Witolo 14.11.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witam mam pytanie w jaki sposob mozna sprawdzic szczelnosc ukladu CO? U mnie stystem juz pracuje "faza rozruchu" i co jakis czas musze dopuscic wode. Wskaznik cisinienia wody zmienia swoja wartosc in minus. Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 14.11.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witam mam pytanie w jaki sposob mozna sprawdzic szczelnosc ukladu CO? U mnie stystem juz pracuje "faza rozruchu" i co jakis czas musze dopuscic wode. Wskaznik cisinienia wody zmienia swoja wartosc in minus. Witolo Hmmm mam to samo....i zauwazyłem to wczoraj i już spac nie mogłem (dawno nie wymysliłem sobie jakiegoś problemu na budowie)..... wykończy mnie to budowanie psychicznie Układ sprawdzałem ciśnieniowo przed zalaniem rurek w wylewce (zalewany wodą do ciśnienia 3,5-4,5 w zalezności jak w sieci było). Tak więc rozszczelnienie na razie elimunuję bo wszystko było w najlepszym porządku. Po podłączniu pieca jakieś 1,5 tygodnia temu temu cisnienie mi spadło co stwierdziłem wczorja nocą. W instrukcji pieca piszą, że manometr musi wskazywac minimum 1 bar (instalator zalecał 1-1,2). Ja mam 06-08 a jak odpala piec i zaczyna grzać wodę rośnie do 1,5. Potem jak temp wody spada -spada też ciśnienie na manometrze (co logiczne raczej) do 0,6-0,8. Na razie piec mało pracuje bo zadana tem. pomieszczeń to 15 stopni, a na dworze jeszcze ciepło. Kolega z forum miał ten sam przypadek z takim samym piecem na początku odpalenia instalacji. Pomogło kilkukrotne odpowietrzenie grzejników (4-5 razy). To samo radził mi instalator pieca z serwisu jak dzisiaj do niego dzwoniłem. Podobno tak bywa przy nowych układach. Najpierw odpowietrzamy, następnie szukamy dalej i ewentualnie zaczynamy się martwić Odpowietrzam wiec grzejniki dzisiaj, dobijam piec wodą do wskazania manometru 1-1,2 i obserwuje dalej. Jak będzie kaszana odpowietrzam jeszcze kilka razy. Potem wzywam serwisanta - taki plan Mam też obserwować czy przy dobiciu do takiej wartości jak piec zacznie grzać to czy nie przekroczy 2 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts