Ballah 15.11.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam. Planuję wykonać ogrzewanie podłogowe. Czy w związku z tym muszę zmienić jakieś wymiary podane na tym fragmencie przekroju ? Wydaje mi się że należałoby zmienić wymiary które oznaczyłem czerwonymi kółkami. Na parterze wylewka w której będą rurki powinna być grubsza, styropian wydaje się też... Może ktoś mądry podpowie http://lh5.ggpht.com/_H1OVUIxqYLI/SR8oFlIDpYI/AAAAAAAADpU/DD0jV_jGoJI/s320/Nowy-1.jpg Sorry, kółek nie widać, ale chodzi mi o grubość stropu i podłogi na gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 15.11.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Jeszcze opisy przekrojów by się przydały.Na pierwszy rzut oka powinno byc ok, na parterze mamy 23 cm od chudziaka do gotowej podłogi czyli zmieści się styro np 12-14cm, wylewka i wykończenie. Pogrubiać tu nie ma co, bo wysokość pomieszczenia 252 to nie za wiele (np. w salonie).Pietro - mamy do dyspozycji 13cm, np 5 styro, 6-7 wylewka i wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ballah 16.11.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Dzięki za odpowiedź. Na razie domek jest na papierze, zaczynam wiosną i wiele da się jeszcze zmienić. No właśnie - nie chodzi mi o pogrubienie poprzez podwyższenie podłogi tylko o ewentualne opuszczenie chudziaka w dół.Może tak: styropian 3x5 cm + wylewka 7 cm + 2 cm na wykończenie = 24 cmA może lepiej styropian 2x10 cm + wylewka 7 + 2 wykończenie = 29 cm - trzeba by obniżyć chudziak o 6 cm. Teraz w bloku mam 2,8m wysokości pomieszczeń i wysokość 252 też mi się średnio podoba. Zastanawiam się nad ewentualnym podwyższeniem choćby do 2,6 m. Tzw "salon" ma 4,3x5,6 m i jest połączony z sąsiadującą kuchnią otworem szer. 2 m - nie jest duży i te 2,6m powinno wystarczyć aby sufit nie walił się na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.11.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 No właśnie - nie chodzi mi o pogrubienie poprzez podwyższenie podłogi tylko o ewentualne opuszczenie chudziaka w dół. [...] Cokolwiek bedziesz zmieniac - pamietaj zawsze zeby na wlasciwej wysokosci zrobic nadproza drzwiowe Teraz w bloku mam 2,8m wysokości pomieszczeń i wysokość 252 też mi się średnio podoba. Zastanawiam się nad ewentualnym podwyższeniem choćby do 2,6 m. W zaleznosci w jakiej technologii bedziesz budowac sciany - podwyzsz poprostu o jeden pustak - u mnie to bylo +25cm Sufit zawsze mozna obnizyc (podwieszany - ja chyba bede robil wszedzie), a jak bedzie za nisko to juz nic nie zrobisz Przy okazji nad sufitem podwieszanym mozesz ukryc czesc instalacji (wentylacja / centralny odkurzacz, a nawet elektryke pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts