milamber 15.11.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam! Zakupilem wklad kominkowy + obudowe. W pokoju gdzie chce go zamontowac jest parkiet. Usunalem juz czesc gdzie ma byc kominek:) i mam kilka pytan jesli ktos moglby poswiecic mi chwilke czasu. Wklad zapewne ma byc na odpowiedniej wysokosci,zeby pasowal do gotowej obudowy wiec jak do tego podejsc? (I-pietro w domu dwurodzinnym:) a) polozyc plytki na calej powierzchni i dopiero potem kombinowac jak postawic tam kominek?I jesli tak to czy jest taka mozliwosc zeby potem ten wklad "na czyms" umiescic,bo chyba nie... b) kladac plytki zostawic dwa otwory na cegly albo pustaki przymocowane do betonu zeby na nich byl wklad? Z gory dziekuje Wam za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_p72 15.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 z tego co wiem to własnie najczesciej stawiany jest wklad na ceglach, wydaje mi sie ze nie musisz pod ceglami miec plytek bo tez i po co - raczej takiego rozwiazania nie stosuja wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Połóż płytki, a wkład zamontuj na podstawce (nóżkach) zrobionej ze stalowego kątownika wyposażonej w regulację wysokości.Stawianie wkładu na cegłach czy bloczkach utrudnia cyrkulację powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milamber 15.11.2008 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Połóż płytki, a wkład zamontuj na podstawce (nóżkach) zrobionej ze stalowego kątownika wyposażonej w regulację wysokości. Stawianie wkładu na cegłach czy bloczkach utrudnia cyrkulację powietrza. Dziękuje, wydaje sie to calkiem fajnym pomyslem,ale jak zrobic regulacje tego kątownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.11.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Ja zrobiłem tak: http://images32.fotosik.pl/399/2180b20d7391ee72m.jpg trochę mało tej podstawki widać, ale chyba sobie poradzisz.W pionowe kawałki kątownika sa wspawane długie nakrętki M12, w te nakrętki wkręcone są śruby M12 długości ok 50 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milamber 15.11.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Ja zrobiłem tak: http://images32.fotosik.pl/399/2180b20d7391ee72m.jpg trochę mało tej podstawki widać, ale chyba sobie poradzisz. W pionowe kawałki kątownika sa wspawane długie nakrętki M12, w te nakrętki wkręcone są śruby M12 długości ok 50 mm. Ok super dziekuje. A jesli chodzi o sama podstawke to juz nie mocowales kątowników do wkłądu kominkowego? U mnie nie widze żadnych otworów, żeby cos można było przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.11.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Podstawka, którą zrobiłem składa się z dwóch części w kształcie szerokiej litery "pi" wykonanych z kątownika stalowego 25x25 mm połączonych ze sobą dwoma płaskownikami stalowymi (jeden widoczny na zdjęciu, drugi znajduje sie po przeciwnej stronie wkładu. Wkład, który kupiłem ma otwory umożliwiające przykręcenie go do tego podstawka.Jeżeli Twój wkład nie ma takich otworów trzeba przymocować dodatkowe poprzeczki (płaskowniki lub kątowniki) od góry podstawka i na nich oprzeć wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts