Robak 14.11.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 kurcz, dziś majstry oddali do użytku kotłownię - wstępnie zaplanowaliśmy ekogroszek i tak jest, choć kilka metrów dalej idzie gaz; teraz jak już praca odebrana (kasa odebrana!) słyszę, że lepiej jednak gazjak to jest z tym użytkowaniem gazu - poza kwestią bezobsługowości jakie mamy zalety gazu? czy wychodzi taniej w kosztach ogrzewania czy jednak drożejdom 280 m kw; ocieplony styro 15 cm; poddasze ocieplone wełną 25 cmna dole 100 m podłogówki plus pomieszczenie z grzejnikiem, na poddaszu łazienka 20 m podłogówki oraz 5 pokoi w grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 14.11.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 kurcz, dziś majstry oddali do użytku kotłownię - wstępnie zaplanowaliśmy ekogroszek i tak jest, choć kilka metrów dalej idzie gaz; teraz jak już praca odebrana (kasa odebrana!) słyszę, że lepiej jednak gaz jak to jest z tym użytkowaniem gazu - poza kwestią bezobsługowości jakie mamy zalety gazu? czy wychodzi taniej w kosztach ogrzewania czy jednak drożej dom 280 m kw; ocieplony styro 15 cm; poddasze ocieplone wełną 25 cm na dole 100 m podłogówki plus pomieszczenie z grzejnikiem, na poddaszu łazienka 20 m podłogówki oraz 5 pokoi w grzejnikach ekogroszek jest paliwem nieekologicznym ,lepiej Pellets albo juz ten gaz. Z mysla o ekologii powinno odchodzic sie od wegla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.11.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 na pewno przy takim metrazu domu i sporym udziale podlogowki, warto sie pokusic o gazowy kociol kondenacyjny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 15.11.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zastanawia mnie dlaczego ludzie budują sobie wygodny dom i fundują sobie etat palacza? Rozumiem jak nie ma innej opcji ale jak jest to po co? Przecież wcale nie jest taniej ogrzewać ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 kurcz, dziś majstry oddali do użytku kotłownię - wstępnie zaplanowaliśmy ekogroszek i tak jest, choć kilka metrów dalej idzie gaz; teraz jak już praca odebrana (kasa odebrana!) słyszę, że lepiej jednak gaz(...) Czy aby teraz nie jest już za późno na takie wątpliwości ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.11.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zastanawia mnie dlaczego ludzie budują sobie wygodny dom i fundują sobie etat palacza? Rozumiem jak nie ma innej opcji ale jak jest to po co? Przecież wcale nie jest taniej ogrzewać ekogroszkiem. Bo ludzie często robią to co jest modne, a groszek jest modny a gaz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.11.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zastanawia mnie dlaczego ludzie budują sobie wygodny dom i fundują sobie etat palacza? Rozumiem jak nie ma innej opcji ale jak jest to po co? Przecież wcale nie jest taniej ogrzewać ekogroszkiem. Bo ludzie często robią to co jest modne, a groszek jest modny a gaz nie. Groszek może nie jest modny - ale do dzisiaj funkcjonuje stwierdzenie że jest to tanie źródło opału ... I tak rzeczywiście było kilka lat temu jak ekogroszek workowany kosztował ca 300 pln/tona . Lobby producentów tego rodzaju wungla przez lata nakręcało koniunkturę poprzez nachalną reklamę i marketing - mnóstwo firm produkowało / i produkuje / kotły do spalania tego rodzaju węgla , mnóstwo ludzi modernizowało kotłownie z oleju czy miału na nowoczesne kotły retortowe na ekogroszek - a teraz jak ekogroch dobija ceny ca 1000pln/tona i są wielkie problemy z pozyskaniem tegoż - zaczynają sie takie pytania i wątpliwości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 15.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 No ale podobno średniej wielkości dom potrzebuje ok. tony ekogroszku w sezonie grzewczym na miesiąc. Nawet przy cenie 300 zł wychodzi drożej niż gazem - o 1000 za tonę to nawet nie wspomnę bo to jakiś kosmos. I jeszcze dodatkowa robota i bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.11.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 paczkowany ekogroszek kosztuj okolo 600zl/T, jak przyjmiemy ze sezon grzewczy to pol roku, koszt grzania to powiedzmy 2,5 - 3,5k zlotych,wg mnie drogo jak na "tanie" paliwo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.11.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 paczkowany ekogroszek kosztuj okolo 600zl/T, jak przyjmiemy ze sezon grzewczy to pol roku, koszt grzania to powiedzmy 2,5 - 3,5k zlotych, wg mnie drogo jak na "tanie" paliwo ....Gdzie masz taki tani groszek?? Ja właśnie palę pierwszy sezon groszkiem i już wiem, że to był błąd.... - obsługa - brud - konieczność dorzucania co kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.11.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Normalnie zachowujecie się jakby wybór, czym grzejemy był jeden na całe życie!!! Ja najpierw chciałam eko, później przeszło mi na gaz - który w końcu sobie odpuściłam i dobrze patrząc, co wyprawia firma, u której chciałam zamówić zbiornik i instalacje – nie wywiązuje się z umowy a ludzie nie mają jak się przeprowadzić. Zostałam przy eko ... ale najbardziej to bym chciała podłączyć się do elektrociepłowni może za 10 lat . Zobaczę przez dwa sezony czy mi to odpowiada - jak nie to zmienię na jakieś mniej brudzące paliwo, typu olej, albo gaz, pompę..., bo przecież nie na inne paliwa stałe, a moc instalacji mam dobraną pod gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.11.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Normalnie zachowujecie się jakby wybór, czym grzejemy był jeden na całe życie!!!(...) A nie jest ?? Niedalej jak rok temu dobry , markowy kocioł retortowy na ekogroszek kosztwał ca 10 000pln , dobry kocioł kondensacyjny na gaz mniej więcej tyle samo . Wykonanie instalacji c.o stricte pod kocioł na ekogroszek z góry eliminowało w przyszłości przejście na zasilanie z kotła na gaz , i odwrotnie ... Więc czy decyzja jaki kocioł użyjemy nie jest praktycznie decyzją na całe życie ?? No chyba że ma się na tyle walorów aby co kilka lat zmieniać kocioł i modernizować instalację c.o. aby zaadoptować ja do nowego źródła zasilania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.11.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 jacekp71 napisał: paczkowany ekogroszek kosztuj okolo 600zl/T, jak przyjmiemy ze sezon grzewczy to pol roku, koszt grzania to powiedzmy 2,5 - 3,5k zlotych, wg mnie drogo jak na "tanie" paliwo .... (...)Gdzie masz taki tani groszek?? (...) Tutaj - oryginalny Pieklorz z Juliana - ponoć najlepszy ze wszystkich Polskich plus transport of kors ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 tyle że po 900zł, nie po 600zł niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.11.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 tyle że po 900zł, nie po 600zł niestety No dlatego podlinkowałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Nawet przy cenie 300 zł wychodzi drożej niż gazem http://huby.seo.pl/05_energia/51_rynek_popyt.htm tabelka pokazuje koszty z dawnych czasów ale wystarczy uaktualnić ja dzisiejszymi cenami i od razu widać że węgiel nadal tani w porównaniu do gazu, co ciekawe ponieważ gaz z sieci strasznie zdrożał a olej opałowy i gaz płynny nie to cena GJ/zł się już prawie wyrównała co więcej gaz z sieci to miesięczny abonament za samo posiadanie rury, ekogorszek jak na razie jest tego pozbawiony Nie chce mi się liczyć według jakichś tabelek - wiem, ile płacę za gaz a słyszę ile by mi wychodziło za ekogroszek. Poniżej zestawienie moich rachunków z innego wątku: Moje dane: dom 155m podłóg, kubatura ok. 400, poroton 24, styro 12, dach 20 cm wełny, 4 osoby: 2+2, kocioł 2-funkcyjne bez zasobnika, na razie gotowanie też na gazie (docelowo prąd): odpalenie kociołka: 16.11.2007 wprowadzenie się 4.02.2008 9.11-19.11.07: 216 m, 233,61 zł. (piec na maksa, ogrzał dom z 14 do 20 stopni) 19.11-19.01.08: 645 m, 688,14 zł. (mocne grzanie - montaż stolarki, stolarz kazał wygrzać betonowe schody) 19.01-21.03.08: 440 m, 484,16 zł. (od stycznia zamontowany regulator pokojowy Euroster) 21.03-19.05.08: 231 m, 311,74 zł. (znaczne podwyżki opłat stałych, np opł. sieciowa stała z 14,64/m-c do 33,43 /m-c ) 19.05-16.07.08: 43 m, 132,42 zł. ( w tym 84,18 opłat stałych ) Kolejny rachunek: 16-07 - 17.09: 47 m, 136,90 Razem (za 10 miesięcy od listopada do września): 1986,53 Pomimo wysokich opłat stałych nie jest to chyba dużo? Zwłaszcza, że jest to razem z gotowniem. Nawet jeśli teraz pomimo podwyżek zapłacę więcej to i tak daaaleko mi jeszcze do ekogroszku. Bo ile ton kupiłabym za te 2000? No nawet dodajmy 50 % na podwyżki, czyli 3000zł. Nie wspomnę już o kosztach kotłowni - u mnie to ściana w pralni z kilkoma rurkami a koszt kotła (de dietrich 2-funk. z zamknietą komorą) to 2400. Jak to się ma do kotłowni pełną gębą w przypadku węgla i kosztu pieca rzędu 8000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 17.11.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Raczej nie ma sensu przekonywanie mnie, że węgiel jest tańszy. Grzejący węglem muszą palić cały rok lub jakoś inaczej rozwiązać grzanie wody latem. No i jeszcze gotowanie. Dopiero podsumowanie tych kosztów mozna przyrównać do moich rachunków za gaz, które obejmuje te wszystkie elementy. I na prawdę nie sądzę, że będzie taniej niż te 200 zł/ miesiac. Poza tym praca palacza we własnym domu do przyjemności chyba nie należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 17.11.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Kolejny rachunek: 16-07 - 17.09: 47 m, 136,90 Razem (za 10 miesięcy od listopada do września): 1986,53 Wybacz ale to małoprawdopodobne no chyba że temperatura w domu nie przekracz 18 C I kominkiem nadrabiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.11.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Normalnie zachowujecie się jakby wybór, czym grzejemy był jeden na całe życie!!!(...) A nie jest ?? Niedalej jak rok temu dobry , markowy kocioł retortowy na ekogroszek kosztwał ca 10 000pln , dobry kocioł kondensacyjny na gaz mniej więcej tyle samo . Wykonanie instalacji c.o stricte pod kocioł na ekogroszek z góry eliminowało w przyszłości przejście na zasilanie z kotła na gaz , i odwrotnie ... Więc czy decyzja jaki kocioł użyjemy nie jest praktycznie decyzją na całe życie ?? No chyba że ma się na tyle walorów aby co kilka lat zmieniać kocioł i modernizować instalację c.o. aby zaadoptować ja do nowego źródła zasilania ... Jest taki portal internetowy allegro, gdzie można sprzedać różne rzeczy. Samochód używany też wyrzucasz??? Bo powiem szczerze że mój kocioł będzie w granicach 8-10 tyś, jak po 2 latach opchnę go za 4-5 tyś będzie git, a kotły na eko są w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 17.11.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Jeszcze napiszę o planach na przyszłość. To zależy kto jak się zbiera do budowy, ja wyszłam z założenia że zrobię dom w ten sposób żeby nie blokować sobie rozbudowy.I tak garaż mam porządnie ocieplony i wyprowadzone rury pod ogrzewanie (obecnie zostaną zamurowane w ścianie - to tak jakbym kiedyś chciała budować garaż wolnostojący a obecne pomieszczenie przerobić na pokój.Dom mam posadowiony tak że jest możliwość zrobienia garażu, kotłowni w innym miejscu na działce.Mam wyprowadzone rury pod kolektory pod dachówkę - tak na wszelki wypadek gdybym za kilka lat miała kaprys.Mam zaprojektowaną gęsto rurki pod ogrzewanie podłogowe, i dużą moc kaloryferów - tak na wszelki wypadek pod gaz.W każdym pokoju mam rozprowadzona sieć tv i internet - też na wszelki wypadek.Mam wyprowadzone rurki pod pralkę w dwóch miejscach - bo jak będę miała ochotę. Wiem że mogę zawsze sprzedać dom i zbudować nowy - tylko że lokalizacja obecnego jest dla mnie fantastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts