Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?azienka z WC - czy osobno?

McŁoś

Recommended Posts

Śmieszne jak cholera... :evil:

Ja pokpiłem sprawę, rezygnując (w mieszkaniu) z WC i robiąc tam schowek... potem otrzymaliśmy piwnicę, schowek przeniósł się tam i żeby zrobić mądre ułożenie w WC i w łazience, trzeba w tej ostatniej skuć połowę ścian :evil:

już gdzieś pisałem, że zrobiłbym to wszystko od nowa...

Koniecznie oddzielnie, i przemyśl dokładnie rozplanowanie - potem ciężko coś zmieniać, a sanitariaty to bodaj jedne z najważniejszych części mieszkania

Pozdrawiam

W ubikacji mojego pomysłu brakuje miejsca na wannę, umywalkę, tudzież inne utensylia.

Z generalskim pozdrowieniem

Sławoj Felicjan Składkowski

Więc najlepiej zamiast fliz możesz położyć telewizory plazmowe a na podłogę dać monitory panelowe w rozmiarze 21"

Fotel zamiast kibla oraz wersalka zamiast wanny dopełnią brakujący komfort.

Pozdrawiam

Ponuremu63 dziękuje za poważne podejście do tematu i gratuluje zdrowego rozsądku i odpowiedniego poczucia humoru :wink:

Twoje monitory plazmowe też były niczego sobie :D

Jak Goście lubią tematy fekalne, to proszę:

W zamierzchłych czasach komuny "rzucano" co jakiś czas na rynek różne towary z różnych dziwnych miejsc.

Wtedy pojawiły się rewelacyjne zestawy meblowe z Wietnamu:

mata do spania i deska do sr.nia :lol:

Zgadzam się z Ponurym, że sprawa warta jest przemyślenia. Należy zastanowić się jakie funkcje powinno spełniać takie pomieszczenie.

Ja w projekcie mam 2 łazienki połączone z WC. Na parterze, niewielka 4.3m2, przeznaczona głównie jako WC, a ponieważ znajduje się obok pokoju gościnnego, to dzięki kabinie prysznicowej będzie spełniać również rolę łazienki dla gości. Druga łazienka, na poddaszu ok. 11m2 po podłodze, pełnić będzie rolę pokoju kąpielowego z wanną, kabiną prysznicową i toaletą.

Powody dla których również drugą łazienkę połączyłam z WC są następujące:

- bardzo nie lubię małych pomieszczeń, a szkoda mi miejsca i pieniędzy na przestonne WC

- łazienka połaczona z WC jest znacznie tańsza do wykonania niż 2 odrębne pomieszczenia

- łatwiej będzie posprzątać 1 niż 2 pomieszczenia

- przy większej niż 1 liczbie łazienek w domu, nie powinno być problemów z zajętą toaletą

- moim zdaniem wygodnie jest, szczególnie rano, nie biegać do oddzielnego WC przed wejsciem pod prysznic

- łatwo można w dużej łazience wydzielić umownie miejsce na kibelek, oczywiscie jezeli ktoś ma opory natury estetycznej i przeszkadza mu widok ustępu.

Oczywiście jeżeli planujesz tylko 1 łazienkę, pewnie rozsądniej będzie rozdzielić te pomieszczenia. Ważne jest też ile funkcji będzie spełniać Twoja łazienka. Jeżeli planujesz łazienkę razem z pralnią, a może nawet z miejscem na piec, to moim zdaniem warto oddzielić WC.

Pozdrawiam :D

Aby odpowiedzieć na tytułowe pytanie trzeba najpierw odpowiedzieć na takie pytania :

- ile osob ma mieszkać ?

- ile jest kondygnacji mieszkalnych ?

- jaki ma być stopień komfortu ?

Jeśli jedna kondygnacja i dwie osoby - to jedna łazienka z sedesem (lub łazienka + osobny WC)

Jeśli jedna kondygnacja i więcej osób - to łazienka + osobny WC

Jeśli dwie kondygnacje - to na każdej kondygnacji powinien być sedes. (n.p. na dole osobne WC, na górze łazienka z sedesem).

Ogólna zasada : w domu zawsze jeden sedes powinien być dostępny (nie blokowany przez kąpiących).

W ubikacji mojego pomysłu brakuje miejsca na wannę, umywalkę, tudzież inne utensylia.

Przyznaję się do napisania tego postu :oops: .

Widzę jednak, że McŁoś go nie zrozumiał :cry: .

Sławoj Felicjan Składkowski wymyślił i wprowadził w życie w okresie międzywojennym nazwane od jego imienia "sławojki" - w nich trudno byłoby urządzić łazienkę.

Mój post, może troche złośliwy, był z jednego powodu - McŁoś nie napisał nic o rozmiarach pomieszczeń, którymi dysponuje, o tym czy ma to być w mieszkaniu w bloku, czy w domu jednorodzinnym o powierzchni 500 m2, a przecież dopiero znając takie dane można mu coś sensownego doradzić.

Tym niemiej - McŁoś - przepraszam !.

Odpowiadajac konkretnie - u nas w lazience w strefie dziennej jest mala lazienka z prysznicem i wc, obok jest pokoj goscinny, wiec to ma sens. W stefie prywatnej zdecydowalismy sie na osobna lazienke i ubikacje ze wzgledu na dzieci - mamy chlopca i dziewczynke, wiec uznalismy ze tak bedzie lepiej. Teraz w mieszkaniu mamy jedna lazienke razem z ubikacja i jest to bardzo klopotliwe.

pozdrawiam,

gaga2[/code]

Przyznaję się do napisania tego postu :oops: .

Widzę jednak, że McŁoś go nie zrozumiał :cry: .

Mój post, może troche złośliwy, był z jednego powodu - McŁoś nie napisał nic o rozmiarach pomieszczeń, którymi dysponuje, o tym czy ma to być w mieszkaniu w bloku, czy w domu jednorodzinnym o powierzchni 500 m2, a przecież dopiero znając takie dane można mu coś sensownego doradzić.

Tym niemiej - McŁoś - przepraszam !.

Wielkie SORRY dla HenoK - gdybym wiedział że to Twoje słowa bardziej bym się przyłożył do ich interpretacji ( a tak wrzuciłem Cię do jednego wora z wcześniejszym i późniejszym postem od "Gości" ...

Widzę jednak że brak danych dotyczących wym. łazienek oraz parametrów domu był niedopatrzeniem - spróbuje więc to naprawić:

-dom jest parterowy z użytkowym poddaszem o pow użytkowej 140m2

-łazienka na parterze 2,5m x 2,7m

-łazienka na poddaszu 2,6m x 3m

-ile osób będzie korzystało z domu trudno powiedzieć... ( na dzisiaj gospodarstwo jednorodzinne ale do końca budowy jeszcze daleko więc pewnie coś się zmieni...) (kładą dopiero dachówkę).

-stopień komfortu - niezbędny bez przesadnego luksusu (np. łazienka dla gości :roll: )

to chyba wszystko ...