ponury63 08.02.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 [wpisy przeniesione z dziennika budowy] WITAM wnetrza piekne czy mozna znać przyblizony koszt takiego domku )) tak naprawde cenimy sobie takie otwarte przestrzenie i takie schodki na góre fantastycznie wyglądaja czy poda nam Pani przyblizony koszt i może namiary na konkretna firmę http://forum.muratordom.pl/uzytkownik112753.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 12.02.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Guzmanko czy macie zamontowane rolety zewnętrzne? wydaje mi się, że macie nad oknami puszki od rolet, czy to coś innego? i czy mogłabym wiedzieć ile planujecie dać wylewki? jeśli mogłabym prosić o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 14.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 http://www.empikfoto.pl/albumy37/394383/805107/previews/32365720_walentynkowe-misie.jpg dużo, dużo MIŁOŚCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 15.02.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 http://www.empikfoto.pl/albumy37/394383/805107/previews/32365720_walentynkowe-misie.jpg dużo, dużo MIŁOŚCI Ach Glamurko, jakie śliczne misiaczki Buziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 15.02.2010 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Guzmanko czy macie zamontowane rolety zewnętrzne? wydaje mi się, że macie nad oknami puszki od rolet, czy to coś innego? i czy mogłabym wiedzieć ile planujecie dać wylewki? jeśli mogłabym prosić o odpowiedź mirkapki Dałaś się złapać To nie są rolety, to tylko styropian, który wsadziliśmy w miejsce pocienionych nadproży. Rolety będziemy dopiero zamawiać. A jeżeli chodzi o wylewkę, to: * w domu na podłogówce 6-7cm * w domu bez podłogówki 4-5cm * w garażu 8cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 15.02.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dziękujęwłaśnie wałkuje temat rolet i mam dylemat czy dać nad ramę okienną co niestety obniży wysokość okien, bo nie uwzględniłam rolet przy wylewaniu nadproży okiennych (chociaż pomiar okien już był i raczej niebędę im monciła w głowach) czy dać je na zewątrz i schować pod ocieplenie tylko nie bardzo wiem jak to będzie wyglądało, czy da się je schować, bo niechcę aby było widać puszki, jak to będzie u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 15.02.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dziękuję właśnie wałkuje temat rolet i mam dylemat czy dać nad ramę okienną co niestety obniży wysokość okien, bo nie uwzględniłam rolet przy wylewaniu nadproży okiennych (chociaż pomiar okien już był i raczej niebędę im monciła w głowach) czy dać je na zewątrz i schować pod ocieplenie tylko nie bardzo wiem jak to będzie wyglądało, czy da się je schować, bo niechcę aby było widać puszki, jak to będzie u Ciebie? Orientowaliśmy w tym temacie, ponieważ właśnie będziemy mieli rolety zewnętrzne. Puszki do rolet, na te duże okna, mają wielkość 20,5 cm. Zamierzamy je schować w 25 centymetrowej warstwie styropianu. Jeżeli zamierzacie robić według projektu, to powinniście użyć 20cm styropianu. Wtedy będzie error. Chociaż akurat na elewacji ogrodowej, jest tak mało ścian, że 25 cm styropian nie będzie dużo droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 15.02.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Wtrącę się w dyskusję Ja mam 20cm styro i rolety schowane w warstwie ocieplenia. Puszki schowałem pod 2-3cm warstwą styropianu przyklejonego do metalu na klej polimerowy. Udało mi się to, bo puszki przylegają do ściany a styropian jest odsunięty jest od ściany przez klej. Pozostawienie puszek nieogaconych to prawdziwy mostek termiczny (nadproża to sam beton i lepiej go chociaż trochę zakryć....). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 15.02.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Był u nas Pan od rolet i powiedział, że na to środkowe, największe okno puszka będzie miała ok 30 mc więc styropian 30-stka się kłania całe szczęście tej ściany jest mało, bo inaczej to bankructwo Ale jak zrobicie dojście do konserwacji rolet, bo z tego co nam powiedziano to musimy zostawić dojście do puszek np. w razie awarii trzeba będzie je otwierać, jak to zrobić?? bo trochę nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Był u nas Pan od rolet i powiedział, że na to środkowe, największe okno puszka będzie miała ok 30 mc więc styropian 30-stka się kłania całe szczęście tej ściany jest mało, bo inaczej to bankructwo Ale jak zrobicie dojście do konserwacji rolet, bo z tego co nam powiedziano to musimy zostawić dojście do puszek np. w razie awarii trzeba będzie je otwierać, jak to zrobić?? bo trochę nie rozumiem Z tego co pamiętam, na największe okno była skrzynka 24 cm. A jeżeli chodzi o klapę rewizyjną, to w tych roletach dostęp jest od dołu skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.02.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Był u nas Pan od rolet i powiedział, że na to środkowe, największe okno puszka będzie miała ok 30 mc więc styropian 30-stka się kłania całe szczęście tej ściany jest mało, bo inaczej to bankructwo Ale jak zrobicie dojście do konserwacji rolet, bo z tego co nam powiedziano to musimy zostawić dojście do puszek np. w razie awarii trzeba będzie je otwierać, jak to zrobić?? bo trochę nie rozumiem Z tego co pamiętam, na największe okno była skrzynka 24 cm. A jeżeli chodzi o klapę rewizyjną, to w tych roletach dostęp jest od dołu skrzynki. Pytanie jakie systemy macie na myśli. Imho najlepsze rozwianie to Integro. A taki np. RKS to już wielki mostek termiczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Wtrącę się w dyskusję Ja mam 20cm styro i rolety schowane w warstwie ocieplenia. Puszki schowałem pod 2-3cm warstwą styropianu przyklejonego do metalu na klej polimerowy. Udało mi się to, bo puszki przylegają do ściany a styropian jest odsunięty jest od ściany przez klej. Pozostawienie puszek nieogaconych to prawdziwy mostek termiczny (nadproża to sam beton i lepiej go chociaż trochę zakryć....). O Piwo mam pytanie do Ciebie ! Jak masz wykończone opierzenie trojkata w miejscu styku nadbitki z dachowka, jak wygląda zabezpieczenie przed nawiewaniem śniegu w tym miejscu? Może masz jakieś zdjęcie? Bardzo by się przydało! Nie mamy pomysłu jak to wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Był u nas Pan od rolet i powiedział, że na to środkowe, największe okno puszka będzie miała ok 30 mc więc styropian 30-stka się kłania całe szczęście tej ściany jest mało, bo inaczej to bankructwo Ale jak zrobicie dojście do konserwacji rolet, bo z tego co nam powiedziano to musimy zostawić dojście do puszek np. w razie awarii trzeba będzie je otwierać, jak to zrobić?? bo trochę nie rozumiem Z tego co pamiętam, na największe okno była skrzynka 24 cm. A jeżeli chodzi o klapę rewizyjną, to w tych roletach dostęp jest od dołu skrzynki. Pytanie jakie systemy macie na myśli. Imho najlepsze rozwianie to Integro. A taki np. RKS to już wielki mostek termiczny ... Nie zrobię takiego ładnego schematu jakiego Ty wysmyczyłeś parę postów wyżej. Na początek powiem, że chcemy wybrać rolety Integro, Intermo - rolety zewnętrzne Nad oknami mamy wylane nadproża - nie gotowe - które mają specjalny kszałt, są pocienione, jak się na nie patrzy z przekroju bocznego. Żeby je zlicować z murem wypełniliśmy je styropianem zmniejszając w ten sposób mostek termiczny. I na ten styropian przyjdzie skrzynka roletowa, która z wierzchu też będzie przykryta styropianem. Reasumując będzie to wyglądało tak: * nadroże * styropian * skrzynka roletowa * styropian O i znalazł się nawet nasz stary schemacik http://77.252.132.194/guzmania/Inne/roleta.jpg A tu link do wątku o roletach Integro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.02.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Wielkie dzięki Guzmnko za obrazowe przedstawienie rozwiązania, super rysunek skocze poczytać o roletach integro szkoda tylko, że nie zrobiliśmy takiego pocienienia nadproży nad oknami, teraz będziemy mieli rebus jak to dobrze wycieplić, chyba, że damy cienką warstwę styro między skrzynkę a nadproże jakiej grubości macie tą "wnękę" w nadprożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Wielkie dzięki Guzmnko za obrazowe przedstawienie rozwiązania, super rysunek skocze poczytać o roletach integro szkoda tylko, że nie zrobiliśmy takiego pocienienia nadproży nad oknami, teraz będziemy mieli rebus jak to dobrze wycieplić, chyba, że damy cienką warstwę styro między skrzynkę a nadproże jakiej grubości macie tą "wnękę" w nadprożu? 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź 10 cm styro to już daje jakieś ocieplenie szkoda, że u mnie da się wcisnąć między skrzynkę a nadproże co najwyżej kilka cm styropianu jestem już po lekturze wątku o roletach integro, że ja go wcześniej nie znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź 10 cm styro to już daje jakieś ocieplenie szkoda, że u mnie da się wcisnąć między skrzynkę a nadproże co najwyżej kilka cm styropianu jestem już po lekturze wątku o roletach integro, że ja go wcześniej nie znalazłam Na FM jest tyle tematów-wątków przez nas nie znanych.... Szkoda, że "szukanie" po forum nie jest łaskawsze dla użytkownika, ale cieszmy się z tego co mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.02.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Masz racje szukanie nie jest łatwe, jakoś po wpisaniu w wyszukiwarkę np"rolety zewnętrzne" itp.. nie pojawił mi się ten wątek, i tak straciłam trzy dni na poszukiwaniu i dopiero dzięki Tobie na niego wpadłam, jeszcze raz wielkie dzięki A.. i jeśli mogę to zapraszam do oglądania mojego "dziennika" i komentarzy, coprawda dopiero nieudolnie zaczynam coś tam pisać, bo przy dwójce małych dzieci (córcia 3,5 roku, synek 3,5 miesiąca) , prowadzeniu domu, budowy i firmy niewiele czasu pozostaje na pisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.02.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź 10 cm styro to już daje jakieś ocieplenie szkoda, że u mnie da się wcisnąć między skrzynkę a nadproże co najwyżej kilka cm styropianu jestem już po lekturze wątku o roletach integro, że ja go wcześniej nie znalazłam Na FM jest tyle tematów-wątków przez nas nie znanych.... Szkoda, że "szukanie" po forum nie jest łaskawsze dla użytkownika, ale cieszmy się z tego co mamy. Jedyny "słuszny" sposób szukania to wpisywać w googlu: szukana fraza site:forum.muratordom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 16.02.2010 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź 10 cm styro to już daje jakieś ocieplenie szkoda, że u mnie da się wcisnąć między skrzynkę a nadproże co najwyżej kilka cm styropianu jestem już po lekturze wątku o roletach integro, że ja go wcześniej nie znalazłam Na FM jest tyle tematów-wątków przez nas nie znanych.... Szkoda, że "szukanie" po forum nie jest łaskawsze dla użytkownika, ale cieszmy się z tego co mamy. Jedyny "słuszny" sposób szukania to wpisywać w googlu: szukana fraza site:forum.muratordom.pl Rzeczywiście łatwiej! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts