Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek nie, lepiej gaz?

Robak

Recommended Posts

A to ciekawostka, bo mnie z wyliczeń wynika tak

gaz 1,35zł/m3/(100%sprawność pieca(kondensat)*34,3 MJ/m3)=39,35zł/GJ + ekstra miesięczny abonament

O w morde perpetum mobile

Niech będzie strata moja 90% to i tak 43,7zł :D

Sprawność pieca na ekogroszek hmmm 75% :-?

Oki niech zostanie na twoim, zwracam honor 1,56 zł/m3 to i tak około 47 zł/Gj[/code]

• Odpowiedzi 281
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nie mogłem się oprzeć ale jak czytam jak się sprzeczacie czy gaz kosztuje 1,43 czy 1,35 to Wam zazdroszczę. Nie mając dostępu do sieciowego mam butlę i za samą kuchenkę wychodzi mi 110zł/miesiąc (cena to coś koło 10zł/m3), ogrzewam piecem na wszystko i jeszcze drewnem po budowie więc można powiedzieć że za darmo ale jakbym miał rurę w ziemi i takie ceny za gaz to mój kociołek na paliwo stałe może i zostałby w kotłowni ale jako awaryjny a tak to taką rolę spełnia kocioł gazowy :lol: . Po roku palenia w takim kociołku mogę stwierdzić że to naprawdę żadna przyjemność i nie chodzi o to czy to drewno, węgiel czy ekogroszek tylko o jego obsługę, dym, brud itd jak już inni wspominali. Co do oszczędzania to bardzo mnie ciekawi ile tak naprawdę zaoszczędzą ci co palą ekogroszkiem w stosunku do ogrzewania gazem i w porównaniu do innych wydatków, szczególnie rozbawiła mnie (bez obrazy) to zestawienie oszczędzania przez palenie ekogroszkiem i kilkakrotne wypady w góry. Bo rozumiem, że można oszczędzać jak jest taki przymus i każde 100zł/miesiąc jest bardzo ważne ale dorabianie do tego ideologi to już lekka przesada .

Witam

Nie mogłem się oprzeć ale jak czytam jak się sprzeczacie czy gaz kosztuje 1,43 czy 1,35 to Wam zazdroszczę. Nie mając dostępu do sieciowego mam butlę i za samą kuchenkę wychodzi mi 110zł/miesiąc (cena to coś koło 10zł/m3), ogrzewam piecem na wszystko i jeszcze drewnem po budowie więc można powiedzieć że za darmo ale jakbym miał rurę w ziemi i takie ceny za gaz to mój kociołek na paliwo stałe może i zostałby w kotłowni ale jako awaryjny a tak to taką rolę spełnia kocioł gazowy :lol: . Po roku palenia w takim kociołku mogę stwierdzić że to naprawdę żadna przyjemność i nie chodzi o to czy to drewno, węgiel czy ekogroszek tylko o jego obsługę, dym, brud itd jak już inni wspominali. Co do oszczędzania to bardzo mnie ciekawi ile tak naprawdę zaoszczędzą ci co palą ekogroszkiem w stosunku do ogrzewania gazem i w porównaniu do innych wydatków, szczególnie rozbawiła mnie (bez obrazy) to zestawienie oszczędzania przez palenie ekogroszkiem i kilkakrotne wypady w góry. Bo rozumiem, że można oszczędzać jak jest taki przymus i każde 100zł/miesiąc jest bardzo ważne ale dorabianie do tego ideologi to już lekka przesada .

to kup sobie do kuchenki butlę P-B 11kg, wyjdzie ci co najmniej połowe tego co łacisz (no chyba ze kuchenka "zawodowo" chodzi albo rodzinę masz 15 osobową)

Witam

Takie plany też były ale to trochę bardziej skomplikowane, musiałem mieć jakiś rodzaj ogrzewania żeby mi wydali pozwolenie na budowę więc wchodził w grę tylko gaz albo prąd a że jakieś tam widoki (co prawda odległe) na gaz z sieci są więc zrobiłem instalację gazową, a z tą połową to masz rację gaz - 50zł dzierżawa butli 60zł :lol:

obawiam sie, ze Edybre nie zaktualizowal sobie swoich danych

Hallo !!!

