majjo 14.11.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam wszystkich. Jakiś czas temu napisałem posta na temat utrzymywania w czystości rowu melioracyjnego wraz z płynącą w nim wodą. Nie do końca otrzymałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź, więc pozwalam sobie na napisanie kolejnego postu "uzbrajając" się w lekturę Prawa Wodnego. Art. 21. 1. Utrzymywanie wód stanowi obowiązek ich właściciela. Art. 22. 1. Utrzymywanie śródlądowych wód powierzchniowych polega na zachowaniu lub odtworzeniu stanu ich dna lub brzegów oraz na konserwacji lub remoncie istniejących budowli regulacyjnych w celu zapewnienia swobodnego spływu wód oraz lodów, a także właściwych warunków korzystania z wody. Rów melioracyjny znajdujący się na terenie gminy, należy do tejże gminy i to ona ma obowiązek jego renowacji i oczyszczania. Art. 12. Wody stojące oraz wody w rowach znajdujące się w granicach nieruchomości gruntowej stanowią własność właściciela tej nieruchomości. Art. 26. Do obowiązków właściciela śródlądowych wód powierzchniowych należy: 1) zapewnienie utrzymywania w należytym stanie technicznym koryt cieków naturalnych oraz kanałów, 2) dbałość o utrzymanie dobrego stanu ekologicznego wód, 3) regulowanie stanu wód lub przepływów w ciekach naturalnych oraz kanałach stosownie do możliwości wynikających ze znajdujących się na nich urządzeń wodnych oraz warunków hydrologicznych, 4) zapewnienie swobodnego spływu wód powodziowych oraz lodów, 5) współudział w odbudowywaniu ekosystemów zdegradowanych przez niewłaściwą eksploatację zasobów wodnych, Jeżeli rów znajduje się na terenie gminy to ona również ma obowiązek utrzymywania w należytym stanie ekologicznym wodę w nim płynącą. A w razie jej zanieczyszczeniu to gmina ma obowiązek rekultywacji terenu. Sumując - jeżeli wzdłuż mojej działki biegnie rów melioracyjny, który regularnie zamula się i niszczeje, obrywając się, śmierdzi niemiłosiernie, zalewany regularnie z szamb okolicznych mieszkańców, to powinienem zgłosić to do gminy i żądać jego odbudowy i oczyszczenia, bo: Art. 193. Kto wbrew obowiązkowi: 1) nie utrzymuje w należytym stanie wód lub urządzeń wodnych, 2) ... 3) ... 4) ... - podlega karze grzywny. Proszę o komentarze. Nie uważam się za znawcę prawa, ale zmuszony jestem działać, bo... ten rów powoli wpływa na mój stan psychiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.11.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Sprawdź, czy u Ciebie jest spółka wodna, jeśli tak to pogadaj u nich o tej sprawie.Jeśli jest spółka to gmina ma nadzór nad jej pracami, znajdź wydział/referat który tym się zajmuje i popytaj czy coś robią/np dokumentacja. krótko mówią zrób staranny wywiad zanim pójdziesz na wojnę a w tym wyroku WSA, mimo odrzucenia skargi, masz podaną ścieżkę prawną, http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/doc?d=BBB5C7598B969EE8F658C49BEC65D4F5169EF639 zaczynasz od skargi do wójta/burmistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 17.11.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Niekoniecznie jeżlei rów melioracyjny jest na terenie gminy to należy do tej gminy. Moze nal;eżeć np. do prywaciorza. Proponuje3 zacząć poszukiwania od miejscowego zarządu melioracji, potem starostwa, RZGW, gminy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts