Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek nie, lepiej gaz?

Robak

Recommended Posts

tu się nie zgadzam, dom 156 m2 pow użytkowej i zużycie ekogroszku przez ostatnie 2 sezony grzewcze 4,5 tony.

A w ostatnich dniach totalna porażka kocioł na eko groszek nie może dogrzać domu - temp 18 stopni max

no to teraz trzeba by zadać bardzo trudne pytanie ile pieniędzy byś wydał w swoim nieocieplonym domku gdybyś miał GAZ ?? 4 tyś na sezon czy może 5 tyś ??

Albo masz za mały piec, albo nieocieplone :-?

Ja w sobote wróciłem z 7 dniowego pobyt w górach tem. w domu 12 C

odpaliem piec (ekogroszek 19 kW)+ kominek w niedziele rano już dom nagrzany do tem 20-22 C piec spalił około 40 kg węgla,

wieczorem już wróciło wszystko do normy jak przed wyjazdem.

Acha dom o pow. 140 m2

więc coś nieteges u ciebie.

• Odpowiedzi 281
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no, wyłączyłem ogrzewanie, żeby nie zużywać deficytowego medium i nie pogarszać sytuacji ;) i jadę skombinować jakiś zbiornik, żeby sobie napełnić zapas ;)
Jak chcesz napełnić na zapas, to i tak się przyczynisz do pogorszenia sytuacji :D

Lepiej grzej póki masz czym, nagrzej do 30 stopni - dłużej będzie się chłodziło :D

tak naprawdę to gospodarstwa domowe zagrożone nie są - dla nich chyba wystarczy naszego wydobycia (nie sprawdzałem ale coś takiego mówili w mediach), a nikt nie zdecyduje się na ograniczenie ogrzewania domów na rzecz przemysłu. w skrajnej sytuacji problem z gazem może mieć głównie przemysł. pośrednio przez to my wszyscy, a nie tylko ogrzewający gazem.

masz blisko gaz ziemny zapmnij o ekogroszku przeliczałem to wychodzi ze kosztuje tyle samo szczegolnie jesli ktos kupuje workowany z dala od Slaska a co siebie i chalupe upiepszysz to twoje. Ja jestem posiadaczem pieca na ekogroszek działa nawet dobrze ale gaz ode mnie był ponad z 150 metrów wiec dlatego sie zdecydowalem jest napewno ekonomiczniejszy niz piec na olej i gaz butlowy i mniej upierdliwy niz na inne paliwa stale.

Do kozikpl

Mi rodzice mają kocioł olejowy Viesmann i wszystko byłoby super gdyby nie wahania cen. Teraz zrobiliśmy zapas. Cena za litr 1,98 zł. Powyżej 2,5 zł to moim zdaniem się nie kalkuluje - niestety. Wydoda i komfort bez porównania.

Sam bym w taki zainwestował gdyby były jakieś gwarancje cen lub mniejsza akcyza na olej itp . Ale przy tym "żądzie" to niedopomyślenia

pozdr

w.m.

Do kozikpl

Mi rodzice mają kocioł olejowy Viesmann i wszystko byłoby super gdyby nie wahania cen. Teraz zrobiliśmy zapas. Cena za litr 1,98 zł. Powyżej 2,5 zł to moim zdaniem się nie kalkuluje - niestety. Wydoda i komfort bez porównania.

Sam bym w taki zainwestował gdyby były jakieś gwarancje cen lub mniejsza akcyza na olej itp . Ale przy tym "żądzie" to niedopomyślenia

pozdr

w.m.

A ile oleju pali taki piecyk i jaka powierzchnia?

Pozdro

Do kolegi Jaskóła.

W poście napisałeś, że Twoje dotychczasowe samochody i inne tam urządzenia zawsze zużywały więcej paliwa niż innym posiadaczom.

Otóż muszę Cię pocieszyć.

Zwróć uwagę, że wszyscy zawsze mówią (niezależnie od marki, silnika, pojemności) że ich samochody palą 6 lit/100km i TYLKO wymieniają płyny i NIC poza tym się nie dzieje z ich autami.

Ty po prostu jesteś uczciwy i szczery, przede wszystkim SZCZERY WOBEC SIEBIE.

Bo co ma powiedzieć ktoś, kto wydał na budowę domu kilkaset tyś. zł, dał 30 cm styropianu do ocieplenia, kupę forsy wpakował w instalację c.o., ma najnowocześniejszy piec ze sterownikami i inne tam bajery itd. a koszt ogrzewania nie jest wcale taki niski.

W takiej sytuacji prawie każdy człowiek powie, że do ogrzania potrzebuje niewiele opału.

Taka jest ludzka natura i tyle.

ja tylko mam jedno pytanie czy ci którym piece w domu zuzywają 3 metry szescienne gazu mają taryfę W3 ?? Jeśli tak to po co ?? przecież przepłacają strasznie na abonamencie :p

Zwykle ci co zuzywaja 3 m3 gazu na dzien nie maja taryfy W3. Znasz takich?

Są tu tacy na forum?

za wyjatkiem przypadkow szczegolnych: ktos planowal zamieszkac jesienią, podpisał umowe na W3 a potem sie zdecydowal zamieszkac 6 miesiecy pozniej a w domu grzeje na +8 stopni by nie zamarzło i wychodzi mu 3 m3, lecz przed uplywem 6 miesiecy nie moze zmienic taryfy.

Ja mam taryfę S-2 (gz-35), odpowiednik W-2 (gz-50). I to po roku mieszkania i ogrzewania. Przez pierwszy rok miałam S-3.

Zgadza sie, przez pierwszy rok. Ale są to warunki "brzegowe" czasami wrecz wymuszone przez zakład gazowniczy. Swiadomy człowiek, zwykle jesli zuzycie na to pozwala, zmienia taryfe na taka jaka mu pasuje, podobnie jak w telefonach komorkowych :D

ja tylko mam jedno pytanie czy ci którym piece w domu zuzywają 3 metry szescienne gazu mają taryfę W3 ?? Jeśli tak to po co ?? przecież przepłacają strasznie na abonamencie :p

Właśnie w styczniu przechodze z taryfy W3 na taryfe W2, pan w gazowni poinformował mnie że w styczniu robią rok obrachunkowy i zmieniają taryfe nawet bez informacji klienta. Piec oraz instalacje uruchomiłem w 01.11.2007 do dzisaj zużycie gazu 860m/3, do 28.o8.2008 instalacja pracowała na ,, półgwizdka,,od tej daty do dzisiaj zużycie gazu 454m/3, tak sobie myśle za cały rok 900m/3.

P.S. Chyba że będzie gaz o takich parametrach co teraz podawany ,to pewnie wyjdzie więcej :wink: ,

• 2 weeks później...

znów spisałem licznik i wychodzi mi zuzycie gazu 10-12 metrów GZ 50 dziennie przy temp około zera jak jest mróz to wiecej.

mam piec Vailanta o sprawności 93% jeśli miałbym kondensata 109% to było by mniej o 16% czyli 8,5-10,5 metra na dzień grzeje około 110 metrów nowego dobrze ocieplonego domu