kubukapte 15.11.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 witamdo poniedziałku muszę zdecydować która bramę zakupić:- Hormann za ~4000zł- Normstahl g60 za ~3700zł- Normstahl Euro za ~4500zł brama segmentowa o wym. 2750x2125mm, biała, kaseton, 4cm, z automatyką, cena z montażem i wielka prośba: czy moglibyście wspomóc dobrym słowem, doświadczeniem żeby nieco łatwiej można było podjąć decyzję? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 15.11.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 gdzie pytałeś o cenę hoormana?ja też mam hormana, sprawuje się ok, sterownik ten szybszy i złoty dąb; dałem 5200 - tyle wyszło z katalogukilka m-cu później z ciekawości podjechałem w inne miejsce - cena była 3800 za to samo; przy cenie katalogowej 5200; może zatem poszukaj jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 15.11.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Temat mam gruntownie, aż do bólu zbadany. Najlepszą jakość masz w Normstahl Euro (np. podwójne rolki), na drugim miejscu stawiam g60 (zamknięte profile), na końcu Hoermann. W Normstahlu masz dodatkowo pewność, że brama wyprodukowana zostanie w Niemczech, Hoermann może Ci ją przywieźć z Chin. Wiele czasu spędziłem nad wyborem, który okazał się być tylko jeden - Normstahl i tylko Normstahl. Wybrałem Eurodekor Eurotrend w kolorze ciemny dąb. Gdyby g60 produkowali w takim kolorze, być może wybór padłby na niego. Dodatkowo, nie wiem jak w innych regionach kraju, ale u mnie przedstawiciel Normstahla jest osobą bardzo kompetentną i nie szczędzącą czasu dla potencjalnego klienta, podczas gdy przedstawiciele Hoermanna (a tych jest wielu) nie zachwycili mnie swą postawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.11.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 a ja się ostatnio przekonuje bardziej do hormanna: - g60 jest tańsza, fakt, za to gwarancja tylko 5 lat gdy dwie pozostałe 10 (oczywiście z płatnymi przeglądami, ale taki okres swiadczyć może o jakości, czyli g60 wygląda na słabszą konstrukcję) - g60 ma fajnie zamknięte prowadnice/rolki, ale czy to nie utrudnia dostepu serwisowo/konserwacyjnego? no i ma, w porównaniu z N.euro, pojedyńcze a nie podwójne rolki, - za to w Euro są elementy prowadnic z tworzywa - jakoś to do mnie nie przemawia jeśli chodzi o sztywność i trwałość... - minus Normstahla to chyba napędy na które narzeka trochę osób, także na forum (resetowanie sie po zaniku napięcia, a ja np. jako ze elektryki nie mam jeszcze, prawdopodobnie bramę będe chciał co jakiś czas uruchomić z przedłużacza), - natomiast Normstahl (w obu bramach) w folderach informuje o segmentach z blachy w ocynku, dla Hormanna takiej informacji nigdzie nie znalazłem, wiec jeżeli nie ma ocynku w H. to jego duży minus, - uszczelka dolna lepiej wygląda w Normstahlu (jakby podwójny profil, w H. tylko prosty przekrój wężowy (jak sami to określają), - no i w Hormannie jest większy wybór pilotów, chocby taki bajer jak ten do zapalniczki, może to rzecz nie najwazniejsza, ale o ile założymy ze zarówno N. jaki i H. mają być na zasadzie "zamontuj i zapomnij" to zabawa będzie polegała na jak najbardziej ergonomicznej obsłudze, i kolejny duży wisior do kluczyków nie bardzo mi pasuje, wolałbym na "stałe" trzymać w aucie pilota w zapalniczce, tym bardziej że nie palę ładny też jest ten "otwieracz", jakoś tak chyba więcej spotkałem zadowolonych użytkowników Hormanna niż Normstahla, sorry jeśli trochę w głowie zamieszałem i jak zwykle wybór należy do Ciebie niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 15.11.2008 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 tutaj masz temat o tym ze w/w firma jest cos z nia jest nie tak http://forum.muratordom.pl/uwaga-na-firme-normstahl-bramy-garazowe,t64161.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 16.11.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A ja zamówiłem bramę segmentową Hormanna 5000x2125 w kolorze machoniowym z przetłoczeniami typu M z napędem Supramatic P ( najszybszy na ryknu 22cm/s szybkość otwierania) plus dodatkowy pilot cztero kanałowy i zapłaciłem 6900 zł oczywiście z zamontowaniem. Akurat w tym czasie była promocja 10% i wyszło taniej niż Wiśniowski i inne firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 16.11.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nieprawda , że Hormama robią w Chinach.Mój sprzerdawca ściągnął ją prosto od producenata z Niemiec.(Szczecin). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.11.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 A ja zamówiłem bramę segmentową Hormanna 5000x2125 w kolorze machoniowym z przetłoczeniami typu M z napędem Supramatic P ( najszybszy na ryknu 22cm/s szybkość otwierania) plus dodatkowy pilot cztero kanałowy i zapłaciłem 6900 zł oczywiście z zamontowaniem. Akurat w tym czasie była promocja 10% i wyszło taniej niż Wiśniowski i inne firmy. i nieprawda że najszybszy napęd na rynku, normstahl ultra excellent quick ma 26cm/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nieprawda , że Hormama robią w Chinach. Mój sprzerdawca ściągnął ją prosto od producenata z Niemiec.(Szczecin). Zapytaj przedstawiciela Hoermanna, czy mają zakład w Chinach, i czy jest w stanie zapewnić Cię, że Twoje zamówienie nie będzie tam zrealizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 16.11.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nieprawda , że Hormama robią w Chinach. Mój sprzerdawca ściągnął ją prosto od producenata z Niemiec.(Szczecin). Zapytaj przedstawiciela Hoermanna, czy mają zakład w Chinach, i czy jest w stanie zapewnić Cię, że Twoje zamówienie nie będzie tam zrealizowane. Nie muszę pytać bo wiem , że wożą z Niemiec i tam zamawiają u producenta ( Szczecin ul.Struga). Natomiast pewności , że do Niemiec trafia z Chin nie mam i chyba się tego nie dowiemy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nieprawda , że Hormama robią w Chinach. Mój sprzerdawca ściągnął ją prosto od producenata z Niemiec.(Szczecin). Zapytaj przedstawiciela Hoermanna, czy mają zakład w Chinach, i czy jest w stanie zapewnić Cię, że Twoje zamówienie nie będzie tam zrealizowane. Nie muszę pytać bo wiem , że wożą z Niemiec i tam zamawiają u producenta ( Szczecin ul.Struga). Natomiast pewności , że do Niemiec trafia z Chin nie mam i chyba się tego nie dowiemy razem. I o to właśnie chodzi. O rzetelną informację - patrz zdanie "Nieprawda, że Hormama robią w Chinach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 16.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Nieprawda , że Hormama robią w Chinach. Mój sprzerdawca ściągnął ją prosto od producenata z Niemiec.(Szczecin). Zapytaj przedstawiciela Hoermanna, czy mają zakład w Chinach, i czy jest w stanie zapewnić Cię, że Twoje zamówienie nie będzie tam zrealizowane. Nie muszę pytać bo wiem , że wożą z Niemiec i tam zamawiają u producenta ( Szczecin ul.Struga). Natomiast pewności , że do Niemiec trafia z Chin nie mam i chyba się tego nie dowiemy razem. I o to właśnie chodzi. O rzetelną informację - patrz zdanie "Nieprawda, że Hormama robią w Chinach". To , że nawet mają zakład w Chinach nie znaczy że na cały świat idą bramy z Tylko z Chin.A inne zakłady-żednego więcej Hormana na świecie-absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wystarczy, że będą robione z półproduktów pochodzących z Chin, np. z blachy, która w dodatku w Hoermannie nie jest ocynkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 16.11.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wystarczy, że będą robione z półproduktów pochodzących z Chin, np. z blachy, która w dodatku w Hoermannie nie jest ocynkowana. Ale jaja -przyjedź zobacz moją-wszystko ocynkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Brak takiej informacji w folderach reklamowych sugeruje stosowanie blach nieocynkowanych. Jeśli jednak są ocynkowane to ok. Napisz jeszcze, w jaki sposób to sprawdziłeś. Zdrapałeś kawałek farby z panela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.11.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wystarczy, że będą robione z półproduktów pochodzących z Chin, np. z blachy, która w dodatku w Hoermannie nie jest ocynkowana. Kolego - widzę że ukochałeś swoją bramę Normhstala i każda inne jest beee - nie martw się - prawie każdy z nas hołubi co swoje - inne krytykując ... Przyjedź i do mnie - pooglądasz , pomacasz - u mnie Hormann od 2 lat - oczywiście blacha ocynk - a czy robiona w Chinach czy nie - tego nie wie nikt - tego nie wiesz nawet Ty czy Twoja brama nie jest zrobiona z Chińskiego syfu - bo to co Ci powiedział sprzedawca było dokładnie tym co chciałeś usłyszeć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.11.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Brak takiej informacji w folderach reklamowych sugeruje stosowanie blach nieocynkowanych. Jeśli jednak są ocynkowane to ok. Napisz jeszcze, w jaki sposób to sprawdziłeś. Zdrapałeś kawałek farby z panela? Ja wymieniałem ostatni segment w swojej bramie - z jakiego powodu - to nieistotne - w każdym razie porysowałem ją - a jak wygląda ocynk to akurat wiem - no chyba że uważasz ze nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 16.11.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wystarczy, że będą robione z półproduktów pochodzących z Chin, np. z blachy, która w dodatku w Hoermannie nie jest ocynkowana. Kolego - widzę że ukochałeś swoją bramę Normhstala i każda inne jest beee - nie martw się - prawie każdy z nas hołubi co swoje - inne krytykując ... Przyjedź i do mnie - pooglądasz , pomacasz - u mnie Hormann od 2 lat - oczywiście blacha ocynk - a czy robiona w Chinach czy nie - tego nie wie nikt - tego nie wiesz nawet Ty czy Twoja brama nie jest zrobiona z Chińskiego syfu - bo to co Ci powiedział sprzedawca było dokładnie tym co chciałeś usłyszeć ... Cholera nic dodać nic ująć-popieram pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Wystarczy, że będą robione z półproduktów pochodzących z Chin, np. z blachy, która w dodatku w Hoermannie nie jest ocynkowana. Kolego - widzę że ukochałeś swoją bramę Normhstala i każda inne jest beee - nie martw się - prawie każdy z nas hołubi co swoje - inne krytykując ... Przyjedź i do mnie - pooglądasz , pomacasz - u mnie Hormann od 2 lat - oczywiście blacha ocynk - a czy robiona w Chinach czy nie - tego nie wie nikt - tego nie wiesz nawet Ty czy Twoja brama nie jest zrobiona z Chińskiego syfu - bo to co Ci powiedział sprzedawca było dokładnie tym co chciałeś usłyszeć ... Kolego - nie ukochałem "swojej" bramy, bo po pierwsze nawet jej jeszcze nie zamówiłem, po drugie mam inne preferencje. Wymagam tylko podawania rzetelnej informacji. Sam do niedawna stałem jeszcze przed wyborem i, jak pisałem wyżej, po gruntownym zbadaniu materii doszedłem do wniosku, że będzie to Normstahl, który wg mojej subiektywnej oceny ma najlepszą ofertę. Atak posiadaczy bram Hoermanna na moją skromną osobę sugeruje jednak, że to oni je ukochali i będą bronić do upadłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 16.11.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 P.S.Za zaproszenie dziękuję. Żeby sobie pomacać nie muszę jechać aż tak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts