Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Guzmania Budowania

Guzmanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

No byłam ostatnio u Ciebie. :roll:

A tak w ogóle, to energia ze mnie uszła i siły nie mam, prawie na nic.

Tak bym juz chciała wiosnę....

dalej wracaj na forum... nie marudz i nie narzekaj.... ;-)

ja po woli tez wracam..... i od razu czuje się lepiej....

Wiem, że miałaś problemy...ale kto ich nie ma....

na szczęście my juz to mamy za sobą i zaczynamy robić wykończeniówkę...

Hej,

Macie już posadzki?

Dziennik sprawdzałam i nic o tym nie ma ;)

Hej,

Macie już posadzki?

Dziennik sprawdzałam i nic o tym nie ma ;)

mamy posadzki, mamy ocieplone poddasze i płyty kartonowo-gipsowe. Zdjęć nie ma i raczej nie bedzie , bo ja ostatnio na budowie byłam 20 września.

Wow!!!!

Super. To rzeczywiście, macie wykończeniówkę.

A nie ciągnie Cię na budowę? Wiem, że brak czasu, itp,szczególnie w tygodniu, ale w jakąś niedzielę ?

Niektórzy z tych co zaczynali budowę prawie jak my, już mieszkają. Nie wiem jak oni to robią. Ale fajnie.

kompletnie mnie nie ciągnie, bo niedziela, to jest jedyny dzień na odpoczynek, na oporządzenie mieszkania..... Ostatanio się wybrałam ale zapomnieliśmy kluczy...nic nie zobaczyłam, bo rolety były zaciągnięte....

Wow!!!!

A nie ciągnie Cię na budowę? Wiem, że brak czasu, itp,szczególnie w tygodniu, ale w jakąś niedzielę ?

Niektórzy z tych co zaczynali budowę prawie jak my, już mieszkają. Nie wiem jak oni to robią. Ale fajnie.

kompletnie mnie nie ciągnie, bo niedziela, to jest jedyny dzień na odpoczynek, na oporządzenie mieszkania..... Ostatanio się wybrałam ale zapomnieliśmy kluczy...nic nie zobaczyłam, bo rolety były zaciągnięte....

Uuuu to wielka szkoda.

To kto wszystkiego pilnuje? Mąż?

Pamiętam jak mówiłaś, że się nie interesuję specjalnie..., że sama musisz budowę ciągnąć...

Wow!!!!

Uuuu to wielka szkoda.

To kto wszystkiego pilnuje? Mąż?

Pamiętam jak mówiłaś, że się nie interesuję specjalnie..., że sama musisz budowę ciągnąć...

odkąd pracuję od 9-20 on zajmuje się budową. Mam fajna ekipę , która robi wykończeniówkę. Teraz dom jest juz ubezpieczony, więc nie martwimy sie juz tak bardzo. Zresztą teraz nie maja co ukraść....., Płytki i drzewo zjedzie na budowę w polowie lutego. Do tego czasu kupimy kominek i na budowie będzie stróż.

• 3 weeks później...
Eja, heja

A mnie ciekawi z jakiego powodu ocieplaliście posadzki 3 warstwami styropianu. Ja rozumiem jeszcze 2 warstwy, ale 3...?

Hej, dlaczego? Już Tobie mówię....

Budujemy "dom ciepły" - energooszczędny. W projekcie mieliśmy 20cm styropianu na posadzkę. I tego się trzymaliśmy. A dlaczego akurat w trzech warstwach? Dlatego ponieważ na 5cm styropian wsadzaliśmy rury wodne, w następnej 5 chowaliśmy rury i przykrywaliśmy to na równo 10 cm styropianem.

Pozdrawiam

Nie no... 20 cm ocieplenia w podłodze nie budziło nigdy moich wątpliwości. Sam tyle mam w projekcie. Tylko zastanawiały mnie te 3 warstwy...

Jednak nie ma to jak sobie samemu położyć takie ocieplenie. Ci panowie, którzy biorą zetę od metra położonego styropianu nie bawiliby się tak jak wy... oj nie... A jakby się bawili to nie za taką cenę. Przynajmniej możecie być zadowoleni, bo się sami w to bawiliście i zrobiliście sobie dokładnie. Nie ma to jak praca własna włożona przez inwestora przy budowie domu. Sam planuję sobie położyć np. na poddaszu ocieplenie z płyt z wełny mineralnej i pewnie podłogę też sam :)

Nie no... 20 cm ocieplenia w podłodze nie budziło nigdy moich wątpliwości. Sam tyle mam w projekcie. Tylko zastanawiały mnie te 3 warstwy...

Jednak nie ma to jak sobie samemu położyć takie ocieplenie. Ci panowie, którzy biorą zetę od metra położonego styropianu nie bawiliby się tak jak wy... oj nie... A jakby się bawili to nie za taką cenę. Przynajmniej możecie być zadowoleni, bo się sami w to bawiliście i zrobiliście sobie dokładnie. Nie ma to jak praca własna włożona przez inwestora przy budowie domu. Sam planuję sobie położyć np. na poddaszu ocieplenie z płyt z wełny mineralnej i pewnie podłogę też sam :)

A fakt, że jesteśmy zadowoleni i dumni z tego, że sami robimy niektóre/wiele rzeczy na budowie. I chwalimy się nawzajem i utwierdzamy w tym jak nam ładnie wyszło :D - generalnie, nie ma jak "zadowolenie z dobrze wykonanej pracy" ;)

Taki dom, w którym wykonało się kawał dobrej roboty bardziej cieszy - wiem co mówię, bo ja również sama układałam styropian i zrobiłam wiele innych rzeczy :) Niektórzy pukali się w głowy, że nam się w ogóle chce.

Teraz do Jarka - napisałeś, że chcesz zrobic ocieplenie poddasza sam - odradzam, tez bylismy przekonani, że to żadna filozofia, że jak weźmiemy się we dwoje to jakoś to pójdzie. Po 3 godzinach pracy z wełną wymiękliśmy. Już mnie nikt w życiu nie namówi na robienie czegokolwiek z tym świństwem. Chyba nawet podczas choroby na różyczkę tak się nie umęczyłam jak po tej wełnie. Odradzam.

ja co prawda nie ociepłałem strychu tylko ocieplałem rury od wentylacji na strychu. To było 40m2 świństwa które gryzło. Poza tym strych u mnie (u Ciebie pewnie też) ma jakieś 1,40 wysokości. Masakra. Nigdy więcej. :evil:

Guzmanko mam pytanie odnośnie przejścia do garażu z domu jak rozwiązaliście ten problem?

ja mam w zamiarze przesunąć ściankę z tego pokoju na dole i utwożyć takie przejście pomiędzy tą ścianą nośną na której będzie kominek a tą ścianką od pokoju, z tego co sobie przypominam to też coś takiego robiliście. i jak macie zroione wejście do tego małego pokoju? proszę o radę bo muszę ostatecznie zadecydować jak postawić ścianki działowe :(