emqwadrat 15.11.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witajcie, Zaczynam powoli umawiać ekipy na wiosnę... nie wiem co robić najpierw... podbitkę dachu czy ocieplenie/elewację ścian zewnętrznych... a może nie ma to znaczenia Dużo w forum tematów "co pierwsze" ale na temat podbitka/elewacja nie znalazłem Jakie są Wasze doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 15.11.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 moje doświadaczenie budowlane jest mizerne ale jak pomyślisz to sam znajdziesz odpowiedź.- jak zrobisz podbitkę wcześniej to w jaki sposób wykonasz ocieplenie zewn. tych części ścian schowanych pod podbitką??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 15.11.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 jak zrobisz podbitke pierwszą, to jak ocieplisz nad podbitką..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 15.11.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zacznij oczywiście od elewacji. Jeżeli wykonasz podbitkę na początku to nie będzie poejścia do ocieplenia powierzchni nad nią. Najczęściej cąłą elewację wykonuje sie razem z innymi niezbędnymi rzeczami. Mówię tutaj o np parapetach, boniach, gzymsach jakichkolwiek dodatkowych obróbkach. Podbitkę ze względów estetycznych jak i ekonomicznych powinno się zbudować w czasie wykonywania elewacji. Najlepiej jest to zrobić po oklejeniu ścian i zasiatkowaniu ich ale jeszcze przed tynkiem strukturalnym, bądz też malowaniem.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 15.11.2008 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 oj wstyd wstyd.... DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.01.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Wracam do tematu. Jak wiemy zasady od zarania dziejów są takie a nie inne (najpierw ocieplenie później podbitka) Jednak czas idzie do przodu i może coś się zmieniło? Taka sytuacja do rozważenia. Mam dach dwuspadowy, pokryty osb+papa+dachówka, wiązary a ocieplenie domu parterowego będzie leżeć na suficie. Tak sobie myślę, czy nie zrobić teraz podbitki (drewniana) i zasypać ją celulozą wraz z resztą stropu tworząc jedną warstwę.Grubość izolacji na podbitce to ok 25cm, Przylegała by ona do osb (pokrycie dachu) i pytanie czy może to być problem, czy dać tam coś (osb,styro,deskę) by izolację od pokrycia dachu oddzielić. Producenci celulozy twierdzą : nie potrzebuje izolacji w pomieszczeniach suchych, można ją sypać bezpośrednio na regips, materiał umożliwia i reguluje zachodzenie zjawiska dyfuzji pary wodnej, co zapobiega pozostawaniu wilgoci w budynku i chroni jego konstrukcję przed grzybami i pleśnią. Pytanie czy poddasze nieużytkowe można traktować jako pomieszczenie suche. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia, uwagi czy konstruktywne opinie w tym temacie, to poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts