Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pici i Picia oraz Piciątko budują Bellę

ppici

Recommended Posts

Witam.

Zakładam dziennik ponieważ zaraziliśmy się około miesiąc temu chorobą zwaną budowaniem własnego domu...

Może na dobry początek przedstawię głównych inwestorów:

Moja żona Agnieszka czyli Picia, ja czyli Piotrek zwany Pici oraz nasza córka Alicja czyli Piciątko. Inwestor wspomagający to nasza suczka rasy "bez rasy" czyli Szczura.

To może od początku.

Mieszkamy w bloku na jednym z sądeckich osiedli. Ponieważ moja żona całe życie mieszkała w bloku :evil: a ja dopiero od 5 lat więc co jakiś czas powracał temat własnego niezależnego domu. Dopingiem było rozpoczęcie budowy przez teściów domu na działce, na której od prawie zawsze paliło się grila :p. Ale głównym bodźcem był wyjazd początkiem października na parę dni w Bieszczady gdzie mieszkaliśmy w niedużym drewnianym domku z ogrzewaniem kominkowym :lol: . Powiedziałem wtedy, że fajnie byłoby mieć taki domek a żona temat podchwyciła. Po powrocie okazało się, że teściowie mogą przepisać działkę i tak to się zaczęło. Wczoraj odbyliśmy "wycieczkę" po urzędach celem załatwienia papierków do aktu notarialnego. Byłem pod wrażeniem urzędów, które odwiedziliśmy a w zasadzie osób tam pracujących (poza jedną panią, która wyszła na "moment" - około 15 minut i nie wiadomo gdzie znikła - a kolejka sie powiększała). Wszyscy oprócz wspomnianej pani okazali bardzo dobre podejscie do osoby "zielonej" w sprawach z jakimi przychodziła. Tak więc wypis z KW będzie przy dobrych wiatrach za 14 dni (KW jeszcze w wersji papierowej) pozostałe papiery załatwione od ręki!!! Teraz spokojnie oczekuję odpis z KW i będziemy działać dalej.

Od ostatniego wpisu nic się nie zmieniło... Więc żeby nie było zastoju w dzienniku to może uda mi się wkleić pierwsze zdjęcie prawie już naszej działki.

http://images28.fotosik.pl/296/ddf10bd13b2a2728m.jpg

http://images31.fotosik.pl/403/1799af50b09c883em.jpg

• 4 weeks później...

UWAGA UWAGA!!!

W dniu 11 grudnia 2008 staliśmy się wraz z małżonką posiadaczami działki o powierzchni 11 arów. Innymi słowy odebraliśmy akt notarialny dotyczący darowizny wspomnianej działki.

PS Żałuję, że nie jestem notariuszem - całą robotę wykonuje sekretariat i kancelaria a notariusz machnie tylko autograf i za to niezłą kasę kroi ze swoich ziomków...

• 1 month później...

Po bardzo długiej przerwie... otrzymaliśmy potwierdzenie ze Starostwa, że ziemia jest nasza. Ja to wiedziałem miesiąc temu a oni dopiero w styczniu potwierdzenie sporządzili. Jeszcze podobno ze sądu ma coś przyjść...

Na razie to wyremontowałem kuchnie dla mojej małżonki - obiecała obiady codziennie gotować :-). Będę musiał się zakręcić się za jakimś geodetą żeby wypalikował mi działkę a później koparkowego załatwić żeby ją troszkę podrównał. A na razie to mamy piękną zimę i działka sobie smacznie śpi pod białą kołderką...

PS Może ktoś mi doradzi czy warto kupować tę najtańszą siatkę powlekaną w Castoramie?

• 1 month później...

I po bardzo dłuuugiej przerwie muszę coś napisać.

Plany budowy naszej Belli muszą w związku z sytuacją finansową zostać na razie odłożone. Nie znaczy to, że na działce nic się nie będzie działo. Na czas oczekiwania na poprawę finansów zaamierzamy postawić na naszej działce domek drewniany i ogrodzić działkę. Mam nadzieję, że niedługo zima odejdzie na dobre i będziemy mogli w końcu pospacerować po naszym kawałku Ziemi.