Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong spoiny pionowe

Recommended Posts

Znowu te mostki termiczne :roll:

Jak bloczek do bloczka jest dobrze dosuięty to nie ma co się obawiać mostka termicznego. Okna i drzwi wejściowe to są dopiero mostki w porównaniu z prawidłowo wymurowaną ścianą Ytong.

Spoinę pionową i to niepełną stosuje się w przypadku konieczności docięcia bloczka na wymiar oraz w narożu ściany.

Mam dom wymurowany z Ytonga na kleju. Ściana 36,5 cm (typowa) wewnątrz tynk gipsowy, na zewnątrz tynk cementowo-wapienny z perlitem i białym cementem (Baumit) + farba Kabe. Żadnego innego ocieplenia. W zimie ciepło w lecie chłodno - żadnych problemów. Mieszkam 4 lata. Mówimy o produkcie Ytonga a nie o bloczku z betonu komórkopodobnego.

Mówimy o produkcie Ytonga a nie o bloczku z betonu komórkopodobnego.

A czym się różni BK od BK zdiełano i ponoć w Ytong

No po za tym nieszczęsnym wymiarem 200mm - ni go przypiąć ni go wypiąć

No oczywiście ceną

Nam bogatym w to graj - Wara wam pospólstwo od BK pardon Ytong-a pięknie zapakowanego w żółta prezerwatywę

A co z nim dalej to już osobna historia

Tak przy okazji jednowarstwowych bez mostkowych ścian-

BK400 solbetu bez mostków w ścianie :wink: , wręcz tylko sam materiał o lambda 0,1 W/m*K :wink: ale za to można go łatwo dzięki temu nosić :wink:

http://images33.fotosik.pl/259/d467e24923fc13camed.jpg

Na szczęście dla mnie nie miało to aż tak dużego znaczenia.

pzdr

Mam dom wymurowany z Ytonga na kleju. Ściana 36,5 cm (typowa) wewnątrz tynk gipsowy, na zewnątrz tynk cementowo-wapienny z perlitem i białym cementem (Baumit) + farba Kabe. Żadnego innego ocieplenia. W zimie ciepło w lecie chłodno - żadnych problemów. Mieszkam 4 lata. Mówimy o produkcie Ytonga a nie o bloczku z betonu komórkopodobnego.

Mówimy o produkcie Ytonga a nie o bloczku z betonu komórkopodobnego.

A czym się różni BK od BK zdiełano i ponoć w Ytong

No po za tym nieszczęsnym wymiarem 200mm - ni go przypiąć ni go wypiąć

No oczywiście ceną

Nam bogatym w to graj - Wara wam pospólstwo od BK pardon Ytong-a pięknie zapakowanego w żółta prezerwatywę

A co z nim dalej to już osobna historia

różni się przede wszystkim satysfakcją kaltam , poczuciem że ma o niebo lepszy towar za wyższą cenę...

Widzę że z upływem lat ubyło (niestety) także kultury w wypowiedziach niektórych albo to zwykła "polska zawiść". No cóż takie czasy. A tak na marginesie to do 70% ciepła ucieka przez dach - prawa fizyki nie zmienisz, stąd tego typu dywagacje o murach są wyłącznie przerostem formy nad treścią.

Rafalryba mój domek dokładnie tak jest postawiony i jest ok :D Ytong 24 był w niektórych miejscach dodatkowo spoinowany pionowo ale myślę, że kompletnie niepotrzebnie do tego jest Termoorganika Platinum+ i okna trzyszybowe. Domek nie jest jeszcze ogrzewany ani nie ma ocieplonego poddasza a muszę przyznać, że wewnątrz jest całkiem przyjemnie :D

Oczywiście cokolwiek więcej będę mogła powiedzieć w grudniu po ociepleniu poddasza i włączeniu ogrzewania :wink:

dziekuje za opinie ale czytam i do konca nic nie moge wywnioskowac jedni mowia dobrze drudzy zle. ja mam zamiar zrobic sciane z ytongu24cm plus styropian 15cm co sadzicie bedzie ok?

Po co Ytong w takim razie?

Zwykły BK klasy 600 na pełne spoiny (pionowe i poziome) rozwiązanie i tańsze i lepsze.