1.11.2008 była podwyzka !

Edybre napisał stawki przed podwyżką i to na gaz gz-35, ale ciekawostką jest fakt braku stawek na gaz od 01-11-2008 na stronach PGNiG brak, gdzie je znajde :-? ktoś wie

Podałam stawkę z ostatniego rachunka jaki mam, czyli z września. Obecnie na dniach dostanę aktualny. W moim rejonie w rurze jest gz-35 a nie gz-50, dlatego mam taryfę S-3 a nie W-3.

Witam

Takie plany też były ale to trochę bardziej skomplikowane, musiałem mieć jakiś rodzaj ogrzewania żeby mi wydali pozwolenie na budowę więc wchodził w grę tylko gaz albo prąd a że jakieś tam widoki (co prawda odległe) na gaz z sieci są więc zrobiłem instalację gazową, a z tą połową to masz rację gaz - 50zł dzierżawa butli 60zł :lol:

ale jaka dzierzawa? kupujesz butle za 90-100zł, reduktor za kilkanaście i jest to Twoje, gaz kupujesz (wymieniając butę) za 42-47zł, w przeciętnych warunkach na miesiąc, półtora wystarczy

http://images49.fotosik.pl/32/eba94a3ef1e4b6aam.jpg

od 2008,10,13 do 2008,10,31

1.za gaz 97m3 po 0,92netto

2.abonament 1m-c 7.10 netto

3,opłata sieciowa stała 0,5806m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 97,00m3 0,3132netto

od,2008,10,31 do 2008,11,18

1.za gaz 96m3 po 1,0215netto

3,opłata sieciowa stała 0,6000m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 96,00m3 0,3132netto

razem za 193m3 gaziu rachunek 358,42zł za 37dni,piec ditrich z zasobnikiem 55l,sterownik na ścianie ustawiony na 21c na dzień od 6do23,i na 19c od 23do6rano,piec chodzi nonstop,dom o powierzchni 115m2 ocieplony 10cm styropian,i 20cm wełna na poddaszu,pierwsze grzanie w tym roku,dom nowy,średnia dzienna wychodzi 5.2m3 na dobę. Odpiszczie czy to dużo czy mało. Aha od sierpnia do dziś spalił 298m3gaziu. Pozdrawiam

od 2008,10,13 do 2008,10,31

1.za gaz 97m3 po 0,92netto

3,opłata sieciowa stała 0,5806m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 97,00m3 0,3132netto

od,2008,10,31 do 2008,11,181.za gaz 96m3 po 1,0215netto

3,opłata sieciowa stała 0,6000m-c 32,85netto

4,opłata sieciowa zmienna 96,00m3 0,3132netto

razem za 193m3 gaziu rachunek 358,42zł za 37dni,piec ditrich z zasobnikiem 55l,sterownik na ścianie ustawiony na 21c na dzień od 6do23,i na 19c od 23do6rano,piec chodzi nonstop,dom o powierzchni 115m2 ocieplony 10cm styropian,i 20cm wełna na poddaszu,pierwsze grzanie w tym roku,dom nowy,średnia dzienna wychodzi 5.2m3 na dobę. Odpiszczie czy to dużo czy mało. Aha od sierpnia do dziś spalił 298m3gaziu. Pozdrawiam

duzo...

Bo rozumiem, że można oszczędzać jak jest taki przymus i każde 100zł/miesiąc jest bardzo ważne ale dorabianie do tego ideologi to już lekka przesada .

Nie bardzo rozumiem - jaki przymus? Zainstaluj zbiornik na Propan i grzej gazem. Ewentualnie olejem. Nie ma przymusu używania kotła na paliwa stałe, skoro nie zależy Ci na oszczędzaniu.

Zresztą podobno grzanie gazem nie wychodzi wcale drożej, jak zorientowałem się z tego wątku, więc nie mam pojęcia dlaczego masz "kocioł na wszystko"...

W moim rejonie w rurze jest gz-35

trochę kręcisz żeby udowodnić wyższość gazu nad węglem, GZ-35 ma niższa wydajność o średnim cieple spalania w wysokości 28,8 MJ/m3 więc porównywanie go z węglem wygląda tak:

gaz-35 1,12zł/m3/(90%sprawność pieca*28,8 MJ/m3)=43,2zł/GJ + ekstra miesięczny abonament

wliczając abonament w cenę gazu wychodzi konkretnie dla ciebie 55,1zł/GJ

teraz dodajmy do tego podwyżkę z 1,11,2008 ceny podał gufix

gaz-35 wliczając ekstra miesięczny abonament 1,638zł/m3/(90%sprawność pieca*28,8 MJ/m3)=63,2zł/GJ

zastanówmy się jeszcze jaka będzie podwyżka 1,01,2009 i już wiemy o ile gaz jest tańszy od węgla

węgiel 600zł/t/(0,75%sprawność*24GJ/t)=33,3zł/GJ + fizyczna praca palacza

albo inaczej, zużyłaś 1622m3 gz-35 więc razem z gotowaniem jest to równowartość 2,3tony węgla, nadal wychodzi o 1000 zł na sezon taniej biorąc pod uwagę że za rok 2009 wydasz na gz-35 ok 2650zł zachowując identyczne zużycie 1622m3

PS piece do których podałem link wcześniej są to piece 24godzinne, przy takich temperaturach jak teraz jeden zasyp starcza na 48 godzin, w domku ocieplonym mniej więcej tak jak twój

ATEN DALEJ SWOJE I KONIEC, JESTEŚ POSIADACZEM PIECA WĘGLOWEGOTO SIĘ CIESZ ŻE MASZ TANIO JA MAM GAZ I TEŻ JEST TANIO A WĘGIEL ORZECH U MNIE ,,CHODZI,, ZA 750 ZŁ CENA REWELACJA, I JUŻ WYCHODZI 41,66ZŁ, NIE BEDE PISAŁ DALEJ.

DOM 110 METRÓW OD 2008-01-11 DO 2008-11-21 ( RANO), ZUŻYCIE GAZU NA KUCHENKE+C.W.O+CO=74M/3 GAZUX 1,85 (NAWET)+48 ZŁ ABONAMENT=185 ZŁTEMPERATURA ZADANA CIĄGŁA 21DZIEŃ, NOC 19, NIE MAM REPEKURACJI WIETRZINE MIESZKANIE CODZIENNIE 2X RANO I WIECZÓR, DOPALONE KOMINKIEM 5 RAZY ,WSZYSTKO W TYM TEMACIE. iLE NA TE TRZY MEDIA SPALIŁEŚ ENERGI W SWOIM DOMU NA WĘGIEL?PEWNIE OKOŁO 300 KG (OKOŁO 240 ZŁ BEZ KUCHENKI PLUS PRĄ LUB GAZ ZA 20 ZŁ=260 ZŁ+PRACA)

trochę kręcisz żeby udowodnić wyższość gazu nad węglem, GZ-35 ma niższa wydajność o średnim cieple spalania w wysokości 28,8 MJ/m3 więc porównywanie go z węglem wygląda tak:

gaz-35 1,12zł/m3/(90%sprawność pieca*28,8 MJ/m3)=43,2zł/GJ + ekstra miesięczny abonament

gaz-35 wliczając ekstra miesięczny abonament 1,638zł/m3/(90%sprawność pieca*28,8 MJ/m3)=63,2zł/GJ

zastanówmy się jeszcze jaka będzie podwyżka 1,01,2009 i już wiemy o ile gaz jest tańszy od węgla

albo inaczej, zużyłaś 1622m3 gz-35 więc razem z gotowaniem jest to równowartość 2,3tony węgla, nadal wychodzi o 1000 zł na sezon taniej biorąc pod uwagę że za rok 2009 wydasz na gz-35 ok 2650zł zachowując identyczne zużycie 1622m3

PS piece do których podałem link wcześniej są to piece 24godzinne, przy takich temperaturach jak teraz jeden zasyp starcza na 48 godzin, w domku ocieplonym mniej więcej tak jak twój

A co ja kręcę??? :o

Po prostu mam gz-35 - nic na to nie poradzę. Twoje wyliczenia mnie nie przekonują - dla mnie to co płacę za gaz jest satysfakcjomujace i NAWET JEŚLI COŚ BYM ZAOSZCZĘDZIŁA paląc węglem to nie chcę. Napisałam, że nawet z dopłatą nie chcę wegla. Po prostu. A swoje rachunki pokazałam tylko dlatego, żeby pokazać jakie są koszty korzystania z gazu. I jak widać nie są to tak kosmiczne kwoty jak sugerują ekogroszkowcy.

Temat uważam za wyczerpany.

- ekhhhh

Ja natomiast widzę dwie rzeczy / a ponieważ używam gazu - widzę ekogroszek :) / :

1 - rok temu sąsiady moje opalające ekogroszkiem płaciły za workowany opał ca 400pln/tona - teraz tenże kosztuje nawet 900pln/tona - jest droższy o ponad 100% ! - pomijam fakt o ciągłym jego braku , problemach z nabyciem i coraz gorszą jego jakością ...

2 - przyjmując średnie zużycie 1 tonę na miesiąc na sezon grzewczy / 6 miesięcy / trzeba zużyć 6 ton opału po 900pln/tona co daje 5400 pln za sezon grzewczy !!, przyjmując średnie zużycie 0,5 tony na miesiąc na sezon za sezon grzewczy trzeba zapłacić 2700 pln !!

Pablitoo, ty masz sąsiadow prowadzacych jakas działanosc gospodarcza, chyba nie do konca legalna, w piwnicy. W starym nieocieplonym domu przy starej drewnianej stolarce 6 ton wegla starczało nam za PRL-u do ogrzania 200 m2 a zimy wtedy były konkretne. Fakt - był to wtedy zwykly węgiel a nie ekogroszek - moze tu jest pies pogrzebany.

Jeszcze raz powtarzam po co płacić aż 900 zł za ekogroszek jak na śląsku najwyższe ceny osiąganją 800 zł w sklepach z artykułami budowlanymi. Na składach workowany wychodzi 700 zł za tonę a z Kazachstanu jest jeszcze tańszy.(i podobno nie jest gorszy od naszego)

Ekogroszek jest bardziej kaloryczny niz zwykły węgiel dlatego pewnie by sie go zużyło mniej. 6 ton moim rodzicom starcza na rok !!! palenia (sezon grzzewczy + lato) Piec zwrócił sie po trzech latach (w porównaniu z gazem). Z tego wynika, że pomimo wzrastajacych cen węgla nadal ma oszczedności w porównaniu z GAZEM 30 %.I powtarzam jeszcze raz jest to jedyny sposób ogrzewania mieszkania i wody wdomu. Nie ma zadnych podgrzewaczy, kominków z płaszczem, wymienników ciepła, kolektorów słonecznych czy ellektrycznych wiatraków. Woda jest gorąca i ronocześnie w domu jest ciepło. Bez względu na to jak niskie sa temperatury na zew.

Powtarzam jeszcze raz oba źródła energii mają swoje wady i zalety, ale węgiel (naewt ekogroszek) zawsze będzie tańszy od ogrzewania gazowego...

ATEN DALEJ SWOJE I KONIEC, JESTEŚ POSIADACZEM PIECA WĘGLOWEGOTO SIĘ CIESZ ŻE MASZ TANIO JA MAM GAZ I TEŻ JEST TANIO A WĘGIEL ORZECH U MNIE ,,CHODZI,, ZA 750 ZŁ CENA REWELACJA, I JUŻ WYCHODZI 41,66ZŁ, NIE BEDE PISAŁ DALEJ.

