Freelander 14.11.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 W nawiazaniu do tego oto watku: http://forum.muratordom.pl/trudne-zadanie-prosze-o-pomoc-doswiadczonych,t144748.htm Znalezlismy w miare tanie mieszkanie w pobliskiej miescowosci, bardzo ladne, problem jednak w tym, ze tam NIEMA zadnego ogrzewania procz kominka. Mieszkanie jest polozone nad piwnica, ktora do niego przynalezy. Mieszkanie ma 50 m2 i wszystko nam odpowiada, tylko z tym ogrzewaniem problem Jak to najlepiej rozwiazac (gazu ziemnego tam niema). Czyli trzeba jakis piecyk wsadzac do piwnicy i rzprowadzac rury z grzejnikami. Ciekaw jestem jaki to moze byc piecyk (na jakie paliwo) oraz ile cala instalacja moze kosztowac? Mysle, ze trzeba raczej na gaz i jakos laczyc to z kominem od kominka? Bo inaczej jak? Elektryczne? Co wyjdzie najtaniej w zakupie oraz instalacji? Kosztami eksploatacji nie zabardzo przejmuje sie, to jednak tylko 1 mieszkanie, nie dom wolnostojacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 15.11.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Jeśli jest tylko jeden komin to nie można tam podłączyć drugiegi pieca. Zostaje ci więc chyba tylko ogrzewnie elektryczne. W połączeniu z kominkiem nie będzie to drogie w użytkowaniu - u mnie kominek bez problemu ogrzewa ponad 50 m. Inwestycyjnie też takie ogrzewanie wyjdzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freelander 15.11.2008 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Jeśli jest tylko jeden komin to nie można tam podłączyć drugiegi pieca. Zostaje ci więc chyba tylko ogrzewnie elektryczne. W połączeniu z kominkiem nie będzie to drogie w użytkowaniu - u mnie kominek bez problemu ogrzewa ponad 50 m. Inwestycyjnie też takie ogrzewanie wyjdzie najtaniej. Dziekuje! Czyli wszystko na opal odpoda i pozostaje prad. No i teraz 2 opcje: 1) Instalowac piec elektryczny oraz instalecje z grzejnikami i zbiornik na wode. 2) Po-prostu zainstalowac na sciany 3-4 grzejniki konwekcyjne, a goraca woda do kopieli i w kuchni przez podgrzewacze przeplywowe. Jakie rozwiazanie jest lepsze? Wydaje mi sie, ze to nr2 wyjdzie znacznie taniej, a mankamentem jest, ze podobnie grzejniki konwekcyjne "pala" powietrze i nie sa zdrowe, jednak nie jestem tego pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts