem tu nowa

Od jakiegoś czasu śledzę postępy Waszej budowy ponieważ razem z mężem mamy w planie zbudowanie naszego wspólnego gniazdka wg tego samego projektu Montreal DCP180a. Właśnie kupujemy działkę pod nasz dom - w piątek spotkanie u notariusza :D

Bardzo Wam kibicujemy, mamy nadzieje, że i nam ta budowa będzie tak sprawnie szła.

Jestem tu nowa

Od jakiegoś czasu śledzę postępy Waszej budowy ponieważ razem z mężem mamy w planie zbudowanie naszego wspólnego gniazdka wg tego samego projektu Montreal DCP180a. Właśnie kupujemy działkę pod nasz dom - w piątek spotkanie u notariusza :D

Bardzo Wam kibicujemy, mamy nadzieje, że i nam ta budowa będzie tak sprawnie szła.

Witam mirkapki. Zapraszam do zaglądania.

A domek jest naprawdę ładny, dosyć go pozmienialiśmy :wink:, ale każdy buduje taki jaki mu się marzy.

Pozdrawiam

Zaglądałem do waszego dziennika i wróciły wspomnienia z "mojego" stropu. Czy ten dom projektowany jest na jakieś miejsca narażone na wstrząsy tektoniczne czy inne kataklizmy???? Do dzisiaj nie mogę pojąć na jaką cholerę w moim p160 jest belka żelbetowa zazbrojona jakby to było przęsło mostu nad Wisłą. Dołem z 8 góra 6 drutów fi 16 chyba. A jak przyszło do stawiania dachu to okazało się ze nic się na tym nie będzie opierać i musiałem prosić cieśli żeby choć jeden słupek wsparli na tej belce.

Piotr

Witaj Teves

To fakt sporo tej stali. Ten krótszy heb był potrzebny dlatego, ponieważ zlikwidowaliśmy ścianę nośną, chcąc otworzyć przestrzeń: salon, jadalnię i kuchnię. Robilismy też zmiany z podestem. Obcieliśmy go z dwóch stron i przesunęlismy do łazienki. U nas schody będą dochodziły do ściany łazienkowej, a nie do korytarzyka i przejcia do głównej sypialni. I pewie dlatego ten heb 3,55m

A z tym najdłuższym to chyba, rzeczywiście "przedobrzyli", ale niech im będzie.

Koncepcje zmieniały się w trakcie budowania.

Dzień dobry.

Pierwszy wpis na forum, jednak mam nadzieję, że ciekawy..

Gratuluję projektu i działań z domem. Dla porównania pozwolę sobie wstawić również ten domek tyko w wersji z Ytonga oraz ze stropem Teriva z wypełnieniem z bloczków gazobetonowych Śniadowo, oraz pełnym zbrojeniem.

Płyta zerowa 14 cm z podwójnym zbrojeniem z siatki fi 6; pod płytą dwie warstwy folii budowlanej oraz jedna, plastopapy i na to 10 cm warstwa styroduru. Ogólnie mówiąc- będzie termos ;)

Pozdrawiam ciepło.

http://images43.fotosik.pl/132/12e080db7c37460dmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/128/11da3eb9b7a7de1dmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/132/f339401585d8a4abmed.jpg

Dzień dobry.

Pierwszy wpis na forum, jednak mam nadzieję, że ciekawy..

Gratuluję projektu i działań z domem. Dla porównania pozwolę sobie wstawić również ten domek tyko w wersji z Ytonga oraz ze stropem Teriva z wypełnieniem z bloczków gazobetonowych Śniadowo, oraz pełnym zbrojeniem.

Na jakim jesteście etapie? Strop? czy już dalej?

Dziękuję za ciepłe przywitanie :wink:

Z uwagi na usytuowanie naszej działki będziemy budować odbicie lustrzane tego projektu, czyli garaż z lewej strony budynku.

Nasze pierwsze przymiarki do zamian jakie chcemy wprowadzić to:

- to zrobienie przejścia do garażu przez gabinet,

- zmiana wejścia do łazienki, jakoś nie podoba mi się wejście do łazienki z wiatrołapu, jeszcze musimy to przemyśleć,

a na poddaszu

-moim marzeniem zawsze była piękna antresola i dlatego zrezygnujemy z pokoju nr 3, powstanie tam otwarta przestrzeń, którą wykożystamy jako domową biblioteczkę, z której będzie przejście do pokoju nad garażem

To takie pierwsze przymiarki "na surowo" może jest ktoś na forum kto buduje dom wg tego projektu w mojej okolicy bardzo chętnie zobaczyłabym ten domek na żywo, by mieć pewność, że to właśnie ten wymarzony, jedyny :D

To ja się podpinam pod pytanie wyżej. :p

Będę robił ogrodzenie między mną a sąsiadem i w takim przypadku wiadomo koszty na pół, jak zrobię to ogrodzenie sam to może tak wyjdzie, że będę miał je gratis tylko trzeba będzie zakasać rękawy. 8)

Kristofuros, nie wiem może to dla Ciebie oczywiste, ale powiem, że do robienia płotu są potrzebne 2 osoby. Jedna myślę, że nie dałaby rady.

ja niestety musiałem sam zrobic, więc da radę :D

Nie wygląda to bosko ale stoi xD

:D

Cieszę się, że mogłam pomóc.

Jeszcze Becie-Grecie obiecałam instrukcje powstawania kibelka.

Wisi to nade mną, pamiętam Beta, tylko nie miałam osobistego wkładu w jego budowę, a nie mam sumienia męczyć Darka, jest kompletnie wykończony psychicznie nękaniem naszego dostawcy materiałów...

Może odnajdę zdjęcia?

Postaram się

instrukcja stawiania kibelka jest most important ! 8)

Dzień dobry,

Przybiegłam się przywitać :D

Dzisiaj zaczęłam podczytywać sobie Twój dziennik - i w związku z tym mam pytanie czy już zdecydowaliście się z której firmy zamontujecie okna ?

My mamy cały czas ten dylemat ... :roll: Mamy również duże okno tarasowe (w projekcie było 3,3 m ale ostatecznie zmniejszyliśmy do 3m). Chcieliśmy przesuwne ale jest jeden problem - jak myć rolety od strony salonu w nieprzesuwnej części ? Może macie na to jakiś patent ? Bierzemy generalnie pod uwagę profile Veka (m.in. Oknoplast - model Platinum) i dzisiaj trafiliśmy do firmy bodajże Supomont (czy coś takiego :oops:) i oni teoretycznie mają na to rozwiązanie. Mają przy tym ciekawy profil sześcio - komorowy plus trzy szyby - zobaczymy jak wyjdzie wycena :-?

Z kolei MS okna niby mają ciekawą ofertę (braliśmy do wyceny profil z dodatkowym ociepleniem poliuretanem i 3 szyby) ale jakoś mało profesjonalnie to wszystko wygląda w biurze w Poznaniu i do tego b. drogi montaż i nie mają dzrwi zew. w kolorze, który nas interesuje (winchester) - tak więc odpadają :(

A tak w ogóle to będziemy dalszymi sąsiadami - my się budujemy w Ceradzu Kościelnym (pod drugiej stronie Tarnowa Podgórnego).

Macie świetny projekt - jestem zachwycona widokiem od strony ogrodu - właśnie te ogromne okna :lol: robią wrażenie :D

Życząc powodzenia na dalszych etapach, będę podglądała jak posuwają się Wasze prace :wink:

Pozdrawiam :)