DOM 110 METRÓW OD 2008-01-11 DO 2008-11-21 ( RANO), ZUŻYCIE GAZU NA KUCHENKE+C.W.O+CO=74M/3 GAZUX 1,85 (NAWET)+48 ZŁ ABONAMENT=185 ZŁTEMPERATURA ZADANA CIĄGŁA 21DZIEŃ, NOC 19, NIE MAM REPEKURACJI WIETRZINE MIESZKANIE CODZIENNIE 2X RANO I WIECZÓR, DOPALONE KOMINKIEM 5 RAZY ,WSZYSTKO W TYM TEMACIE. iLE NA TE TRZY MEDIA SPALIŁEŚ ENERGI W SWOIM DOMU NA WĘGIEL?PEWNIE OKOŁO 300 KG (OKOŁO 240 ZŁ BEZ KUCHENKI PLUS PRĄ LUB GAZ ZA 20 ZŁ=260 ZŁ+PRACA)

Widzisz musisz kominkiem dopalać, żeby utrzymać temperaturę. U mnie orzech ten w lepszym gatunku kosztuje 550 zł / tona w sezonie i 400 poza. Wszystko w tym temacie jol jol palenie węglem jest tańsze a Ty sie tak nie denerwuj, że płacisz kupę kasy i masz ledwie 19 stopni (jak dopalisz kominkiem) Nauczcie sie ludzie wyciągac wnioski a nie trzymacie sie swojego zdania jak osły uparte i na siłę udowadniacie, że zimia jest kwadratowa...I NIE KRZYCZ NA FORUM!!!!!!!!!!!!!

Acha, i nie udowadniam wyższości gazu nad węglem, bo chyba jest jasne, że gaz przewyższa węgiel pod wszystkimi względami. Ekonomicznymi również (dla mojego domu i mojej sytuacji rodzinno-zawodowej).

Proste jak budowa cepa :D .Dwa zdania a jak rzeczowo ujęte.Gaz zawsze górą, cena, ekologia,bezobsługowość,wygoda,mniej straconego czasu,brudu itd :D

Widzisz musisz kominkiem dopalać, żeby utrzymać temperaturę. U mnie orzech ten w lepszym gatunku kosztuje 550 zł / tona w sezonie i 400 poza. Wszystko w tym temacie jol jol palenie węglem jest tańsze a Ty sie tak nie denerwuj, że płacisz kupę kasy i masz ledwie 19 stopni (jak dopalisz kominkiem) Nauczcie sie ludzie wyciągac wnioski a nie trzymacie sie swojego zdania jak osły uparte i na siłę udowadniacie, że zimia jest kwadratowa...I NIE KRZYCZ NA FORUM!!!!!!!!!!!!!

Napisałem że kominek odpaliłem 5 razy w soboty dla przyjemności i wcale nie krzycze. A tak na marginesie masz porównanie gaz a węgiel , bo ja mam paliłem tym i tym więc wiem co mówie.

Jeszcze raz powtarzam po co płacić aż 900 zł za ekogroszek jak na śląsku najwyższe ceny osiąganją 800 zł w sklepach z artykułami budowlanymi. Na składach workowany wychodzi 700 zł za tonę a z Kazachstanu jest jeszcze tańszy.(i podobno nie jest gorszy od naszego)

Tylko że nie każdy mieszka na śląsku aby mieć ceny po 700zł za tonę....

A tak na marginesie masz porównanie gaz a węgiel , bo ja mam paliłem tym i tym więc wiem co mówie

No to z chęcią przeczytam jakieś porównanie kosztów, bo póki co jeszcze mogę wybrać...

Powiem tak ,jeżeli masz niskie koszty podłączenia gazu i dom dobrze ocieplony moja rada bierz gaz.Ekogroszek za 500zł to już u nas tylko marzenie, 750zł i nic mniej

A tak na marginesie masz porównanie gaz a węgiel , bo ja mam paliłem tym i tym więc wiem co mówie

No to z chęcią przeczytam jakieś porównanie kosztów, bo póki co jeszcze mogę wybrać...

Powiem tak ,jeżeli masz niskie koszty podłączenia gazu i dom dobrze ocieplony moja rada bierz gaz.Ekogroszek za 500zł to już u nas tylko marzenie, 750zł i nic mniej

http://allegro.pl/item482566476_eko_groszek_ekogroszek_opal_wegiel_1_tona.html