Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - jakie zmiany w projekcie

Ballah

Recommended Posts

Witam.

Planuję wykonać ogrzewanie podłogowe. Czy w związku z tym muszę zmienić jakieś wymiary podane na tym fragmencie przekroju ? Wydaje mi się że należałoby zmienić wymiary które oznaczyłem czerwonymi kółkami.

Na parterze wylewka w której będą rurki powinna być grubsza, styropian wydaje się też...

Może ktoś mądry podpowie :p

http://lh5.ggpht.com/_H1OVUIxqYLI/SR8oFlIDpYI/AAAAAAAADpU/DD0jV_jGoJI/s320/Nowy-1.jpg

Sorry, kółek nie widać, ale chodzi mi o grubość stropu i podłogi na gruncie :oops:

Jeszcze opisy przekrojów by się przydały.

Na pierwszy rzut oka powinno byc ok, na parterze mamy 23 cm od chudziaka do gotowej podłogi czyli zmieści się styro np 12-14cm, wylewka i wykończenie. Pogrubiać tu nie ma co, bo wysokość pomieszczenia 252 to nie za wiele (np. w salonie).

Pietro - mamy do dyspozycji 13cm, np 5 styro, 6-7 wylewka i wykończenie

Dzięki za odpowiedź. Na razie domek jest na papierze, zaczynam wiosną i wiele da się jeszcze zmienić.

No właśnie - nie chodzi mi o pogrubienie poprzez podwyższenie podłogi tylko o ewentualne opuszczenie chudziaka w dół.

Może tak: styropian 3x5 cm + wylewka 7 cm + 2 cm na wykończenie = 24 cm

A może lepiej styropian 2x10 cm + wylewka 7 + 2 wykończenie = 29 cm - trzeba by obniżyć chudziak o 6 cm.

Teraz w bloku mam 2,8m wysokości pomieszczeń i wysokość 252 też mi się średnio podoba. Zastanawiam się nad ewentualnym podwyższeniem choćby do 2,6 m. Tzw "salon" ma 4,3x5,6 m i jest połączony z sąsiadującą kuchnią otworem szer. 2 m - nie jest duży i te 2,6m powinno wystarczyć aby sufit nie walił się na głowę.

No właśnie - nie chodzi mi o pogrubienie poprzez podwyższenie podłogi tylko o ewentualne opuszczenie chudziaka w dół.

[...]

Cokolwiek bedziesz zmieniac - pamietaj zawsze zeby na wlasciwej wysokosci zrobic nadproza drzwiowe :)

Teraz w bloku mam 2,8m wysokości pomieszczeń i wysokość 252 też mi się średnio podoba. Zastanawiam się nad ewentualnym podwyższeniem choćby do 2,6 m.

W zaleznosci w jakiej technologii bedziesz budowac sciany - podwyzsz poprostu o jeden pustak - u mnie to bylo +25cm :) Sufit zawsze mozna obnizyc (podwieszany - ja chyba bede robil wszedzie), a jak bedzie za nisko to juz nic nie zrobisz :( Przy okazji nad sufitem podwieszanym mozesz ukryc czesc instalacji (wentylacja / centralny odkurzacz, a nawet elektryke :)

pozdr.